Diverse tankar om börs och annat. Tian.

Tionde upplagan av det här inlägget om börs samt utsvävning till att handla om allt mellan himmel och jord. Viss Off Topic varning utfärdas.

Familjen petrusko funderar på att skaffa studsmatta till barnen i år. De har studsat lite hos bekanta och tycker det är kul. Ni som har studsmatta, används den? Jag tar gärna emot tips på bra att tänka på kring att köpa och att ha en studsmatta. Stor, rejäl och med skyddsnät på sidorna tänker jag mig.

Jag kollade idag på hur mina konton hos Avanza utvecklats under första kvartalet och det var ju inte lika roligt som det brukade vara. Nu när jag inte återinvesterar utdelningen utan faktiskt tar ut den så blir ju avkastningen därefter. Dessutom har jag en hög andel fixed income och surdegen H&M som dragit ned resultatet. Knappt 2,5 procent har depåerna ökat under kvartalet och det är ju riktigt bra i årstakt, framförallt med tanke på att det är exklusive utdelning. OMXS30 har dock stigit ännu mer med en uppgång på 4,64 procent hittills i år.

Framöver kommer en majoritet av mitt spar gå till indexfonder eller investmentbolagen. Jag lever på utdelningarna bla och har en tight budget men i den har jag ett månadsspar där jag köper mer aktier och ETF:er varje månad. Jag vill hålla nere risken och siktar främst på index alltså. Genom att placera i index undviker jag helt risken att jag har fel eller att ett bolag går på en mina av något slag. Bolagsrisken försvinner när man investerar i index. Jag är därför extra exalterad över Xacts nya ETF som skall börja handlas i veckan som kommer om jag googlat fram bra info. De har ännu inte lagt upp vital info på sin egen sajt, mest namnet på den. Jag kommer skriva ett inlägg om denna så fort det finns info ute på den. Tillsvidare har jag ett inlägg med det jag vet nu om Xacts nya utdelningsfond. Länk till mitt inlägg.

Idag cyklade jag till Hemköp och handlade, bla köpte jag barnmat då de har fin kampanj på Hipp som vi brukar köpa till vår minsting. Jag lånade min frus cykel som det sitter en cykelkorg på, smidigt att ha matvaror i. När jag cyklade där på damcykeln slog det mig att damcyklar är minsann bättre än herrcyklar. Man sitter riktigt gött på en damcykel och det är smidigt att gå av och på. Man kan undra varför det ens finns herrcyklar =)

Det har rasslat in en hel del utdelningar på mina depåer senaste tiden men säsongen har bara startat. Framöver kommer det väldigt många utdelningar och maj är min bästa utdelningsmånad på året. Jag lever på mina utdelningar som sagt men en del återinvesterar jag. Jag har ett fast belopp i kronor som jag köper för varje månad i ur och skur medan resterande del av alla utdelningar jag erhåller tar jag ut och för över till min andra bank.

Nu är det kvällen och efter en dag med ett gött träningspass, trädgårdsarbete och massvis lek med barnen så är jag trött. Imorgon är det nya tag. God natt.

14 kommentarer:

 1. Hej Petrusko.
  Jag är själv väldigt förväntansfull på den produkten från Xact. Jag tror jag kommer handla den direkt.

  Och till off topcis... 😊
  Köp en studsmatta. Barnen har mycket nöje och få "leksaker" har varit så väl investerade.
  Köp ca 4 m i diameter. Nät runt om för fallskydd och "trampskydd" runt som skyddar över fjädrarna. Det är ett måste.
  Finns det riktigt små barn så även nät runt om benen då barnet inte kan komma under studsmattan.

  Ang cykel så valde jag faktiskt att köpa en damcykel. Vi har ibland långväga besök och de vill ofta ut och cykla. Det blir enklast med damcyklar då. Dessutom har jag uppnått en ålder då jag struntar i vad andra tycker. 😊 Men det är aldrig någon som kommenterat annat än positiva saker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej AktieFamiljen,
   Stort tack för din kommentar. Jag uppskattar feedbacken =)

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hemma i grannskapet används studsmattorna rikligt, men jag önskar att vissa grannar hade tagit en dialog med sina grannar om placeringen då barn blir extremt högljudda när de hoppar. Ofta verkar det bli så att de som skaffar studsmatta inte vill se dem och då hamnar de ofta precis i tomtgränsen mot nån annan granne, som kanske har sin altan eller sovrum några meter därifrån. Säg att 4 barn hoppar två timmar i streck. Då blir denna altan helt obrukbar för grannen dessa två timmar, så högt blir det. Har upplevt detta hos några bekanta och det var riktigt outhärdligt. Hjälpte inte att säga till barnen att hia sig , det var tyst i 5 minuter sen var det full låda igen. Tydligen hade de försökt prata med grannen om placeringen men bara fått svar att "går inte ställa den nån annanstans", vilket i min mening var rent skitsnack. De ville bara ha den så långt ifrån sin egen altan och bubbelpool det gick, vilket då oturligt nog placerade den 5 meter från våra bekantas altan.

  Nu vet jag inte om ni bor i tättbebyggt villaområde, men om ni gör det, snälla ta en dialog med grannarna :=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för feedback, det skall nog gå bra men livat kommer det sannolikt bli, många grannbarn som brukar leka tillsammans. Jag får ha på mig mina brusreducerande hörlurar och en ljudbok kanske... Eller så är jag rentav med och studsar =)

   Mvh petrusko

   Radera
 3. När det kommer till damcyklar så har Ikea gett sig in på marknaden med "sladda". Remdrift och automatväxel. Går som en dröm!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe det låter ju nice.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Jag tolkar det som att du har yngre barn? Då är placeringen viktig, skönt såklart att få "bort" oljudet till tomtgräns men vi valde att ställa mattan utanför köksfönstret av flera anledningar. Dels är det en skuggig plats, skönt under sommaren. Dessutom är det därifrån väldigt enkelt att ha koll på barnen på studsmattan och se till att ljudnivån hålls nere. Vi är tjatiga föräldrar som också har koll så att de inte blir för många på studsmattan samtidigt. Nät runtomkring är absolut att föredra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena MArcus,
   TAck för din input, uppskattas! Jag tänker likadant och vill ha studsmattan vid köksfönstret och där vi har utemöblerna. Vi vill inte sjasa undan barnen utan vill vara med samt kunna se dem från fönstret.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Köp en kvalitetsstudsmatta, det lönar sig o självklart med nät runt om. De bättre sorterna har omlottnät o inte nån dålig dragkedja som lätt går sönder eller glöms öppen. Köp också en rejält stor, vår var 4,30 vill jag minnas. Det har varit en oerhört välanvänd "leksak" härhemma upp till 11-årsåldern. Eftersom vi köpte kvalitet så gick det då lätt som en plätt att sälja den vidare och få ett bra pris :) /Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lisa,
   Stort tack för input. Jag hade inte koll på den där tekniska detaljen med nätet men vi har tänkt oss köpa en bra.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej,

  Vår studsmatta används i princip dagligen av mina tre barn, 6, 4 och 2 år gamla. Jag köpte den här, 4,2-metersvarianten: https://www.studsexperten.se/studsmattor/150/studsmatta_north_explorer

  Valde oval dels för att jag kunde placera den på en smalare del av gräsmattan och dels för att ungarna skulle få lite utrymme när de är flera som studsar. Är inte alltid de följer min tanke där dock. Jag har också studsat massor i den och det funkar fint.

  Precis som någon ovan så köpte jag en damcykel förra året då jag också undrade vad poängen med herrcykel var, åtminstone den höga ramen. Jag köpte en som heter Scott sub 20 comfort för ca 7000kr och är nöjd.

  Låter kul med Xacts utdelningsfond.

  Hej
  Björn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Björn,
   Awww, det låter ju underbart att det studsas för fullt. Stort tack för länken, den där ser jättebra ut. Verkar vara bra kvalitet och har omlottnätet som jag fick tips om ovan. Nu blir jag jätteglad, det där ser ut som något att satsa på, tack för tipset!

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Jo, ytterligare en kommentar i all välmening. Min granne är kiropraktor. Andelen vuxna som kommer in under studsmattesäsong med skadade/påverkade ryggar är många. Vi över 35 är inte riktigt lika lämpade för att studsa med våra stela ryggar så ta det försiktigt. Men sjukt kul är det ju...;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja det var ett tänkvärt tips absolut. =)

   Mvh petrusko

   Radera

Håll koll på fondförvaltarna

  Jag har vid några tidigare tillfällen tipsat om att hålla koll på duktiga fondförvaltare. Hitta inspiration bland deras innehav, läs nyhet...