Volati Vs Ratos vilket bolag är bäst?

Inlägget innehåller affiliatelänkar.
Volati och Ratos är inte helt olika i sina strategier. De köper onoterade bolag och skapar större värde i dem. Volati är hyggligt nytt på börsen men har funnits som bolag i snart två decennier. Ratos har funnits ett sekel och har haft lite olika strategi över åren och presterat riktigt bra till och från.
Under en period av flera år har dock Ratos presterat dåligt, riktigt uselt. De har gjort dåliga affärer och aktien har gått kass i spåren av det. Det här har pågått såpass länge att det inte kan anses vara en tillfällighet eller otur. Ratos behöver bevisa för marknaden, bevisa att de är bra igen. Just nu har de solida bevis på att de inte är särskilt duktiga på att göra affärer och skapa värde.

Jag gjorde en omröstning på twitter för att stämma av hos gemene man vad man tror om de här två bolagen. En klar majoritet tycker likt mig själv att Volati är bäst av de två.

Historiskt har Volati presterat mycket bra och om de fortsätter prestera väl i framtiden kan det bli en riktig rökare till placering. Fantasin för mig till Latour och dess avkastning kring 90.000 procent sedan mitten av 80-talet. Kanske är Volati där nu, i mitten av 80-talet och om 30-40 år har den gett samma feta 90.000 procent. Svårt att veta på förhand naturligtvis men om de fortsätter prestera väl borde avkastningen bli riktigt bra åtminstone.

Länk till Ratos hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till Volati hos Avanza (affiliatelänk).

Volati har även en preferensaktie och den äger jag medan jag är lockad äga dess stamaktie också då jag tror på bolaget och deras förmåga att skapa värde. Direktavkastningen är dock för låg för mig som lever på mina utdelningar. Volati pyntar under 1 procent direktavkastning på sin stamaktie. För den som inte fokuserar på just utdelning tror jag Volati stamaktie kan ge riktigt god totalavkastning på lång sikt.

3 kommentarer:

 1. Ratos fd vd förstörde riktigt stora värden, men blev säkerligen mycket rikligt belönad ändå. Nu har de lyckats göra en felrekrytering ingen tror jag, för Byggmax fd vd lyckades göra så usla förvärv att de sänkte Byggmax helt, strax efter att vd smet. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 2. Jag var inne och kikade på Volati preferensen nu på morgonen. Den handlas idag för 595 kr (25 kr över buybackvärdet), det ger en direktavkastning på 6,76%. Vad tror du detta kan bero på? Vill "folk" undvika fastighetspreferenserna?
  / Thomas

  SvaraRadera
 3. Hej ! Thomas jag själv resonerar precis så- vill ha något att komplettera min fastighetspreffar, inte kul att vara så tung mot just fastighet om denna marknad brakar samman.
  Tycker frågan rörande volati och ratos är lite märkligt ställd, tycker det är uppenbart att volati är ett bättre bolag i dagsläget, (för att raljera lite- vilket bolag är bäst av Eniro och Electrolux) däremot kan man ju undra vilket som är den bästa investeringen, volati är dyrt...
  Med vänlig hälsning JFG

  SvaraRadera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...