onsdag, maj 03, 2017

Latour årsstämma 2017

Här kommer ett bildspel med text av mitt deltagande på Latours årsstämma igår. Det hölls på Radisson Blu som ligger mitt i Göteborg.
Min berättelse börjar dock inte där utan i mitt hem. En stund innan det är dags för mig att ta bussen mot Latours stämma påpekar min fru att det är flera timmar sedan jag åt något. I drömmarnas värld svarar jag något i stil med det är lugnt. Jag sysslade med annat och tog inte till mig riktigt vad hon egentligen sa.
Framme vid centralstationen känner jag hungern i magen, den vrålar till mig och då ploppar det upp i hjärnan vad min fru egentligen sade till mig. En tonfisksmörgås senare drar jag vidare mot Latours stämma.
Det var pråligt värre med guld och kristall i taket... Haha näe ni kan vara lugna det var inget överdåd alls. Lokalen och hotellet var helt okej men andades sjuttiotal eller kanske Finlandsfärja... På sjuttiotalet var det nog top notch med guldfärgade plåtdetaljer och kristalljox i taket. Lokalen var jättebra till ändamålet, vi satt komprimerat och nära "scenen" allihop och det är ju nice.
Nu är vi inne på VDs presentation och flera trevliga features togs upp. Jag brukar ju se på Latour och de andra stora investmentbolagen som goda alternativ till indexfonder och då är ju den här infon relevant. Förvaltningskostnaden är 0,1 procent, vad som skulle kallas fondavgift om de vore en fond.
En sak beträffande potentialen i den onoterade delen; strax under 90 procent av försäljningen är i Europa och således är potentialen i Asien och Amerika jättestor. Något som VD lyfte fram att de satsar på men de tar det sakta men säkert.
Utdelningen har stigit stadigt över tiden och policyn är att betala ut 100 procent av erhållna utdelningar från noterade bolag och 40-60 procent av nettovinsten i helägda industrirörelsen. Vi beslutade om 8 kronor utdelning vilket är en höjning med 18,5 procent mot året innan.
Vi beslutade om en aktiesplit och för varje aktie i Latour kommer du få 4 nya. Det här kommer ske i juni. Nu står aktien kring 400 kronor och när den splittas kommer du alltså istället få 4 stycken som står kring 100 kronor.
Efter stämman var det ätdags. En fin platta med lax och räkor, det smakade gott. Top dogs och storägare minglade och var med på ätandet. En trevlig stämma och jag tackar Latour med alla sina anställda för ett bra 2016.

Observera att X-datum för utdelningen är 3/5 alltså idag när detta inlägg publiceras. Nu handlas  Latour utan rätt till utdelning om 8 kronor per aktie. Efter split motsvarar det 2 kronor per aktie i utdelning.

Läs mer: Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

12 kommentarer:

 1. Tack för intressant "reportage". Ursäkta nybörjarfrågan här, jag har sneglat på Latour ett tag men tyckt aktien varit för dyr, finns det någon poäng i att kliva på när aktien splittas? Den blir ju billigare, men avkastningen per aktie lägre (?).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,
   En split har egentligen ingen betydelse, den skapar inget nytt värde. Om du ägde aktier för 800 kronor totalt innan split äger du aktier till samma belopp efteråt. Däremot blir det mer tillgängligt för småsparare då man kan göra mindre avslut per köp när aktien kostar 100 kronor st. Man kan tex köpa Latour för 200 kronor varje månad medan man tidigare fick köpa 1 st varannan...

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Det enda jag kan tänka på är hur rejäl mackan såg ut. Där snålas det inte med utdelningen vill jag lova :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, den är verkligen fin. Om nom nom.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Sådana där fina mackor får man inte på mina lokala Subway.

   Radera
 3. Jäkla fint bolag men den låga direktavkastningen och kursen har hållit mig borta än så länge. Skulle dock gärna plocka in dom, tycker dom gör hel rätt i att splitta aktien. Önskar ibland att Investor kunde göra likadant:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Mmm den där direktavkastningen är verkligen i lägsta laget men i övrigt är det mesta med Latour makalöst fint =)

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Ja, som vanligt, din behållning blev en macka från stämman då :) Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 5. Härligt, jag äger Latour i min dotters portfölj och eftersom jag sparar 500kr/månad till henne så gynnar spliten eftersom ja enklare kan handla för 400-500kr då :)

  SvaraRadera
 6. Trevligt skrivet. Jag köpte på mig lite Latour efter Brexit. Kommer att behålla forever...

  SvaraRadera