Så hög är direktavkastningen på Xact Högutdelande

Jag har skrivit om den börshandlade fonden Xact Högutdelande tidigare och har du missat det är här länken till inlägget. Tidigare har jag gjort en uppskattning kring fondens direktavkastning men då jag har en mycket bra dialog med Xact är det väl bättre att jag frågar dem. Sagt och gjort.

Svaret från Xact är följande. På dagens NAV om 103,25 kronor är fondens direktavkastning 4,18 procent baserat på utdelningar som lämnats de senaste 12 månaderna.

Som jag meddelat tidigare kommer fondens första utdelning betalas i maj 2018 och ambitionen är då att skifta ut de utdelningar de erhållit.
Om det vore utdelning idag skulle den alltså landa på 4,31 kronor. Långt ifrån alla bolag har pyntat utdelning i år varpå flertalet utdelningshöjningar landar i nästa års utdelning. 

I maj 2018 bör utdelningen för Xact Högutdelande vara en bit högre än 4,31 kronor.

Jag gillar den här fonden och kommer köpa den framöver. Läs mer om den i länken överst i inlägget. Det är länk till mitt inlägg med det mesta sammanfattat om fonden.

13 kommentarer:

 1. Hej,

  Har också fastnat för upplägget med denna fond.
  Hur ser du att äga denna på lång sikt 15 år? Vilka fördelar/nackdelar ser du?
  Vilken avkastning anser du att man bör kunna förvänta sig i denna?

  Tack för en bra blogg!

  Mvh
  Mikael

  SvaraRadera
 2. Tjena Mikael,
  Rent teoretiskt baserat på historik skall denna fonden ge bättre avkastning än OMXS30 men det återstår att se. Jag tycker den är lämplig i ett långsiktigt spar och kommer själv använda den till det. Den innehåller bara stabila sunda bolag och man får också en nordisk exponering. Ett trevligt komplement till tex en vanlig svensk indexfond.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Men i fonden finns det ju bolag som har gått rätt dåligt de senaste åren, exempelvis Fortum. Hur ser du på det i relation till fondens möjlighet att överprestera index?

  SvaraRadera
 4. Också nyfiken på vilken kursutveckling du förväntar dig att fonden får?

  Jag tror inte att aktiekursen kommer slå index men några procent upp på kurs bör det väl ändå bli.

  Om jag har förstått det rätt är det en årlig förvaltningsavgift på 0,15 procent från fonden och i tillägg betalar man courtage till Avanza som vanligt?

  Klarar de att leverera över 4 procent utdelningar per år ser jag dem som ett hyggligt komplement att parkera pengar i under stunder som nu när jag tvekar kring vilka aktier jag vill köpa i.

  SvaraRadera
 5. Tycker ändå att 0,3% i förvaltningsavgift verkar försvarbart. Kanske lite svårt att intala sig att så är fallet då många bolag tillhandahåller över 4%.

  Kul att du skriver om nya ETF:er :)

  SvaraRadera
 6. Hej, vad får dig att trycka på köpknappen? En viss kursnivå eller mer en tajming fråga?
  La en order dag 2 på 99kr som ej blivit tagen, kanske den inte blir det heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Micke, Jag skall ha den, ingen tvekan där. Jag behöver pengar bara. Först skall jag köpa det jag redan planerat in och det är bla att öka i Xact OMXSB Utd. Jag skall ha Högutdelande, den är kalasfin.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Försöker du timea in en låg kurs eller trycker du bara köp när du har pengarna?

   Radera
 7. Hej Petrusko,
  När behöver man inneha fonden för att kunna ta del av maj månads utdelning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Fonden betalar ingen utdelning i år eftersom den precis startades. Första utdelningen pyntas i maj 2018 och datum för det presenteras våren 2018.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Hej,

  Kan du förklara vad det menas med hävstång 1ggr? Den informationen kommer upp på Avanzas sida om Xact Högutdelande.

  Mvh
  Mikael

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är knasig information av Avanza. Inte relevant för en vanlig ETF men det finns några få som har inbyggd hävstång. Det är bull och bear x2 tex. Inga indexfonder utan en finansiell produkt man bör undvika som helt vanlig småsparare. Så skit i den där infon, det är bara dåligt av Avanza att den är där för den är irrelevant i 99 fall av 100.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Tack för klargörandet, blev lite fundersam när jag såg det. :)

  Mvh
  Mikael

  SvaraRadera

3 favoriter bland investmentbolagen

Jag fick en fråga vilka mina favoriter bland investmentbolagen är och det tycker jag är en intressant fråga. Här kommer 3 favoriter bland...