fredag, april 28, 2017

Media och deras rätt att delta på bolagsstämmor

Jag får väl snart titulera mig själv professionell tyckare så som jag är framme och tycker om ditten och datten. Men hey, det är ju delvis vad en blogg är till för, att skriva sina tankar så here it goes:

Har sett flera journalister och mediadirektörer som beklagar sig för att de inte får delta på bolagsstämma. Mycket kretsar nog kring att Hexagon och dess brottsanklagade VD tydligt och bestämt klargjort att media inte är välkomna på stämman.
Naturligtvis finns det två sidor av det här myntet men skall man hårdra det så är bolagsstämman ett beslutande organ för ägarna. Stämman är alltså till för att ägarna skall fatta en lång rad viktiga beslut. Det är inte en allmän tillställning gjord för allehanda ting en journalist önskar.

Hursom är det nog ganska vanligt att journalister är med eller får vara med. Jag har varit på flera stämmor där vi beslutat om att tillåta dem vara gäster. Öppenhet är bra och att låta media delta är positivt i normalfallet. I det här specifika fallet Hexagon säger de sannolikt nej för att undvika ståhej och dagisnivå kring dess VDs brottsmisstankar samt hur bolaget hanterat allt runt det. Det blir sannolikt tjöt nog kring det här ändå, brottsmisstanke och informationsgivning osv.

En tillställning som däremot är till för media bla är en kapitalmarknadsdag, det är något helt annat.

Men, att bara säga nej till media är inget bra förhållningssätt i min bok. Säg nej men erbjud något annat. Bjud in media till en separat sittning. Tycker bolaget att ett specifikt mediabolag är ruttet så ge då dem kalla handen om så önskas men bjud in en rad andra. Japp, så tänker jag, fritt ur mina tankar alltså.

Sammanfattningsvis: Att säga tvärt nej är inte bästa väg att vandra. Att media gnäller och gråter över att de ej får vara med: Zip it up och köp en aktie!

Det här var mina 2 cent på det ämnet. Hur tänker du?

9 kommentarer:

 1. Håller med dig. Framför allt känns det inte särskilt professionellt att likt ett grinigt barn säga kategoriskt nej. Jag förstår att de säger nej ur ett känslomässigt perspektiv men jag hade faktiskt förväntat mig lite mer än så av Hexagon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes blir inget köp av Hexagon för min del. Att dissa media för att man är misstänkt/begått brott inger inget förtroende alls.

   Inte ett sådant samhälle eller företagsklimat jag vill ha i det här landet. På gränsen till obehagligt.

   /Andreas

   Radera
 2. Med tanke på den dagisnivå som numera råder i merparten av svensk media, så jag har full förståelse till att allt fler portar dem. Nivån har sjunkit för lågt helt enkelt. Deras känslobaserade tyckande om allting tillför exakt ingenting, mer än skada för alla. Jag har med portat merparten av media i mitt hem tex. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du bestämmer vad din familj få läsa och inte läsa? Väldigt tramsigt att blocka "media" för att man inte delar någons synsätt.

   Tvärtom tycker jag det är barnsligt och odemokratiskt att blockera media för att man inte orkar bli ifrågasatt. Det kan man kalla för känslobaserat tyckande om något. Oftast idag handlar kritik mot "media" när individer, företag och partier blir avslöjade med att göra någon skit. Istället för att ta ansvar skyller man på budbäraren och drar på sig offerkortet.
   Fegt och ryggradslöst.

   /Andreas

   Radera
 3. Nu är jag inte så insatt i ämnet, men vad är det som säger att media inte fått ett alternativ till att ställa sina frågor? Årstämman är till för ägarna och som media vinklar sina artiklar nuförtiden så förstår jag Hexagon full ut.

  Just my 2 cents

  //Dennis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vinkling = avviker från din åsikt?

   Radera
 4. Bolag som valt att börsnotera sig vänder sig till en allmänhet och det är rimligt att media tillåts närvara. Det är olyckligt om bolag väljer strategier där man undviker frågor. HM har valt att inte kommentera vissa kvartalsrapporter för sina ägare.Hexagon som verkligen är i en dramatisk process där man tidigare ytterst tveksamt mörkat för sina ägare att VD höll en presentation i "handbojor" borde valt en annan väg. Sen tycker jag det ät ett dåligt argument ovan att media kan köpa en aktie för att bli välkommen på stämman. Har media en aktie har de helt andra rättigheter än dag att ställa frågor under stämman och där styrelsen är skyldig att svara media. Det är den typen av bolagsstämmor som Hexagons agerande driver fram. Vill vi verkligen det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Rättvisan,
   Tack för din kommentar. Det är en beklaglig utveckling och Hexagon har hanterat det här specifika fallet riktigt dåligt. Nu har de pudlat sedan jag skrev det här inlägget och nu uppmuntrar de stämman att rösta för att media deltar som gäster.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Skönt att höra, någon rimlighet får det ändå vara. Alla vi som investerar vill ju att bolaget ska kunna svara på journalisternas frågor, och dom ska fanemej klara en granskning! Synd att vissa blandar ihop sina känslor för vissa journalister vs den nytta dom gör för oss aktieägare. Tänk om vi inte fått reda på något alls eller om infpn vore helt styrd? Ingen insyn alls...men visst vill andra ekonomibloggare investera i blindo så fine...

   Själv undviker jag Hexagon. Finns andra tydligare bolag.

   /Andreas

   Radera