Starka rapporter

En kort reflektion kring rapporter. Vi är mitt inne i rapportperioden och väldigt många bolag har presenterat sina redan. Generellt sett verkar det bra och exportbolagen specifikt ser riktigt bra ut. Visst har valutan påverkat positivt på sina håll men underliggande verksamhet verkar snurra på generellt sett.

Det skall bli väldigt intressant att följa hur estimaten för Q2 uppdateras och hur de faktiska rapporterna kommer in. Håller vinsttillväxten i sig så bör det leda till feta utdelningshöjningar nästa år. Beträffande aktiekurser så är ju en del redan inräknat, börsen är historiskt ganska högt värderad och tillväxt är redan inräknad.

För att aktiekurser skall stiga än mer är det prestation över förväntan man skall titta efter. Att ett bolag presterar extremt mycket bättre än föregående år behöver inte ge något alls på aktiekursen om det var precis vad marknaden hade räknat med. Avvikelse från marknadens förväntningar är det som sätter aktiekursen i rörelse.

4 kommentarer:

 1. Jovisst så sant
  Kan man ge sig in o köpa Sampo nu tro ? på minst ca 5 års sikt. har du haft den vid börsnedgång o hur har den då gått i förhållande till andra bolag ? Tänkte mig ett lite större antal ist för att ha likvid på en nischbank.
  mvh
  anonym

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym,
   Behöver du pengarna inom 5 år? Sampo kan svänga rejält beroende på hur börsen går. Det senaste året minns jag att den handlats nära €35 och det är långt ifrån vad den står i nu. Den kan backa dit och än lägre de närmsta åren. Svårt att sia om men en risk man måste vara villig att ta om man investerar.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Sant. Vad tror du om Atlas Copco i nuläget? Fint bolag -javisst, men P/E 30?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym,
   du tittar åt fel håll. Du tittar bakåt när man skall titta framåt på vinst/ p/e. Atlas Copco väntas växa vinsten rejält framöver och på innevarande år handlas den kanske kring p/e 23 och än lägre på nästa års vinst. Det är inget lågt p/e tal men Atlas Copco är bäst i klassen och har oftast högre värdering än andra bolag i sektorn med anledning av detta.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...