Aktieinvest Sparboxar

Aktieinvest är en mäklare likt Nordnet och Avanza men är kanske inte lika känd som de två förstnämnda då de är klart störst.
Att handla aktier har aldrig varit så billigt som det är nu och priset är väldigt lågt hos de flesta aktörer med fokus på aktiehandel. Jag skriver så för att tex gammelbank (Nordea undantaget) fortfarande är dyra.

Att konkurrera enbart med pris blir svårt för en liten aktör som Aktieinvest men vad kan de erbjuda då? Ja, det här tycker jag de gör helrätt, de fokuserar på det som de gör riktigt bra, något som är unikt för dem. Framförallt är det tjänsten Andelsorder som låter dig köpa aktier för ett visst belopp, tex 100 kronor. Låt säga att du vill investera i Johnson & Johnson som kostar kring 1100 kronor via en andelsorder på 100 kronor får du då 0,09 st aktier i Johnson & Johnson. Och ihop med andelsorder erbjuder de månadsspar/autogiro. Det kan ticka på månad ut och in köpen görs automatiskt.

De erbjuder en tjänst som de kallar sparboxar och den här tycker jag är riktigt fräsig. Där får man möjlighet att spara i en färdig portfölj och det går att göra med riktigt rimliga belopp tack vare andelsorder. Är man medlem i Aktiespararna är kostnaden per köp från 10 kronor och för icke medlemmar från 20 kronor. Det tycker jag är billigt med tanke på vad man får. Man får en genomtänkt och sund portfölj och man får köpa även med små månadsbelopp till ett rimligt courtage. Nedan är en bild på två Sparboxar, den vänstra heter Riskspridaren och den högra heter Dividend Champions. Den förstnämnda förstår man ju på namnet att det handlar om god riskspridning medan Dividend Champions inte är lika solklart men det är i vart fall fokus på bolag som höjt utdelningen varje år i jättemånga år.

500 kronor per månad är lägsta månadsspar man kan ha på de här sparboxarna, en summa de flesta av oss kan och borde spara som allra lägst.
Utdelningen, den återinvesteras utan kostnad och det tycker jag också är en bra tjänst. Aktieinvest erbjuder ett väldigt enkelt upplägg, de har bra lösningar för kunden. Lösningar som gör att alla kan spara i aktier även den som inte vill lägga tid på det. Med en sådan här sparbox sköts det mesta automatiskt. Köpen tickar på månad ut och in och utdelningar återinvesteras.

*En nackdel med Aktieinvest är att om man inte har ett månadsspar eller gör ett visst antal affärer per kvartal så tar de ut en avgift om 100 kr per kvartal. Det fick tyvärr mig att avstå bli kund där för några veckor sedan. Jag hade fyllt i mina uppgifter och dubbelkollade en sista gång när jag upptäckte den där detaljen. Inget problem så länge man har ett aktivt månadsspar men en risk jag inte vill utsätta mig för.

*Uppdatering; När jag publicerade detta inlägg fick jag snabbt meddelande av en twittrare att det för medlemmar i Aktiespararna inte utgår någon kvartalsavgift. Jag googlade och fann en speciell prislista för medlemmar i Aktiespararna och det stämmer; Ingen depåavgift även om man inte har månadsspar eller gör affärer. Länk till den prislistan.

Länk till Sparboxar hos Aktieinvest.

20 kommentarer:

 1. Nostalgi. Min första depå var Aktieinvest genom Unga Aktiesparare. Det fungerade fint och den växte ganska bra med åren även om det var små summor jag sparade som student. Helt klart ett bra alternativ för den som vill köpa ett antal aktier varje månad för ett mindre belopp.

  Avgiften som du nämner var också skälet till att jag till sist sa upp mitt konto. Under en period när jag inte längre hade tid att vara aktiv var det irriterande att behöva betala även om jag inte gjorde några förändringar. Då tog jag helt enkelt hem vinsten istället.

  SvaraRadera
 2. Jag har varit kund i Aktieinvest tidigare och tycker om dem. De var en riktig pionjär när det gäller billiga indexfonder med sin 'Aktiespararna topp Sverige'. Däremot är jag inte så nöjd med priset på deras boxar. 20 kr blir 4 % om man köper en fond för 500 kr per månad. 4 % är jättemycket!

  SvaraRadera
 3. Det där lät ju riktigt spännande. Kanske bli att sparka igång ett par boxar:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 4. Jag månadssparar hos Aktieinvest

  1 000 kr i Realty income, Johnson and Johnson, AT%T och P&G smidigt och tänker utvärdera om något år. Micke

  SvaraRadera
 5. Men du skriver ju inget om avgifterna som de tar ut på Andelsorder?! Det är ju hiskeliga summor man går miste om.
  Nej, jag menar inte courtaget. Det är i sig dyrt också på 20kr för en box på 500kr.
  Det jag menar är spreaden, när du köper andelsordrar så får du aktierna först nästa dag och det tas ut en ENORM spread på ditt inköp. Lika så när utdelningen återinvesteras.
  Skulle vara intressant om du kunde räkna lite på vad spreaden faktiskt uppgår till, jag har svårt att hitta på deras hemsida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kursen man får är ett mellanting av högsta och lägsta kurs under dagen. En random kurs, på sikt inget man klarar att tajma bättre själv.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Vill man räkna på vad spread kostar så råkar jag ha ett verktyg för det: Transkationskalkylator

  SvaraRadera
 7. Hoppade på Storytel via din länk och kör nog vidare ett tag...
  IndexJägaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns så många intressanta böcker där va! Jag lyssnade precis på boken om Gustaf Douglas, mycket intressant. Den heter Svenska Miljardärer - Gustaf Douglas.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Jag tycker att vid ett fast månadssparande så är detta en bra sparform. Att utdelningarna återinvesteras är mycket smart. Att det dessutom görs utan extra kostnad är toppen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde nämna att det tyvärr inte görs någon återbetalning av Källskatt.

   Radera
  2. Ja det är ju beige förståss =(

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Hej jag har skrivit om aktieinvest förut, jag har byggt en egen liten fond som jag månadssparar i, tycker det är suveränt. Varje månad köps för 3tkr i svenska kvalitetsbolag . Castellum, axfood, e-work,ABB mfl. Väldigt smidigt. Dock undviker jag utländska bolag då aktieinvest inte automatiskt söker tillbaka utländska skatten. Som medlem i aktiespararna är ju alla avgifter starkt rabatterade!!
  Med vänlig hälsning, Frank

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Frank,
   Det låter som en bra plan.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Dagens högsta kurs minus fem procent av skillnaden mellan högsta och lägsta kurs får väl anses vara rätt så dåligt. Då sker ju inköpen i princip på dagshögsta varje gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men på veckan kan det ändå vara kring veckolägsta. Hursom vet du ju inte på förväg om du nu vill försöka tajma själv. Det kan man ju liksom inte så det är inte så negativt som det kan låta det där med kursen och hur det funkar.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Håller med, helt orimliga kostnader. Är också helt omöjligt att få reda på exakt vad det kostar.
   Man kan kolla in deras FAQ men går inte öppna länken på Andelsorder.
   https://www.aktieinvest.se/fragor-och-svar

   Något som känns skumt med hur dessa hanteras.

   Radera
  3. Tycker inte att det är något skumt eller orimliga priser för den icke särskilt aktiva spararen. För det är ju trots allt detta som dom i första hand vänder sig till. Dessutom så finns alla prislistor på hemsidan.
   https://www.aktieinvest.se/priser
   Sen tycker jag inte att man skall dissa tjänsten pga kursen vid köp tillfällen. Som alltid så jämnar detta ut sig på lång sikt. Mig veterligen så finns det ingen annan som erbjuder detta sätt att spara på, så automatiserat som det ändå är. Hade dom också ordnat med återbetalning av källskatten så skulle jag vilja ge dom full pott.

   Radera
 11. Känns det skumt ha ha, aktieinvest var bland de första på marknaden långt före Avanza och Nordnet. Andelsorder fungerar ju ungefär som en fond fast du väljer innehållet själv. är man inte med i aktiespararna så är det dyrt så klart, tror merparten som handlar är medlem eller medlem i UA.

  SvaraRadera
 12. Aktieinvest är en kassako för föreningen aktiespararna så enkelt är det. Valutaväxlingsavgift på 1% (Avanza, Nordea 0,5%). Courtage andelsorder utländska aktier, 1,5%. Avanza = 0,24%.

  SvaraRadera

Nytt innehav Blackrock inc

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Blackrock är världens största kapitalförvaltare och jag investerar själv i deras fonde...