Goda utsikter för Skanska

Inlägget innehåller affiliatelänkar.
I senaste Börsveckan rekommenderar de Skanska med samma rubrik på artikeln som jag valde för det här inlägget. Utsikterna är helt enkelt goda för Skanska.

Artikeln avhandlar bland annat den goda marknaden för byggbolag, stark efterfrågan i USA och en sund värdering för Skanska. Börsveckan menar att förväntningarna inte är högt ställda och att Skanska således har goda chanser att nå upp eller slå dem. På kursen 205 spänn, rekommendation köp!

Såklart håller jag med dem i artikeln och resonemang. Orderingången de rapporterade senast var den högsta i bolagets historia och VD talade mycket optimistiskt om framtiden.
Skanskas aktiekurs har gått hyggligt och en stark marknad har varit känd och omtalad länge. Då är det väl för sent att köpa Skanska av den anledningen, eller?

Jag tror man går på en mina med det resonemanget.

Det är goda tider för byggbolagen, mycket goda tider till och med. Här i norden men också i USA som är en viktig marknad för Skanska. Har vi fattat hur bra? Har vi förstått och räknat med vidden av den här boomen?
Jag tror inte det. Det är inte inräknat i Skanskas aktiekurs den goda outlooken samt i min tro en mycket lång period av goda tider för Skanska. Häromdagen läste jag en intressant rapport som sade att 56.000 stycken broar i USA måste renoveras eller byggas helt nya. Känn på den; femtiosex tusen!
I USA finns det drygt 600.000 broar, fun fact. Länk till rapporten.
Skanska är duktiga på det här med broar, en fin möjlighet för dem.
Det behövs också massvis med kontor, sjukhus, skolor mm i USA, det finns så mycket att göra att Skanska är i position att cherry picka (noga välja) de uppdrag med bäst lönsamhet.
I Sverige är det en liknande marknad, massvis med vårdcentraler, skolor mm behövs och prisbilden/lönsamheten drivs upp i spåren av detta. Kostnaderna ökar också för bolagen i form av material och personalkostnader men det verkar inte hänga med i samma takt som man ökar intäkterna.

Om fem år hoppas jag och tror att det med facit i hand visade sig vara en utmärkt investering att köpa Skanska nu. Att Skanska haft en riktigt stark period med god omsättning och lönsamhet. Vi har inte fattat vidden av Skanskas outlook de kommande fem åren. Länk till Skanska hos Avanza (affiliatelänk).

Jag äger Skanska som väger cirka 2 procent i min portfölj. Via Industrivärden får jag ytterligare lite exponering i Skanska.

3 kommentarer:

  1. Håller med tror inte heller att vi har sett resultatet av byggandet som sker jag köper mer😄

    SvaraRadera
  2. Sant att vi är i en bygg boom men då ska man också vara försiktig med inköp. Oftast är det redan inprisat. I Skanskas fall tycker jag dock inte det är extremt dyrt. Lite konstigt vad som håller tillbaka värderingen?

    SvaraRadera
  3. Jag är lättövertalad. Köpte några jag också till min utdelningsportfölj. ;o)

    SvaraRadera

Idag börjar handeln med Corems D-aktie

  Fastighetsbolaget Corem Property har givit ut en D-aktie som pyntar lika mycket utdelning som preferensaktien från samma bolag; 20 kronor ...