Vad betyder Perssons stora köp i H&M

Den senaste tiden har man vid flertalet tillfällen kunnat läsa om en rad köp Stefan Persson gjort i H&M. Stefan Persson som är ordförande och storägare i bolaget. Jag har sett på forum och twitter mm småsparare som spekulerar i ett utköp från börsen, att familjen Persson skall köpa ut hela rasket.

Jag vill bara lägga fram en tanke kring detta och mina två cent kring det.

Om man skall få acceptans på ett bud behöver man betala en premie och i H&Ms fall är det nog många som just nu tycker att den är nedpressad  i kurs och således inte nöjer sig med vilken futtig premie som helst. Jag tror att 300 kronor per aktie inte är ett orimligt pris att räkna på för ett utköp.

Här kommer vi så till min poäng. Med kursen 300 kronor i ett utköp så är det nära 200 miljarder kronor familjen Persson behöver punga ut för att köpa resterande del av H&M.

Förvisso rankades Stefan Persson 2016 som världens 32:e rikaste person med tillgångar på cirka 20 miljarder dollar. En stor del av det är hans innehav i H&M. Slå det på miniräknaren så blir det inte många slantar att lägga på ett utköp av H&M.
Stefan Persson har inte i närheten kapitalet som behövs för att köpa ut H&M, inte på långa vägar.

Visst kan man ta hjälp av finansiärer, banker osv men då är man ju i klorna på dem. Dessutom; det är fortfarande 200 miljarder kronor, det snyter inte bankdirektören på lokala Handelsbankenkontoret fram.

Tänkvärt när man läser om eller hoppas på utköp.

Mina två cent är alltså; Det skulle kunna hända men ter sig mycket avlägset.

13 kommentarer:

  1. Jag har ingen koll på vad som gäller vid faktiska utköp. Vad innebär det för aktieägare i ett sådant fall?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena KTM,
      Viktigt vid utköp är att få acceptans, att tillräckligt många tackar ja för det rör sig om ett erbjudande. Därför viktigt att ett utköpserbjudande är tillräckligt bra pris för att så många som möjligt skall välja tacka ja. Kommer en ägare upp i över 90% av bolaget kan de dock begära tvångsinlösen. D et är en utdragen process men innebär i slutändan att du måste lämna ifrån dig dina aktier mot en viss ersättning som fastställs av diverse regler osv.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Han har ju just fått ett par miljarder i utdelning från H&M så min gissning är väl att han helt enkelt väljer att återinvestera den nu när kursen är nedpressad. Och i så fall kan det nog bli några köp till innan han är klar.
    Jag håller med, att de skulle köpa ut bolaget från börsen låter osannolikt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, han tror ju säkerligen stenhårt på H&Ms framtid och då torde det vara fint läge att återinvestera utdelningen för att få ännu mer utdelning framöver.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Jag är också o-imponerad. Han återinvesterar 20% av sin utdelning, so what? Det blir stora absoluta summor för oss smågrus men han skulle inte ens märka om 1 miljard försvann.

      Radera
  3. Jag tycker som någon tidning skrev. När ordföranden gång på gång köper aktier och analyshusen på löpande band sänker sina rekommendationer eller skriver sälj, då finns det ett informationstapp mellan företaget och marknaden.

    SvaraRadera
  4. Om han köper för hela utdelningen så motsvarar det ju knappt 2% av aktierna per år. Dvs om 10-15 år borde det vara möjligt att låna ihop det sista för att få till utköpet.

    SvaraRadera
  5. Hans köp är kanske bara ett försök att vända kursutvecklingen i H&M? Aktiepriset styrs av tillgång och efterfrågan. Köper ordföranden stora mängder aktier och därmed tar bort dessa från marknaden så minskar tillgången och aktiekursen borde gå upp. Teoretiskt i alla fall.

    Trevlig Helg

    //Krusse

    SvaraRadera
  6. Hej! Vet att detta inte är en strategi du förespråkar överlag. Men jag håller på att bygga kassa då jag anser börsen vara övervärderad för stunden. Har funderat på att ha en del av kassan likvid, men ha delar i räntefond/pref aktie för att kunna hålla uppe en avkastning som i alla fall matchar inflationen. Hur skulle du lägga upp detta? 30% likvid 25% kort ränta 25% långa ränta 20% akelius pref? I ett isk?

    SvaraRadera
  7. HM är i princip obelånat. Det lär inte bli så svårt för han att (efter ett utköp från börsen)ge ut en obligation till mycket låg ränta att finansiera en del av utköpet utan att sitta i klorna på banker. Dessutom behöver han kanske inte köpa de 5,4% av bolaget som hans syster äger. Idag trycker han upp kursen rejält när han på några dagar handlar för utdelningen och om några år är där färra fria aktier ute och han kommer då (allt annat lika) trycka upp kursen mer och mer för varje utdelning som ska handlas upp. Det är nästan läge att köpa på sej HM före nästa utdelning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vänta tills IFRS 16 träder i kraft 2019, då kommer du se att H&M har mer skulder än man kan tro. Deras leasing kontrakt kommer då att inkluderas i balansräkningen och attribueras tillgång/skuld.
      /S

      Radera
    2. Vilken leasing har HM? Dessutom är det kanske så att där även finns övervärden i leasingkontrakt som kommer fram ?

      Radera
    3. De hyr alla sina lokaler..

      Radera

Lundbergs utdelningshistorik

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Lundbergs är inte bara ett fint investmentbolag som presterat god totalavkastning över...