Jätteras på huspriser i framtiden?


Vad är värdet på ett gammalt hus när man kan 3D-printa ett nytt bättre hus till en låg peng?
Fundera på det.

I dag finns tekniken att göra detta och det är bara i sin linda. Om 10-20 år har det här utvecklats enormt. Husen är bättre, större, snyggare, coolare.

Vad är då värdet på en gammal kåk?

10 kommentarer:

 1. Påverkar inte det även marginalerna i existerande fastighetsbolag och byggbolag?:)

  SvaraRadera
 2. Läget Petrusko, läget... Inte tegelstenarna/brädorna/putsen. Det är det som avgör priserna i tillväxtregionerna. Sedan vill de som har råd ofta (ovetenskapligt men ändå) hellre bo i sekelskifte eller funkis än helt nybyggt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, läget påverkar mycket. Högaktuellt i Stockholm, Göteborg osv men Sverige är så mycket mer än de där städerna. Tunnelbanan går inte landet runt och mark är nära gratis i normalstora och små städer.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Själv vill jag helst se årstiderna skifta i NK:s skyltfönster... ;-) Varför är det då så att mark är nästan gratis i glesbygd? Jo därför att efterfrågan är låg - det är följaktligen redan idag ganska korkat att lägga mycket pengar på att bygga hus utanför en tillväxtregion (eller i attraktiva fritidshusområden), möjligen med undantag för att man har för avsikt att bo i huset "for life".

   Radera
 3. Exakt. Det känns som att i större städer och andra tillväxtorder är det tomten/läget man betalar för. Kostnaden för själva hantverket att bygga är en försumbar del av priset på en villa i stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, marken jättedyr i storstaden men närapå gratis i stora delar av landet.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Det är väl trevligt med utveckling framåt med teknik osv. Kanske blir det en jättemarknad med printade hus o sommarstugor, men jag tror inte att det tar bort även traditionella hus material. Det blir säkert ett bra komplement som sagt. Själv hade jag nog velat ha en fin villa i trä. Men hade säkert printat ut ett litet garage, Eller varför inte hyrt hem printern och skräddarsytt mina trädgårds möbler efter min alldeles egen uteplats.:-) Bara fantasin är rolig! Men i slutändan är det vi investerare som avgör vad som blir verklighet av det!;-)

  SvaraRadera
 5. Med tanke på den låga kvalitén på nybyggen generellt idag jämfört med förr i tiden så betvivlar jag det inte. De som satsar på kvalitet kommer säkert klara sig men av de större byggbolagen är det inte precis deras signum.

  SvaraRadera
 6. Fast det här kallar inte jag för 3d printat hus. Roboten sprutade ut någon form av betong enligt ett förutbestämt mönster. Resten av delarna, inklusive kablar, rör etc etc + all inredning kördes dit och fick "byggas" som övrigt idag, om jag förstår allt rätt?

  /Andreas

  SvaraRadera

Idag börjar handeln med Corems D-aktie

  Fastighetsbolaget Corem Property har givit ut en D-aktie som pyntar lika mycket utdelning som preferensaktien från samma bolag; 20 kronor ...