fredag, maj 12, 2017

Dags för inlösen av Ratos preferens?

Det är idag det händer, det är först idag som inlösenkursen för Ratos preferens sänks till 1837,5 kronor. Idag är X-datum för den andra för 2017 och den första utdelningen efter stämman. Utdelningen som nu avskiljts från preffen är den första kvartalsutdelningen till det nya högre beloppet 30 kronor (tidigare 25 kronor).

Med dessa händelser har alltså inlösenkursen helt enligt plan nu gått ned till den lägsta nivån om 1837,5 kronor och det är först nu som Ratos kan tänkas lösa in den.

Vi får se hur de gör. Å ena sidan vill man ju inte att utgifterna skall öka vilket de ju gör nu när utdelningen stigit på preffen. Å andra sidan tror jag inte att de kan ge ut en preff idag till bättre villkor. Om de skulle ge ut en preff idag tror jag att de skulle få betala en direktavkastning ungefär i linje med den som aktien har nu med 30 kronor utdelning per kvartal.
Länk till Ratos preferens hos Avanza (affiliatelänk).

Läs mer: Inlösenkurser för preferensaktier.

4 kommentarer:

 1. Nja, din fru tycker mest om när du skriver om vardagliga ting. Gott så men jag njuter mer när du kommenterar enskilda bolag som dina senaste inlägg. Kör båda så blir alla nöjda.
  Jag har en hel del amerikanska aktier och det är slående hur mycket dollarkursen påverkar min kassa. Utdelningsaktier spelar inte så stor roll, där finns tillväxten i alla fall på lite längre sikt men tillväxt aktier, där får man hålla i hatten vid en dollarnedgång. Det slår hårt - fast åt bägge håll.
  Men tack för dina inlägg. Dom ligger skyhögt över de kommetarer man kan läsa i kommentarsfältet på enskilda aktier på Avanza.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Harry,
   Haha, ja så är det nog med frugan. Tack för din feedback. Ja visst kan det svänga rejält av valutan i de amerikanska bolagen. Tidigare hade jag över 20% dollarnoterat och jösses vad det kunde svaja. Nu är jag nere kring 12 procent men det gör fortfarande stor skillnad.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Det finns väl andra alternativ till finansiering? Utfärda obligationslån, nyemission av stamaktier, etc, som skulle kunna finansiera inlösen av preffarna. Eller har Du redan räknat på att dessa alternativ blir dyrare för Ratos?

  Trevlig Helg

  //Krusse

  SvaraRadera
 3. Tjena Krusse,
  En emission av stamaktier är förmodligen inte fördelaktig för ett investmentbolag. Övriga alternativ ökar skuldsättningen i bolaget, preffar är ju eget kapital.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera