Varning för utländska aktier hos Avanza!

Nu öppnar Avanza för handel på fler marknader och det är du som betalar för andras äventyr!
Igår meddelade Avanza att de erbjuder handel på flera Europeiska marknader till lågt courtage direkt på sajten. Igår meddelade också Avanza att deras kunder endast får 91 procent av utländsk källskatt i retur. Detta gäller innehav på kapitalförsäkring för år 2014, det släpar ju några år det där med att få tillbaka källskatten.

Det här ligger helt på Avanza att vi kunder inte får 100 procent tillbaka och när jag konfronterat dem kring detta meddelar de att de inte har för avsikt att ändra sina rutiner för det är inget prioriterat problem. Tillräckligt många kunder har alltså inte gnällt på Avanza för att de tar deras pengar och ger till andra.

Lite på djupet kring det här då, hur det fungerar och varför.
Det enkla först; Vissa länder drar mer än 15 procent källskatt och det är max vad svenska skatteverket betalar åter. Danmark tex drar kring 27 procent källskatt på utdelningar vilket är en utmaning för Avanza att kräva i retur från Danska systemet. Nordnet som alltid fått 100 procent i retur har valt en annan lösning med filial/depåbank i andra länder. Peppar peppar man kan ju inte garantera att Nordnet alltid kommer lösa 100 procent men de har i vart fall ansträngt sig och fått till en bättre lösning än Avanza.

Nästa problem för dig med utländska aktier i kapitalförsäkring hos Avanza är att de menar på att det är för krångligt att respektive kund skall få det den har rätt till utan de gör en schablonlösning så att vissa kunder får betala för andra kunders äventyr. I år fick man bara 91 procent av utländsk källskatt i retur hos Avanza och det beror på att vissa kunder äger tex Danska aktier. Skatten på dina USA-aktier får Avanza i retur till 100 procent sedan tar Avanza från dina pengar för att väga upp för att de får mindre i retur på tex Danska aktier. Dina pengar går till andra kunder!

Nu när Avanza öppnar för mer marknader som drar mer än 15 procent är det alltså en klar risk att de tar ännu mer av dina pengar för att väga upp för de som äger tex Tyska aktier där det dras över 25 procent källskatt.

Jag har haft dialog med Avanza innan detta inlägget och gett dem möjlighet att förklara/förtydliga. Det är viktigt för mig att jag har rätt info och är tydlig mot er läsare. Om jag uppdaterar detta inlägget kommer jag göra det med tydliga markeringar.

*Uppdatering 2018-12-17: Avanza har ändrat sina rutiner och betalade 100% av skatten i retur våren 2018 och menar på att det sannolikt kommer vara så framöver.

147 kommentarer:

 1. Själv är jag inte drabbad men hela upplägget känns oseriöst från Avanzas sida. Kan Nordnet fixa det utan problem borde Avanza kunna ordna det samna till sina kunder. Men tråkigt nog är det vanligt att dessa stora bolag kör över oss småsparare. Skärpning Avanza!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Slimis,
   Ja vi får hoppas att Avanza ändrar sig och hittar en bra lösning för kunden.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Håller fullständigt med. Att Nordnet klarar av att lösa detta och inte Avanza är för mig fullständigt nonchalant mot kunderna. Jag kommer personligen INTE investera mer i utländksa aktier från Avanza, utan jag kommer öppna upp ett konto hos Nordnet för detta ändamål. Och om Nordnet fortsätter att utveckla användargränsnittet för deras internetsida framöver så finns det risk att hela depån flyttas dit. Skärpning Avanza! Visa att ni är den bästa siten för aktiehandel och inte #2.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Avanza är bra på mycket men här har de brustit i agerande och resonemang. Förhoppningsvis blir det ändring till en lösning som är rimlig för kunden.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Äger Astra i ett ISK. Måste jag skatt 15% av utdelningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tidigare drogs det 10% källskatt på brittiska bolag men någon flaggade för att det sedan något år dras 0% på brittiska. Jag har inte hunnit verifiera den uppgiften. Skall göra det i dagarna.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Dras 0% på mina brittiska innehav t.ex. Unilever

   Radera
  3. Då köper du den i USA, brittiska aktier noterade i USA dras det ingen källskatt pga avtal mellan mellan UK och USA.

   Radera
 4. Riktigt uruselt av Avanza. Ser inget annat val för mig än att flytta hela mitt innehav till nordnet nu. Kommer troligtvis bara bli värre nu när dom lanserat tyska aktier kommer vi väll endast få tillbaks 70-80% av skatten näst kommande år.

  Hade jag vetat om detta från början hade jag kanske inte ens köpt utländska aktier från början. Borde kräva tillbaks allt courtage jag betalar avanza för mina utländska köp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja om de inte får till en ändring så ser det ju mörkt ut när de nu öppnar för fler sådana här marknader. Jag avvaktar och hoppas på att Avanza löser det på ett bra sätt för oss kunder.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Först avsevärt sämre ränta på superlånet än Nordnet knockoutlån, och nu detta. Överväger att flytta till Nordnet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nordnets Superlån är verkligen super. Avanza är bra på mycket annat men här har de verkligen presterat dåligt. Jag hoppas de tänker om och löser det på ett ok sätt för oss kunder.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Avanza blir bara sämre och sämre, har slutat bli förvånad. Är så trött på att betala courtage till dem. Flyttar alla mina konton till Nordnet inom kort, jag står hellre ut med deras undermåliga amvändarinterface än att Avanza gör såhär mot mig som kund.
  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Hoppas det löser sig på ett bra sätt. Förhoppningsvis ändrar Avanza inställning kring den här frågan och hittar en rimlig lösning för kund.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Tack för detta klargörande. Kommer absolut ta mig en funderare kring huruvida det är värt att fortsätta investera i utländska aktier hos Avanza, just med tanke på "krånglet" med utländsk källskatt.

  Känns som om de kommer att behöva ändra sina rutiner för detta om tillräckligt många klagar. Förvånande faktiskt, mycket förvånande...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Jag är inte intresserad av att köpa mer utländskt hos Avanza så länge de agerar så här.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Ni har gått på den klassiska frasen Verkar det för bra för att vara sant så är det nog så. Så kan det gå när man fokuserar på att skatta så lite som möjligt istället för att fokusera på bra investeringar.

  Alla ska tydligen bli små aktiestinsar;)))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkligt synsätt. Vänd på det o säg att dom tar en del av din avkastning från "bra investeringar" och ger till andra. Är det ok? Oj det är visst samma sak. Spelar ingen roll om avkastningen kommer ifrån utdelning, kursuppgång eller båda delar. Avanzas krångel/rutin minskar kundernas avkastning.

   /Andreas

   Radera
 9. Uselt av Avanza, blir nog en flytt till Nordnet tyvärr då jag äger en del norska och danska aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, dåligt av Avanza men jag har förhoppning att de löser det på ett ok sätt för kunden framöver. Vi får se hur det blir. Jag köper inte mer utländskt hos dem så länge de agerar så här.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Novo Nordiskt handlas både i Danmark och USK. Blir det olika utländsk källskatt beroende på vilken börs man köper? 27% för den som handlar i Köpenhamn och 15% för den som handlar i USA? Nokia handlas i Stockholm, Helsingfors och USA. Blir det också där olika källskatt beroende på var man handlar?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Det beror på avtalet mellan USA och ursprungslandet. Jag har tyvärr inte koll på de olika länderna.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Tycker inte ditt drev mot Avanza just nu är särskilt nyanserad. De där 9 % av källskatten du inte har fått tillbaka måste du väl ändå ha tjänat in på courtage? Om du hade handlat utländska aktier (tänker främst på USA nu eftersom du verkar ha handlat en hel del med dessa papperna) hos en annan bank hade courtage kostnaderna dragit iväg långt mycket mer. Var glad att Avanza tjänar lite pengar på sina kunder så de kan fortsätta sin affär i många år till och erbjuda oss sparare möjligheten att investera jorden runt till en billig peng.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avanza har en enda huvudsaklig konkurrent och det är Nordnet som har lägre courtage än Avanza. Tex 1 krona för Finland vs Avanza som tar 1 Euro. Avanzas kredit är cirka 100 % dyrare än Nordnet så att ta upp det där med prisbilden är ju helknasigt.

   USA-courtaget är egentligen liknande men skall man vara petig är det också billigare hos Nordnet just nu som tar 9 kronor vs Avanza som tar 1 dollar.

   Så nyanserat indeed kan man konstatera.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tänker mest på din rubriksättning att gå ut och varna för Avanza som om de vore någon bov. Det finns inget som hindrar dig från att byta till NN men du väljer ändå att vara kvar hos AVA. Varför? Är det fler fördelar mot NN? Ja men då kanske de 9 % du inte får igen på källskatten är priset du får betala för att vara kvar.

   Radera
  3. Ska jag byta innan mina aktier hos avanza ligger på plus?
   Och detta är inget problem säger du?

   Radera
 12. Jag är ändå nöjd med att få tillbaka något alls. Men det var väl för att jag i början trodde att man inte skulle få tillbaka något alls :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är väl att vi blir dubbelbeskattade som det är nu.

   Radera
  2. Härligt med positivt tänkande Kronan. :)

   Radera
  3. Frihetsmaskinen, hur tänker du riktigt med dubbelbeskattande?
   Visst får man skatta på ett KF varje år och då kanske det är "eländigt" med att inte få tillbaka hela källskatten, eller hur tänker du?

   Radera
 13. Jag har krävt svar ifrån Avanza på huruvida detta kommer åtgärdas och även samtidigt meddelat ett ett nekande svar innebär att jag flyttar till konkurrent. Får se om dom bryr sig om mig tillräckligt som kund. Har totalt 1,8 mkr hos Avanza så även fast jag inte är någon jättekund så är det ändå en del kapital.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att du hört av dig till dem. Genom att trycka på så visar vi att det här inte är ok. Förhoppningsvis leder det till en förändring.

   Mvh petrusko

   Radera
 14. Hej!

  Det Petrusko beskriver beror delvis på hur vi hanterar det hos oss. I nuläget så vänder vi oss till Skatteverket och yrkar på återbetalning av utländsk källskatt med hänsyn till dubbelbeskattningsavtalet. Det belopp vi får åter fördelas jämnt till våra kunder och i relation till vad de har betalat.

  Vi har tyvärr inte utvecklat det administrativa systemet för att hantera det på ett annorlunda sätt. Eftersom detta medför stort utvecklingsarbete och i dagsläget inte ses som ett stort problem för många av våra kunder har det inte prioriterats. Jag tycker att det är bra att flera kunder hört av sig, då har vi fått en god chans att fånga upp frågan. Vi kommer att titta närmare på det här och även vara lyhörda för hur många av våra kunder som hör av sig kring det framöver.

  Tveka inte att kontakta oss om ni har frågor eller funderingar kring det hela.

  Vänligen
  Dan, Avanza

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok det är alltså inte prioriterat och kunder som har ett problem med att betala andra kunders skatt bör alltså omgående flytta sina innehav till exempelvis Nordnet. Det är uppfattat.

   Radera
  2. Hej Dan,
   Tack för din kommentar och för att ni lyfter detta internt. Jag anser att detta är ett stort problem, det är inte okej helt enkelt och genom att lyfta detta hoppas jag på förändring framöver.
   Tack än en gång för återkoppling.

   Mvh petrusko

   Radera
  3. " i dagsläget inte ses som ett stort problem för många av våra kunder"

   Ni har ju valt att dölja och inte i förhand informerat om det så självklart ses det inte som ett problem av era kunder då de inte känner till det. Nu kommer ni sno pengar av kunder och ge till andra under flera år även om man byter mäklare idag. Snyggt.

   Radera
  4. Typiskt socialist tänk. Betala för andra i alla lägen. Tröttsamt 2017. Låter som Avanza har något att utveckla. Jenny

   Radera
  5. Det är kanske inte så stort problem i kronor och ören, en flytt av utländska värdepapper kostar mångdubbelt mer i courtage och valutaspread (något att tänka på för dem som funderar på att byta till NON). För egen del kostar Avanzakommunismen mig 130:-, att flytta allt till NON kostar över 2.000:-
   Men det är principiellt viktigt att var och en betalar sina egna skatter tycker jag. Och att Avanza informerar sina kunder vad som gäller, så alla kan göra ett rationellt val på sina placeringar.

   Radera
  6. Re: Erik
   En bättre lösning är nog att aldrig göra fler köp via Avanza och istället vid varje försäljning flytta de pengarna. Då kommer det inte innebära några extra kostnader.

   Radera
  7. Dan på Avanza skriver:

   "Det belopp vi får åter fördelas jämnt till våra kunder och i relation till vad de har betalat."

   Det låter nästan som om de försöker ge sken av att de betalar ut rätt. Försöker Avanza få det att framstå som om du har fel i det du skriver Petrusko?

   Radera
  8. Två problem:

   1. Avanza lyckades inte undvika all dubbelbeskattning på alla kunders innehav.
   2. Avanza har inget sätt att fördela skatteåterbetalningen efter vems "fel" det var att de inte lyckats undvika dubbelbeskattningen.

   Jag skulle fokusera mer på den första punkten. Anstränger de sig verkligen tillräckligt för att få tillbaka de dubbelbeskattade pengarna? Med tanke på att Avanza själva inte drabbas så kanske de inte känner sig speciellt motiverade att lägga ner tid och energi på det.

   Radera
 15. är bara att spela ut nätdepåbolagen mot varandra. jag började köpa courtagefritt i avanza, men när jag flyttat över min tjänstepension dit så förlorade jag att handla courtagefritt, och varje affär skulle kosta tror jag 0,025% eller minst en krona, då öppnade jag en depå hos nordnet, den dag jag kommer upp i 80000kr får jag ta mig en funderare hur jag skall göra, man kan ju ringa och förhndla(hjälpte dock inte hoa Avanza). för mig räknas varje krona sedan spelar det ingen roll om det är courtage eller källskatt

  SvaraRadera
 16. Jag själv flyttar över till Nordnet! Dessutom erbjuder dom 0 courtage upp till 80.000 kr istället för 50.000 kr hos Avanza!

  SvaraRadera
 17. Har Nordnet samma ocker-växlingskurs? Om man köper fram och tillbaks i en amerikansk aktie så slukar ju Avanza 0.5% av kapitalet med sin kursspread. Blir väädligt höga kostnader om man är annat än superlång i sina utländska innehav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är 0,5% valutaväxling hos Nordnet också. Jag kollade för bara någon vecka sedan.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Det är 0,25% spread hos Nordnet vid valutaväxling, och har inte varit 0,5% för någon veka sedan.

   https://www.nordnet.se/mux/web/nordnet/pricelist.html#/categories/retail

   Radera
  3. Men Nordnet har sämre växelkurser än Avanza.
   Mvh Nenne

   Radera
 18. någon som har koll på hur degiro står sig mot Nordnet/Avanza när det gäller courtage/ återbetalning av källskatt/växlingskurs etc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gratis upp till 1miljon på Stockholms börsen. Så dom är ju bäst så långt mer vet jag faktiskt inte

   Radera
  2. Men du får betala årsavgift för varje enskild marknad som du vill handla på utanför Sverige.

   Radera
  3. Degiro har inte heller någon insättningsgaranti så de kan gå i konkurs eller skrota bolaget och du får inte ut en spänn.

   Radera
  4. Degiro tror jag inte erbjuder Kapitalförsäkring. ÅTerbetalning i ett ISK hanteras av Skatteverket. Degiro rapporterar in kontrolluppgifter.

   Mvh petrusko

   Radera
  5. OlaSlayer: "Till skillnad från att investera genom en bank, behöver du inte bekymra dig om DEGIROs kreditvärdighet. Hos DEGIRO bevaras nämligen dina tillgångar hos en separat och självständig juridisk enhet."

   Radera
  6. Det där är dock en sanning med modifikation. Den separata och självständiga juridiska enheten kan förstås också gå i konkurs.

   Radera
 19. Fick samma svar när jag Avanza och frågade. Om många hör av sig kommer de troligen fixa detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra där, ja vi hoppas på det.

   Mvh petrusko

   Radera
 20. Tack för att du tar upp och informerar oss om detta Petrusko! Har skickat till Avanza nu och frågat när de ska ordna detta. Om de inte gör detta inom kort, blir det flytt till Nordnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena K,
   Tack för din kommentar. Det känns bra att ta upp detta och pusha för en förändring. I småspararnas namn!

   Mvh petrusko

   Radera
 21. Avanza kanske borde tänka på hur många som väljer bort dem från början. Det syns ju inte i någon statistik.
  Själv började jag med ISK hos Avanza för tre år sedan.
  När det blev dags att börja investera i amerikanska utdelningsaktier hade jag finkammar nätet om info kring det. Några bloggare/kommentarer tog upp om att i Nordnets KF fick man tillbaka 100% av utländska källskatten i motsats till Avanza. Så självklart valde jag Nordnet till min KF.

  Helnöjd med Avanza dock när det gäller mina två ISK där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enig, Avanza är jättebra på mycket men här har de falerat.

   Mvh petrusko

   Radera
 22. Så 200 Novo Nordisk-aktier som ger 920 DKK i utdelning kostar mig 22,4 DKK i extra skatt? [(920*0,27)*0,09 = 22,4]

  Det bjur jag på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur tänker du nu? Det är ju ägande av Novo Nordisk som sabbar för alla andra med en KF hos Avanza.

   Mvh petrusko

   Radera
 23. Snyggt att du tydliggör detta Petrusko!
  Man undrar nu vilka andra saker som Avanza väljer att mörka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tackar. Jag tror inte de mörkar men här har de uppenbarligen falerat.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. De mörkar vad de betalar för handeln till Aktietorget. Från 2016-01-01 blev det extremt mycket billigare för Avanza i och med Aktietorgets nya prislista som då kom ut. Jag förutsatte att Avanza skulle sänka minimicourtaget från 19kr eftersom det inte längre fanns grund för att ta ut det. Ringde Aktietorget och fick prata med vd Peter Gönczi, som bekräftade min tes. Det här är trist för mig som gillar småbolag och handlar med små summor. Det finns ingen som helst anledning längre för Avanza att ta ut 19kr courtage för en affär med ett bolag som är noterat på Aktietorget. Ja, eller anledningen är väl för att finansiera nya kunders gratishandel.

   /Missnöjd aktietorgshandlare

   Radera
 24. Äntligen, jag har aldrig förstått var gå över ån efter vatten, utbudet på Nasdaq måste väl räcka gott???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska börsen är dessutom den börs som gett bäst avkastning historiskt. Men visst finns det många fina bolag på andra sidan vattnet. Framförallt är det många småsparare som äger amerikanska aktier.

   Mvh petrusko

   Radera
 25. Tack för informationen!

  Jag har en öppnad kapitalförsäkring hos Avanza men har än så länge inte hunnit investera något i det då jag valt att i första hand fylla på mitt isk med svenska aktier.

  Tack vare ditt inlägg har jag fått upp ögonen för detta och skickat iväg ett mail till Avanza om detta kommer att ändras i framtiden. Om inte så kommer jag öppna upp ett Nordnet konto för mina utländska innehav.

  Mvh,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Bra att du ligger på dem. Genom att pusha på Avanza uppmärksammar vi dem på att vi inte tycker de gör det här bra.

   Mvh petrusko

   Radera
 26. Tycker du kunde hanterat detta enskilt med Avanza.
  Nu kanske många genom ditt val av agerande tror att gräset är grönare hos Nordnet och överväger att byta.
  Då en sak en eller två saker är bättre hos Nordnet och typ 98 saker är bättre hos Avanza (imo) blir det ett byte som lär ångras av de flesta.
  Skriv gärna ett inlägg om Avanzas enastående kundnöjdhet, sajt och kundtjänst kontra Nordnets dito...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag vill med inlägget lyfta fram detta problem i dagens ljus. Avanza hanterar detta dåligt och orättvist. De har inte varit tydliga och väldigt många småsparare är drabbade, ovetande i flera fall.

   Jag håller med dig för övrigt, att Avanza överlag är bättre än Nordnet. Det här har de dock hanterat dåligt och de kan bättre än så här. Avanza har på sätt och vis själva slängt eld på brasan genom att meddela att de är medvetna om bristen men tycker inte den är ett tillräckligt stort problem (mao, inte tillräckligt många som känner till eller klagat på det till Avanza).

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Avanzas kundnöjdhet är högst i branschen, det skyltar dom gärna med. Vad dom dock inte nämner är att dom tappar mest i kundnöjdhet också, mer än storbankerna och försäkringsbolagen. Har dom ett lika dåligt år 2017 som 2016 så kan dom vinka adjö till den titeln.

   Radera
 27. Tjena,
  Först måste jag säga att kritiken är helt rätt. Ava har själv deklarerat sig som småspararna bank. Då gäller det att leverera. I dagarna blev tom ava storbank då Nordea (!) nu har lägre courtage....


  Om skatten, har isk på ava och begär alltid skatten tillbaka vid deklaration så detta drabbar inte mig. Men det kommer nog ske en prispress som gör att man troligtvis byter bank.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   tack för din kommentar. Genom att lyfta fram den här bristen kan vi förhoppningsvis påverka Avanza att agera på ett bättre sätt för kunden.

   Mvh petrusko

   Radera
 28. Nedan är Avanzas svar, inga ambitioner att göra ngt åt saken verkar det som. Lutar åt att man byter till Nordnet.

  "Till att börja med vill jag tacka dig för att du hör av dig. Jag vet att detta har uppmärksammats en del i sociala medier och jag förklarar därför gärna hur det fungerar och hur vi ser på frågan. Jag kan tyvärr inte svara på hur Nordnet arbetar med denna process.

  Anledningen till att det inte blir 100 % för 2014 är på grund av skatteregler och avtal med respektive land. I nuläget så vänder vi oss till Skatteverket och yrkar på återbetalning av utländsk källskatt med hänsyn till dubbelbeskattningsavtalet. Det belopp vi får åter fördelas jämnt till våra kunder och i relation till vad de har betalat. Det innebär alltså att du iår får tillbaka 91% av de 15% du har betalar i källskatt 2014.

  Om du får en utdelning på 100 SEK dras 15 sek i utdelning. Av dessa 15 SEK får du sedan återfört cirka 13.5 SEK tre år senare. Vi kan tyvärr inte garantera 100% även om det självklart är vår ambition.

  Vi har tyvärr inte utvecklat det administrativa systemet för att hantera det på ett annorlunda sätt. Eftersom detta medför stort utvecklingsarbete och i dagsläget inte ses som ett stort problem för många av våra kunder har det inte prioriterats. Jag tycker att det är bra att du hör av dig då har vi fått en god chans att fånga upp frågan. Vi kommer att titta närmare på det här och även vara lyhörda för hur många av våra kunder som hör av sig kring det framöver.

  Trevlig helg och återkom gärna vid minsta fundering!

  Med vänliga hälsningar
  Daniel
  Avanza"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mikael,
   BRa att du är på Avanza om det. Genom att höra av sig till dem om detta gör vi dem medvetna att vi är flera som tycker att detta inte är ok.

   Mvh petrusko

   Radera
 29. Enligt Avanza på twitter: "Vi har gjort det som är bäst för kollektivet inom Aza Pension". Smaka på den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja uppenbarligen finns det många som inte tycker det här sköts ok. Förhoppningsvis hittar Avanza en bättre lösning för oss kunder.

   Mvh petrusko

   Radera
 30. Mycket bra inlägg Petrusko. Utan dig hade jag som småsparare inte upptäckte dylikt.
  Nu har jag iof inte fått nån utdelning för 2014 men tänker på framtiden. Vem vet hur mycket pengar det rör sig om om 10-15 år. Varför ska avanza avgöra om mina pengar ska delas ut till kollektivet? Borde vara mitt val kan tyckas.
  För min del handlar det om principer. Pengar jag har rätt till ska gå till mig inte till alla, likaså vill jag inte ha pengar från alla andra om jag inte har rätt till de.
  /Stefan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stefan,
   Tack för det. Genom att lyfta fram det här hoppas jag att Avanza får till en bättre lösning för oss kunder. Nuvarande sätt de löser det på lämnar tydligt utrymme för missnöje.

   Mvh petrusko

   Radera
 31. Ni är ju för roliga. Avanza har ju gett ett bra svar på varför. 91% tillbaka är ju otroligt bra i mina ögon när de sköter jobbet åt mig som kund. Just nu silar ni mygg och sväljer elefanter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Well, de gör ju inte ett tillräckligt bra jobb och dessutom gör de det väldigt orättvist. Utan att tydligt informera kunderna att det är på deras bekostnad andra får pengar i retur på tex danska innehav.

   Även om Avanza är jättebra i övrigt kan man förvänta sig att de skall agera tydligt, rättvist och lösa en sådan här sak på bästa sätt som tex Nordnet.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Säger Avanza under pseudonym?

   Radera
 32. Det är inte bara gällande Kapitalförsäkringar som man blir besviken på Avanza. Jag kommer förmodligen att flytta till Nordnet men ska även kolla med Nordea efter deras ändringar i kurtage.

  Mitt andra brev:

  Hej,

  Nu har jag funderat lite över min behandling hos er kreditavdelning där jag fått avslag på mitt bolån. Jag bifogar dokument som är från en fastighetstransaktion som jag gjorde under 2016. Jag tänkte att jag skulle ge er en chans till innan jag väljer att avsluta mitt samarbete med er.

  Jag har inga lån på min bostadsfastighet idag som har ett marknadsvärde på minst 15 miljoner samt att jag har en obelånad fastighet i Spanien som jag köpte för 3 månader sedan för 1 Miljon Euro och en portfölj hos er på 16 miljoner samt andra likvida tillgångar hos SEB på ytterligare 4 miljoner. Då jag inte har någon inkomst av tjänst och att det skulle ligga till grund till ert avslag kan jag helt enkelt inte acceptera.

  Ska jag vara ärlig så känner jag mig krängt och kommer att säga upp min depå om ni inte beviljar min bostadskredit på 3.000.000.

  Jag vill ha ett omgående svar på min fråga och bifogar avtal samt skärmdump från SEB!

  Besviken kund.

  Svar:

  Vi talades vid angående detta häromdagen och jag har precis haft en ny dialog med vår kreditavdelning och redogjort i detalj hur dina förutsättningar ser ut, för att på så sätt kunna ompröva tidigare beslut.

  Svaret blev dessvärre detsamma som tidigare eftersom att KALP:en (Kvar att Leva på Kalkyl) var alldeles för negativ (ca -46 000 kr/mån) pga utebliven inkomst. Man kan i vissa fall ha en negativ KALP men fortfarande ha ett engagemang hos oss som styrker återbetalningsförmågan. I ditt fall så hade du tyvärr en allt för negativ KALP och klarade inte återbetalningsförmågan för ett lån på 3 msek.

  I grund och botten så har vi en väldigt standardiserad bolåneprodukt som tyvärr minskar utrymmet för oss att vara flexibla. Beslutet är förstås oerhört tråkigt och det vore verkligen beklagligt om du beslutar dig för att lämna oss pga detta.

  Hör gärna av dig om det skulle dyka upp ytterligare frågor eller funderingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns som att du glömde nämna något? Var kommer dessa 46k i utgifter från?

   Känner dock igen mig i att Avanzas PB-avdelning är ungefär lika service minded och flexibla som skatteverket. Snudd på avsnäsning om man frågar om något som går utanför mall 1a. Men man får väl vad man betalar för antar jag. Man kan ju alltid bli bortskämd hos någon gammalbank till kostnaden av en procent eller två av kapitalet per år :-/ Någon pb-kund på nordnet som vill recensera?

   Radera
  2. Avanza förstår uppenbarligen god kreditgivning. De kan säkert låna dig 3 MSEK men då vill de nog ta säkerhet/pant i din portfölj. De räknar säkert med en 2% direktavkastniong på din portfölj och det ger inte tillräcklig återbetlaningsförmåga. Ganska enkelt egentligen.

   Radera
 33. Tar 6.6 år att tjäna in det på att byta till nordnet. Finns inget som säger att det hinner ändras på 6 år...

  SvaraRadera
 34. Kan inte låta bli att småle åt den upprörda tonen en del har. Vi har alltså ett skattesystem för aktiesparande (ISK resp KF) som är extremt förmånligt både historiskt och internationellt sett. Skatten schablonberäknas dessutom utifrån räntenivån i en tid då räntan är på historiskt låga nivåer samtidigt som marknaden rusar mot nya ATHs. Men istället för att skatta (!) sig lycklig över att leva i denna finansiella drömvärld så gnäller man över minsta lilla krona som man går miste om.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. För många är det sannolikt en principsak. Dels har Avanza inte varit tydliga med hur de hanterar detta och dessutom hanterar de det orättvist och dåligt. Om de skötte det bra skulle de göra som Nordnet där kunderna varken bekostar någon annans äventyr eller blir utan något.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Vid en utdelning om 150 000 SEK om året, om vi ser på utdelningsaktier med huvudsaklig placering i USA som exempel, så går gemene sparare miste om ungefär 2000-2600 SEK per år. Är 2600 pengar som du tycker att man kan kasta i sjön? Om så är fallet...tja, det får stå för dig. Jag är såväl principfast som ekonomisk, och varje krona räknas.

   //Aktievargen

   Radera
 35. Jättebra att du tar strid för detta. Om detta ska ses som något sorts protestlista skriver jag under. RT ditt inlägg också.

  Är glad att Avanza öppnat för fler marknader men de behöver hitta en rimligare balans. Norska, amerikanska och kanadensiska aktier ska vi i princip inte behöva betala för. Danska, portugisiska och alla Gustavs äventyr har jag förståelse för att de vill ta betalt för administration. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Ju fler nya marknader Avanza öppnar desto sämre. De hissar flagg och firar att de nu erbjuder Tyskland mfl men jag gör tummen ner. Med det system Avanza har nu så ökar risk att de tar ännu mer av mina pengar och ger till andra.

   Mvh petrusko

   Radera
 36. Läste det där och alla kommentarer. Å i viss mån känner jag bara inombords....ORKA!!!
  För att göra det enkelt...
  Om du får 1000kr i utdelning, så dras 150kr av dom i skatt. Å då Avanza gör som dom gör och bara ger tillbaka 91% av dom 150kr så är det 13,5kr som folk bråkar om. Lite som någon skrev i kommentarerna...Dom pengarna har du ju reda tjänat igen på courtaget. Är detta så stort problem för folk, kanske det är dags för vederbörande att flytta till Monaco.
  Gör detta tex att Avanza kan fortsätta öppna andra marknader, fortsätta utveckla sin fina hemsida och app, fortsätta utveckla Avanza Play så är det fine with me. Annars sitter vi snart med en lika usel sida som Nordnet. Jag lägger bokstavligt talat ut mer pengar på skithuspapper än vad jag missar i återbäring...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har ju naturligtvis rätt att tycka som du vill men jag föredrar att Avanza inte gör det här så dåligt när man kan göra det bra. Jag föredrar dessutom att de inte tar av mina pengar för att ge till andra.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Herregud...tänk lite innan du skriver. Det finns folk som får mer än 1000 kr i utdelning...

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Men jösses det var bara ett räkneexempel. Även jag får mer än 1000kr. Men visst för att förtydliga. På 100000kr är det 1350kr du inte får. Å på en en miljon i utdelning är det 13500kr du går miste om. Naturligtvis vore det ju mycket roligare och bättre om det inte var så, men att komma med uttrycket Skattesmäll, eller att börja fly över till NN är ju onödigt, tidsödande och förmodligen än mer kostsamt än den förlorade återbäringen.

   Radera
 37. Konstigt nog verkar alla vara förlorare, ingen som säger sig ha tjänat på att det fungerar som det gör. Eller kanske är det dem som säger att man inte ska bry sig, för det bara är småpengar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avanza är vinnare i någon sorts omfattning. De har sparat pengar på att inte lösa det här på ett bra sätt. Sannolikt inga stora pengar men likväl finns det knappast någon annan anledning att göra ett så här dåligt jobb. Om det så bara hänger på systemutveckling så är det pengar de sparat på kundens bekostnad.

   Mvh petrusko

   Radera
 38. Varje krona räknas. Kan man få 100% tbx hos en nätmäklare men bara 91 % hos den andre väljer jag alla veckans dagar denvsom ger 100%. Handlar mer om principer och att rätt skall vara rätt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis. Om Avanza skall göra det här så dåligt jämfört med ain huvudsakliga konkurrent och så orättvist att de tar pebgar från vissa för att ge till andra, då skall de vara tydliga med det så att alla kunder förstår och vet om.

   Mvh petrusko

   Radera
 39. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 40. Otroligt bra att du tar upp det här problemet. Det är definitivt färdigköpt hos avanza nu tills problemet är löst. Kommer flytta över till nordnet om vi inte ser en ändring, det är ju bara en knapptryckning bort

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, tack för din kommentar. Nu hoppas vi att Avanza tar sitt förnuft till fånga och löser detta på ett rimligt sätt.

   Mvh petrusko

   Radera
 41. När det gäller dansk källskatt för Novo Nordisk så är den samma i USA som i Danmark dvs 27%./Ingrid

  SvaraRadera
 42. Detta gör mig väldigt glad att jag redan för 3 månader sedan började flytta över mina innehav till Nordnet. I dagsläget är bara 10% av mina aktier kvar på Avanza, och efter detta fiasko tänker jag flytta över SAMTLIGA av mina innehav till Nordnet, även om det i vissa fill innebär antingen att man låser sig till ett relativt högt inköpspris, alternativt att man äter en liten förlust.

  Detta är i min bok helt oacceptabelt - om Nordnet kan detta ska avanza kunna detta utan problem, om deras kunder är av vikt för dem.

  Moving on!

  //Aktievargen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag är enig, kan Nordnet så ligger det på Avanza att anstränga sig och lösa det minst lika bra.

   Mvh petrusko

   Radera
 43. Konkurrensen är viktigt för att ge Avanza incitament att förbättra sina villkor. Håller med petrusko att detta skall upplysas. Om folk inte väljer det billigaste alternativet. Vad finns det för incitament för Avanza att göra rätt? Det är 91% denna gång, vad händer när det blir 60%? Är det först då ni Avanza-kramare kommer att agera? Försvaras inte principen 100% källskatt tillbaka så finns det inget som hindrar att det blir sämre och sämre villkor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Ju fler nya marknader Avanza öppnar desto sämre lär det bli för oss. De kommer ta ännu mer av våra pengar framöver för att täcka upp källskatten man inte får in på annat håll.

   Mvh petrusko

   Radera
 44. Superbra att du lyfter ämnet Petrusko. Tycker inte det är acceptabelt som AVA-kund, oavsett ifall det idagsläget är en liten summa eller ej.

  Jag tycker det är märkligt att så många bloggare och finans/sparprofiler på twitter går till Avanzas försvar i denna fråga.

  Visst, precis som du räknar ut Miljonär innan 30, 54 kr på en 100k portfölj är ju inte så mycket... men:
  1) samma bloggare/finansprofiler är annars ofta väldigt starka förespråkare för ränta-på-ränta (ibland på så små saker som att "skita i tvättstugan" för att spara toapapperskostnader)
  2) samma bloggare/finansprofiler propagerar ofta för att bli Financially Independent, eller att kunna leva på sina besparingar. Den dagen kommer man kanske ha en större utländsk portfölj än 100k. Då blir de där 54 kronorna plötsligt 540, sedan 5400.
  3) Konkurrensfrågan kvarstår. Varför klarar Nordnet det och inte Avanza? Jag ser det som en extra avgift man får betala som AVA kund.

  Ha det gott,

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Tack för din kommentar. Nej det är inte ok att vara dålig när främsta konkurrenten löser det bra. Det är inte ok att ta från en kund och ge till en annan.

   Mvh petrusko

   Radera
 45. Klart att varje krona räknas! Konstigt att höra att "det är bara 9%". Ursäkta men jag jobbar varje dag för varje krona, har en väldigt tajt budget och sparar precis på allting för att en dag äntligen kunna leva utan att behöva hela tiden jobba och kalkulera.
  Klart att jag väljer heller annan bank om Avanza gör så här. Själv har jag redan bestämmt mig att använda Avanza bara för TP, allt annat sitter på Nordnet, trots att jag verkligen tycker mer om Avanzas app och hemsida.
  Jag är inte rik nog att bara kasta bort pengarna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Avanza är jättebra i övrigt men här har de fallerat big time!

   Mvh petrusko

   Radera
 46. Skulle bara vilja tillägga att detta inlägg snart har 100 kommentarer och jag har aldrig sett maken till liknande :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det är tydligt att gemene man inte tycker det här är ok av Avanza. Nu hoppas vi att Avanza tänker om och löser det ok för kunden framöver.

   Mvh petrusko

   Radera
 47. Credd till dig Petrusko för att du belyser detta. Mailade Avanza redan i tordags kväll och krävde en förklaring. Även jag fick det svar många andra har fått.

  " i dagsläget inte ses som ett stort problem för många av våra kunder"

  Nej det man inte vet om, mår man inte dåligt över. Jag gissar på att flera av de kunderna som Avanza syftar på har eller kommer att höra av sig.

  9% av källskatten i en mindre portfölj kanske många inte tycker är så mycket att bråka om. De som investerar i bolag med växande utdelning, vet dock vad 9% år efter år blir med ränta på ränta effekt... Många sköna kronor i portföljen.

  Tack Petrusko!

  //c

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Bra att du är på Avanza om saken. Förhoppningsvis förstår de att de inte kan göra på detta viset.

   Mvh petrusko

   Radera
 48. Nu tycker jag flertalet här tar i lite mycket, tänk på allt bra avanza har. Den fantastiska appen till exempel som numera kan filtrera så man kan se utdelningar. Den har jag tjatat länge om. Den är värd massor för mig. Innan ni byter till NN så prova deras app, där kan ni knappt se vilka aktier ni äger, den är ett skämt. Jag vill också ha ut mina pengar men jag kan ha lite tålamod... jag är säker på att avanza löser detta snabbt som vanligt. Med vänlig hälsning, Frank Hunter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Frank,
   Avanza är jättebra och vi vill ha en förändring av just den här saken som de inte gör bra.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag kommer be dem fixa detta men kommer även berömma dem för appen samtidigt /Frank

   Radera
 49. Någon som vet om Nordnet garanterar att man får tillbaka 100% också i framtiden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det garanterar de inte.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Bland annat säger lagen att den källskatt Avanza och Nordnet kräver tillbaka inte får vara högre än den totala schablonskatt som Avanza och Nordnet betalar för samtliga kapital- och pensionsförsäkringar. Jag vet inte hur nära den gränsen Avanza och Nordnet hamnar.

   Radera
 50. Hej petrusko!
  Vet du eller någon annan om man betalar källskatt på utdelningar från ABB Ltd dom sätter ju sin utdelning i schweizerfranc.
  mvh Bengan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Bengan,
   Det är ett schweiziskt bolag och går efter deras regler. Som jag förstått det kan utdelningen bli skattefri om vissa parametrar uppfylls och ABB har anpssat sig efter det där och utdelningen har varit fri från källskatt historiskt.

   Mvh petrusko

   Radera
 51. Hej
  Med tanke på att konkurrensen hårdnar i branschen så är det nog ett smart drag av Avanza att ordna detta relativt snabbt. Intressant agerat av Nordea, säkert många som snart gör inför något liknande. Vet nån hur Nordea och övriga storbanken gör med återbetalning av källskatten? Mvh Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det står försäkringsbolaget fritt att välja om det vill begära tillbaka källskatt eller ej. Jag har uppfattat det som att storbankerna inte gör det, d.v.s. man förlorar 100 % av källskatten om man har KF hos en storbank.

   Radera
  2. Swedbank återbetalar automatiskt. Relativt nyligen infört, och ej kommunicerat.

   Radera
 52. Hej
  Med tanke på att konkurrensen hårdnar i branschen så är det nog ett smart drag av Avanza att ordna detta relativt snabbt. Intressant drag av Nordea, säkert många som snart inför liknande åtgärder. Vet nån hur Nordea och övriga storbanken gör med återbetalning av källskatten? mvh Peter

  SvaraRadera
 53. Tja, vad ska man säga om det här? Småbelopp, men samtidigt känns det som att Avanza lurar kunderna. Samtidigt är Avanza tydligare med vad som sker än vad fondbolagen är. Om en fond drabbas av icke avräkningsbar utländsk källskatt, döljer fondbolagen helt enkelt detta genom att justera ned NAV-kursen i motsvarande grad. Avanza talar i alla fall om att man får betala utländsk källskatt och att man kanske inte kan få tillbaka denna, medan fondbolagen helt och hållet döljer att sådan skatt finns.

  KF hos Avanza: 91 % av källskatten åter efter 3 år.

  USA-registrerad fond med USA-aktier: Fonden betalar ut den utdelning den får av bolagen. Källskatt avräknas på samma sätt som om man köper aktierna direkt.

  Irlandsregisrerad fond med USA-aktier: Fonden betalar 15 % källskatt på utdelningen från de amerikanska bolagen i enlighet med dubbelbeskattningsavtalet mellan USA och Irland. Fonden kan inte avräkna den skatten eftersom fonden inte betalar någon irländsk skatt. Investeraren kan inte avräkna USA-skatten i Sverige eftersom det inte är investeraren, utan fonden, som betalat skatten. 100 % av skatten går upp i rök.

  Luxemburgsregistrerad fond med USA-aktier: Fonden omfattas inte av dubbelbeskattningsavtalet mellan USA och Luxemburg och betalar därför 30 % källskatt på amerikansk aktieutdelning. Inte heller här finns det någon som kan avräkna skatten, utan 100 % går upp i rök.

  Svenskregistrerad fond med USA-aktier: Även här får fonden betala amerikansk källskatt och det finns inte heller någon som kan avräkna skatten. Det verkar pågå bråk mellan svenskregistrerade fonder och skattemyndigheterna i Sverige och utlandet om huruvida svenskregistrerade fonder omfattas av dubbelbeskattningsavtalen eller ej, så jag vet inte om källskatten är 15 % eller 30 %. Givet är i alla fall att 100 % av källskatten går upp i rök.

  Folk investerar alltså gladeligen i fonder där 100 % av källskatten går förlorad, men blir förbannade om Avanza bara får tillbaka 91 %. Man kan tycka att det är lite dubbelmoral, men fondbolagen kanske helt enkelt lyckats dölja källskatten så väl att folk inte känner till hur de luras av fondbolagen.

  SvaraRadera
 54. Hej Alla.
  Tittar på 2016 års källskatt Avanza behåller nästan 20000 kr och ger till andra.
  Känns inte ok.
  tjabba

  SvaraRadera
 55. Oj då det blev en nolla förmycket.
  Totalt 2014-2016 3800 kr.
  Pengar det med.
  tjabba

  SvaraRadera
 56. Hej,

  Jag vill börja med att tacka alla som har hört av sig här på bloggen, via telefon, via mail och via sociala medier till oss. Vi har förstått att processen kring den utländska källskatten är något som vi kan förbättra och jobba vidare med. Vi har under den senaste tiden lyft all kundinput och feedback som vi fångat upp och det har resulterat i att vi kommer att genomföra en del förändringar framöver.

  1, Vi har ambitionen att under året driva igenom en förändring som avser förbättra hanteringen av den utländska källskatten för våra svenska kunder hos vår utländska depåbank. Om allt går som planerat så innebär det att vi i första läget kommer att kunna dra skatt enligt dubbelbeskattningsavtal för respektive land, vilken resulterar i att vi (pensionsbolaget) bör få tillbaka all den skatt som dragits och således kan betala tillbaka den till våra kunder. Denna lösning gör som sagt att vi drar skatt enligt dubbelbeskattningsavtalet nu, men det innebär att det kommer få effekt för pensionsbolaget efter tidigast 3 år (eftersom de begär åter i efterhand samt att återbetalningen släpar).

  2, Vi har parallellt påbörjat ett arbete på pensionsbolaget för att se över hur vi kan lösa det bättre till nästa år (samt de åren fram tills att vi har ordnat det annorlunda). Ett alternativt är att begära tillbaka skatt från respektive lands skatteverk. Det är dock något som vi måste undersöka vidare om vi kan lösa rent praktiskt, samt hur det i så fall skulle gå till och vad det skulle innebära. Tyvärr så har jag inte mer information i nuläget, men jag kan lova er alla att ambitionen är att vi ska göra det hela mycket bättre framöver.

  Har ni några frågor eller funderingar så återkom gärna, vi finns även på PM på Facebook samt på Twitter.

  Ha en fortsatt fin kväll!

  /Dan, Avanza

  SvaraRadera
 57. Hej,

  Har det skett någon förändring/förbättring i hanteringen av utländsk källskatt nu?


  Mvh
  Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick det här meddelandet från dem idag...så något verkar vara på gång snart i alla fall.

   "Hej Jannis,

   Vi har tyvärr inte fått ett definitivt skattebesked från Skatteverket riktigt ännu. Vi tror dock att vi med största sannolikhet kommer att kunna ordna 100% åter till nästa år. Det är något som skulle förvåna oss mycket om så inte blir fallet (det innebär att de SKV skulle neka vår vanliga återföring av källskatt). 

   Vi kommer sjävklart att meddela då vi får definitivt besked om att allt är på plats. Vi räknar med att få det beskedet under början av nästa år alternativt i slutet av 2017.

   Håll utkik på Petruskos blogg så meddelar vi så fort vi har mer information!

   Med vänliga hälsningar
   Dan
   Avanza"

   Radera
 58. Hejsan.
  Ska öppna ett KF konto för handel i utländska bolag.
  Har Avanza löst problemet med återbetalningen av hela källskatten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym,
   Deras målsättning är att för nästa år lyckas betala åter 100%. Lösningen är inte helt på plats och inte helt bekräftad utan väntas bli det till våren.

   Mvh petrusko

   Radera
 59. Jag var i kontakt med Avanza igår och de verkar inte ha några planer i nuläget att fixa detta. De nämnde ingenting om våren eller att det någonsin skulle lösas. De upprepar att det inte är ett stort problem(!).

  "Vi har tyvärr inte utvecklat det administrativa systemet för att hantera det på ett annorlunda sätt. Eftersom detta medför stort utvecklingsarbete och i dagsläget inte ses som ett stort problem för flertalet av våra kunder har det inte prioriterats. Jag tycker att det är bra att du hör av dig då har vi fått en god chans att fånga upp frågan. Vi kommer att titta närmare på det här och även vara lyhörda för hur många av våra kunder som hör av sig kring det framöver."

  Jag kommer öppna konto hos Nordnet. Synd, har varit kund hos Avanza i över 20 år.

  SvaraRadera
 60. Märkligt, jag mailade Avanza bara dagar efter Mrlowrisk ovan och fick motsatt svar:

  "Vi jobbar intensivt på detta. Just nu ser det ut som att vi kommer kunna återbetala 100% nästa gång givet att vi får igenom vår avräkning precis som vanligt.

  Vi bör definitivt kunna bekräfta detta i början av nästa år."

  Jag ger dem ett halvår, sen flyttar jag mina amerikaner till Nordnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,
   Det är samma svar jag har fått och det svar jag utgår från.

   Hoppas det blir på det viset. Vi bör få besked inom några månader enligt vad de utlovat.

   Mvh petrusko

   Radera
 61. Handal utländska aktier i en ISK. Skatteverket gör en automatisk avräkning av utländsk skatt.

  https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/internationellainkomster/avrakningavutlandskskatt/automatiskavrakningavutlandskskatt.4.3684199413c956649b512df5.html

  Mvh Nenne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pensionärsmiljonären12 april, 2018 22:21

   Nenne: Från den länk du själv hänvisar till: "Om du har ett underskott av kapital så får du avräkning med som mest 500 kronor."
   Den med bolån (eller andra lån) där räntan på lånen överstiger de årliga aktieutdelningarna kan alltså inte få tillbaka mer än 500 kr om man har de utländska aktierna i en ISK.
   Se även http://gustavsaktieblogg.blogspot.de/2014/04/varning-for-utlandska-utdelningsaktier.html

   Radera
 62. Har någon hört om detta blivit löst ännu. Jag tänkte börja spara utländska aktier i en KF men väljer ju hellre Nordnet om detta inte blir löst av Avanza.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Nu senast betalade Avanza 100% i retur och de har meddelat att de har nya rutiner och förväntar sig att få 100% framöver.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Du borde kanske uppdatera inlägget då?

   Radera
  3. Tjena,
   Tack för din kommentar. Det var mer eller mindre bortglömt det här gamla inlägget men det är klart rimligt att uppdatera det så att man inte behöver hitta infon bland alla kommentarer. Tack för att du tog dig tiden och skrev om detta. Jag har uppdaterat inlägget nu så att man tydligt ser att det är uppdaterat nu hos Avanza.

   Mvh petrusko

   Radera

Realty Income bokslutsrapport 2023

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Nu är det ett tag sedan jag skrev om Realty Income varpå jag passar på att riva av ett...