IVV iShares Core S&P 500 ETF

Inlägget innehåller affiliatelänkar.
iShares/Blackrock är världens största kapitalförvaltare och här har den en ETF med otroligt låg fondavgift.
Som namnet antyder följer den indexet S&P500, de 500 största amerikanska bolagen.

Ticker: IVV
Utdelning: Kvartalsvis; mars, juni, september, december
Direktavkastning; på kursen $238 ger den 1,9 procent.
Avgift: 0,04 procent (Avanza har fel info på sin sajt, 0,04 procent är korrekt)

Det här är en riktigt fin fond för långsiktigt spar, precis en sådan här fond som Warren Buffett och Peter Lynch rekommenderar att vi småsparare skall satsa på. En bred indexfond med låg avgift. Här får man god riskspridning i 500 stycken bolag och avgiften är fenomenalt låga 0,04 procent.

Nedan är en bild på de tio största innehaven och dess vikt i fonden.

Läs min recension av Peter Lynchs bok, länk till mitt inlägg.

12 kommentarer:

 1. Verkar vara en intressant och bra ETF! Tack för tipset.

  Växlingsavgiften på 0,5% hos Nordnet och Avanza äter dock tyvärr upp en del vid köp och utdelningar/återinvestering.

  SvaraRadera
 2. Blir courtaget via Avanza detsamma som när man köper amerikanska aktier trots att det är en fond?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja courtage som vanliga aktier. Det är ju en börshandlad fond.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svar! Har ingen börshandlad fond sedan tidigare i portföljen så det är nytt för mig, men har lite funderingar på att plocka in ett smakprov. Känns lockande med utdelning, även om det säkert finns andra fondalternativ som ger bättre/samma totalavkastning. Jag får kolla upp utdelningshistorik m.m. och fundera en vända till.

   Radera
 3. Ja växlingsavgiften är riktigt dryg. Flippar man pengarna fram och tillbaks ett par ggr under ett år så är man uppe i samma kostnad som en dyr aktiv fond.

  Finns det någon aktör som inte ockrar som Avanza & Nordnet? Det vore ju värt lite högre courtage att inte bli rånad när man växlar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte hur detvsee ut hos Degiro. Nordea har samma 0.5 som ava non.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej
  Anser inte att det är lönt att satsa på Etf. Spp aktiefond Usa 0,20 avgift 83% avkastat senaste 3år. LF Global index 0,20 avgift 63% avkastat senaste 3 år. Den billigare Etf 26,66% avkastat på 3 år plus 6% direkt avkast blir max 33% senste 3år. Jätte dåligt om man jämför hur Usa börsen gick starkt senaste 3 åren. Bästa är det billiga fonder Global eller Usa max 0,20% avgif och bättre avkastning utan krångel.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
 5. Ännu en intressant etf som du har hittat! Det enda negativa är att börsen i USA är på ATH och att dollarn är dyr. Givetvis är man riktigt långsiktig så spelar det mindre roll när man går in.

  SvaraRadera
 6. Riktigt intressant. Ska ta och göra en analys och se om det kan vara värt att plocka in. Tack så mycket för tipset.

  SvaraRadera
 7. Synd bara att börsen i USA är på ATH och dollarn är dyr, annars låter den intressant, får hoppas på en dipp ��.

  SvaraRadera
 8. Bra att du väljer en amerikansk ETF om du är intresserad av amerikanska aktier. Väljer du en ETF från något annat land (t.ex. Europa), debiteras fonden amerikansk källskatt på utdelning som inte kan avräknas. Genom att välja en amerikansk ETF, är det istället du själv som debiteras källskatten, vilket betyder att du kan begära avräkning.

  Varför väljer du IVV istället för konkurrenterna VOO eller SPY? Jag tycker att de verkar vara likvärdiga.

  Observera att förvaltningsavgift betyder olika saker i olika länder. Nordea beskriver t.ex. skillnaden mellan sina svenska, finska och luxemburgska fonder här: https://www.nordea.se/privat/sparande/fonder/Om-fondavgifter-och-distributionsersattning.html

  I USA separerar man t.ex. ofta på "förvaltningsavgift" och "marknadsföringsavgift". Man bör därför titta i prospektet som Avanza länkar till för att se vad den totala avgiften är. Den procentsats som står på Avanzas sida verkar dessutom ofta vara fel. Jag får det till att IVV endast har en avgift som är på 0,04 %, men att SPY förvirrar genom att dela upp det på fyra avgifter och en rabatt, totalt 0,0945 %. Jag tolkar det därför som att IVV är bättre än SPY, men jag kan förstås ha missat något och jag har inte heller undersökt hur IVV och SPY förhåller sig till VOO.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. IVV har en total kostnad om 0,04%. Jag tror de amerikanska bolagen bakom sådana här ETF:er är skyldiga att redogöra total kostnad för oftast står det angivet så hos iShares och Vanguard mfl, total kostnad.

   Mvh petrusko

   Radera

Realty Income bokslutsrapport 2023

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Nu är det ett tag sedan jag skrev om Realty Income varpå jag passar på att riva av ett...