tisdag, maj 23, 2017

Den ultimata studentpresenten!

Sjungom studentens lyckliga dag..

Det vankas skolavslutning och det är ju en stor gåvotillställelse. Mer och mindre uppskattade gåvor ges bort och medan vissa kan ge kortvarig glädje skall jag här bjussa på ett tips på gåva som kan vara hela livet.

Aktier!
Yes, en student kan på flera sätt ha stor glädje av att få aktier i gåva. Kanske aktierna säljs och används till något. Kanske de där aktierna behålls på lång sikt och genererar avkastning år efter år. I bästa fall kanske det föder ett intresse för spar och investeringar. Kommer man igång i tidig ålder med ett spar i aktier så är det bara en tidsfråga innan man byggt upp en rejäl förmögenhet. Tid är ju något en student har gott om, tex har man kring 50 år till pension.

Man kan köpa aktier i en kapitalförsäkring och enkelt ge bort den. Möjligheten finns också att behålla kapitalförsäkringen i sitt eget namn för att vid valfritt senare tillfälle ge den till gåvomottagaren. Då matar man in mottagaren som förmånstagare så om man skulle råka trilla av pinnen går pengarna automatiskt till rätt person.

Både Nordnet och Avanza har bra lösningar för det här och de hjälper er fixa det här, lätt som en plätt. Länk till Avanza (affiliatelänk).

Ett sunt spar enligt min åsikt är de stora investmentbolagen som tex Investor. Det är stabilt, pålitligt och ger en god riskspridning i sig. Investor äger jag själv och köper den åt mina barn. De höjer sin utdelning stadigt över tiden och om 30 år lär en investering i bolaget ge riktigt fet utdelning. Jag skrev nyligen ett kort inlägg om Investors utdelning. Länk till det här. Det finns faktiskt en stor fin bok om Investor och den kan ju vara en kul grej att ge bort som gåva ihop med Investoraktier. Länk till boken finns i mitt inlägg om Investors utdelning som jag precis länkade till ovan.

4 kommentarer:

 1. Hej, jag håller med dig. Tyvärr är det inte sällan det känns oseriöst när man/jag föreslår aktier. Kan det bero på oförstånd? Jag är 35 och har en dotter på 5mån. Hon äger idag ca 4000kr i aktier/fonder (Disney bl.a) och jag hoppas hon en dag tackar mig för att jag gnetat på istället för att köpa fina plastleksaker till henne. Hon får ett par dockor mindre än kompisarna men hon kanske kan glädja sig med en halv miljon när hon är 20.. :) Tack för din blogg och energi!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag tror du är på helt rätt spår. Som du säkert läst resonerar jag ju precis likadant. En leksak färre plus aktier =) Hon kommer vara dig evigt tacksam och med lite tur växer ett eget intresse fram.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Ingenting slår gamle Jussi. Vackert!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så fin sång och vilken glädje den sprider. Underbart!

   Mvh petrusko

   Radera