Corem Property makulerar återköpta aktier

Inlägget innehåller affiliatelänkar.
Titt som tätt läser man om bolag som återköper aktier men vad som händer med de där aktierna undrar nog vissa.
Oftast används de till incitamentsprogram till anställda i bolaget, en del av lönen helt enkelt.
Ibland används de egna aktierna som betalning vid förvärv.

Ytterligare ett alternativ men desto mer ovanligt här i Sverige är att aktierna makuleras. Genom att bolaget makulerar aktier så förbättras alla nyckeltal per aktie. Bolagets vinst fördelas ju på ett färre antal aktier.
Ett sätt att skapa värde åt aktieägarna helt enkelt. Varje kvarvarande utestående aktie blir mer värd efter en sådan här åtgärd.
Corem har makulerat 7 580 431 aktier vilket är kring 10 procent av det totala antalet i runda slängar.

Corem pyntar en ganska god utdelning som innebär en direktavkastning om cirka 4,6 procent på kursen 38,3 kronor. De har höjt utdelningen stadigt i ett antal år och när nu totala antalet aktier är lägre blir det lite lättare för Corem att fortsätta höja sin utdelning.

God utdelning och makulering av aktier, det är en ganska härlig kombo.

Länk till Corem Property hos Avanza (affiliatelänk).

Corem Property är Rutger Arnhults maktbolag, han är storägare i bolaget och delvis via Corem kontrollerar han även Klövern. Corem Property äger ungefär 15 procent av fastighetsbolaget Klövern. Privat äger Arnhult i runda slängar lika mycket i Klövern.

4 kommentarer:

 1. Hej, har du nån idé om varför Corem preffen står så lågt i kurs i förhållande till andra fastighetspreffar?

  mvh groda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Groda,
   Jag tycker inte att den står lågt och förklaringen är att de äger främst en mer riskfylld typ av fastigheter än tex Klövern och Balder. Corem äger i huvudsak lager/logistik/industrifastigheter och det är mer riskfyllt än kontor och bostäder.

   Dessutom är Corems preff som en halv Klövern eller Balder då den bara pyntar 10 kronor i utdelning mot de andra nämnda som pyntar 20 kronor.

   Så, högre risk motiverar en högre avkastning (premie för risktagandet)

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jaha, det tycker du inte. Sedan årsskiftet(och även i ettårs- och treårsgrafen halter Coren pref) har iallafall Corem pref stått still och i princip alla andra fastighetspreffar har ökat rejält i kurs, även företag med lager/industrifastigheter(tex sagax,fastpartner).

   mvh groda

   Radera
  3. Corem gjorde en stor riktad NE av preffar ifjol när man förvärvade Estancia Logistik. Det är ganska uppenbart att detta skapat ett överutbud som tyngt kursen.

   Rent generellt tror jag kvalitetspreffarna kommer att fortsätta stärkas nu när Ratos preffen löses in och många investerare tvingas placera om. Har förutom Corem också köpt på mig en del Akelius som också känns felprissatt. Där tror jag främst det är First North noteringen som ger en viss rabatt.

   Radera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...