måndag, februari 20, 2017

Diverse tankar om börs och annat. Episode IV

Det här inlägget innehåller affiliatelänkar.
Då vart det måndag igen, bästa dagen på hela veckan för då öppnar börsen efter helgens bravader. Min helg har varit nice med vänner, god mat osv. Nu har jag precis lämnat barn på förskolan och är åter i hemmets lugna vrå. Jag sitter i soffan vid min datorhörna. Här sitter jag ofta och läser eller skriver på min dator som jag gör nu. Let's get this party started!

Förra veckan köpte jag fler Skanska och Axfood men framförallt tog jag in ett nytt innehav i form av Latour. Ett fint bolag som jag skrivit om många gånger. Jag har ägt den till och från men tyvärr gått ur den innan jag hunnit satsa ordentligt på den. Latour kom med sin bokslutsrapport förra veckan och höjer utdelningen 18,5 procent samt planerar en split av aktien. 4 stycken nya aktier för varje gammal kommer dealen i splitten vara.
Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

En idiot och hans pengar går snart skilda vägar. Så har jag skrivit flertalet gånger tidigare här på bloggen och i andra media. I breda penseldrag menar jag på att man inte lyckas slå index på lång sikt. En idiot kan göra det i 8 år men ytterst få gör det uthålligt i 20 år. Detta finns det gedigen statistik och akademiska studier kring. För att fortsätta använda det hårda ordet idiot så; En idiot tror att det är just han som är The One som bemästrar marknaden. Det har ju gått bra i 2 år, kanske 6 år till och med.. I am the one, the börsatron!
Jag har tyvärr stött på alltför många sådana här börsatrons. En börsatron är alltså personen som bemästrar marknaden eller snarare tro att han gör det. Jag skriver han för det är alltid en man. Kvinnor är smartare och mer sansade. Så många börsatrons har jag stött på och jag hoppas för deras skull att det på något sätt ändå går vägen för dem. Kanske någon faktiskt lyckas slå index på riktigt lång sikt men för de flesta som misslyckas hoppas jag att det inte blir med stor marginal. 

Jag håller fortfarande på och läser One up on Wall Street av Peter Lynch och även om jag inte läst färdigt ännu är jag helsåld på honom och hans visdom/kunskap som han lär ut i boken. Oftast kallar jag mig själv för utdelningsinvesterare men jag tänker även om min strategi till viss del som någon sorts common sense investering och det får jag en rejäl dos av i den här boken. Den är på engelska men är mycket lättläst. Till skillnad från många andra böcker är inte denna sprängfull med avancerade uträkningar, svåra begrepp och facktermer som inte ens experter förstår alla. Peter Lynch använder vanliga ord och många gånger återkommer han till vardagliga ting i sin strategi/resonemang. Länk till Peter Lynch böcker hos Adlibris (affiliatelänk).
Peter Lynch anses av många vara den främsta fondförvaltaren genom alla tider, han skapade astronomisk avkastning i Fidelitys Magellan fonden. En otroligt duktig investerare med en annorlunda apporach än många andra.

Det är nu flera månader sedan jag slutade mitt arbete och jag har väl börjat få en aning om hur det är att vara sin egen eller att "vara fri" som är ett populärt begrepp på många bloggar. I det här tidiga skedet konstaterar jag främst att tid är hårdvaluta och har strykande åtgång. Trots att jag inte haft ett arbete att gå till varje dag har jag alltså känt någon sorts tidsbrist. Framåt skall jag strukturera upp det där och frigöra mer tid. Länk till inlägget om att jag sagt upp mig. Jag ska skriva mer om det här framöver och ska försöka gå lite mer på djupet kring mina erfarenheter osv.

Jag gillar att cykla så mycket att jag förmodligen skulle kunna fylla den här bloggen med det. Jag har sansat mig lite kring det där men något mellanting kan det ju bli. Förr i tiden cyklade jag mountainbike i skog och jag cyklade räsercykel men numera använder jag främst en vanlig vardagscykel. Mitt cyklande är till stor del även det på vardagsspåret, cykla till ett möte, till klubbstugan för att gymma/löpträna. Min gamla cykel har sett sina bästa dagar och en god tid ytterligare efter det. Så här inför våren står jag i behov av en ny cykel alltså och det finns många fina att välja mellan. Jag gillar tanken på en svensk cykel och har spanat på några sådana. Mer om mitt cyklande att vänta framöver.

På twitter utlovade jag en kort uppdatering av min syn på telekomoperatörerna. Jag har ägt flera olika bland annat Telia, Tele2 och amerikanska AT&T. För inte så längesedan sålde jag mina Tele2 och proklamerade att det inte passade på den typ av bolag jag vill äga. Jag vill helst äga bolag som stadigt höjer utdelningen eller sådant som har en hög men orubblig utdelning (fixed income). Resonemanget var längre än så men jag lämnar det så och blickar framåt. Nyligen antog jag en uppdaterad syn kring antal innehav och vikt på innehav i min portfölj. Tidigare har jag varit anti till allt för små innehav men det är jag alltså öppen för nu och här någonstans mjuknar jag kring Tele2 och Telia. Utav de två är Telia min favorit nu bla pga en mycket stabilare förväntad utdelning. Jag skulle alltså kunna tänka mig att äga en mycket liten slurk av ett sådant här bolag. Pålitlig utdelning, inte bergsäker och minimal tillväxtpotential. Både Telia och Tele2 hade jag en viktning om över 4 procent och det var jag inte riktigt bekväm med, så här i backspegeln... AT&T är ju nice med sin stadigt stigande utdelning och satsningar inom content men jag passar på den för jag vill hålla nere exponeringen i utländsk valuta.

Jag har fortfarande några ting att skriva om men då jag inte är ett stort fan av långa inlägg drar jag i handbromsen här. Ha en riktigt go måndag!

25 kommentarer:

 1. Tack för boktipset. Kommer att sätta upp det bland mina böcker att läsa 2017 :)

  Själv har jag ingen tanke att slå Index. Varför inte då bara spara i en Indexfond kan man fråga? Jo, för det är så otroligt tråkigt :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det roligare med aktier än fonder. =)
   Köper man stora sunda bolag kan man sannolikt ha kul och få en rimlig avkastning på sikt. Latour och Investor tror jag är bra delar i portföljen för att ge någon sorts indexliknande avkastning.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej,

  Har en stilla fundering, kanske har du skrivit om det tidigare. Men du jobbar inte längre och har ändå dina barn på förskola? Hur resonerar du kring det.. Får du enl förskolans regler osv ens ha barnen på förskola om du inte jobbar?

  Mvh
  M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena M,
   Yes barnen får vara på förskolan enligt regler. Det är en rättighet som barn har.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jo det är jag ju med på, vet bara själv att förskolan har krav/regler på att om man som förälder är ledig så ska även barnet vara det. Är man arbetslös exempelvis gäller 15tim/vecka osv..

   Radera
  3. Har själv letar info på det där och som jag fattat det är lagen något luddig och upp till förskolan/kommunen själv. Dvs det skiljer sig över landet. Tror svt har någon lista om man googlar lite.

   Känsligt ämne dessutom.

   /Andreas

   Radera
  4. Ja det verkar något luddigt men intressant att höra hur investerare likt petrusko ser på att de slutar jobba tidigt för att leva på utdelningar men har barn/barnen på förskolan. Att det inte lyfts är säkerligen som du säger att det är en känslig fråga för många.

   Radera
 3. Tjena Petrusko,
  Varit sugen på Realty Income Corp ett bra tag nu, men är kluven om ''kursen är för hög'' för att kliva in i.
  Vad anser du om de?

  För övrigt grymt jobb du gör.

  Vänliga Hälsningar, Axel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Axel,
   Det är ett fint bolag men värderingen är inte låg. BRa bolag blir sällan riktigt billiga men visst kan det bli mer fördelaktigt pris hehe. Är man mycket långsiktig i investeringen tror jag Realty Income blir bra oavsett från dessa nivåer. Det kan tänkas backa framöver beroende på hur räntebanan utvecklas. Högre ränta medför ju högre avkastningskrav på marknaden och det pressar ned REITs.

   Tack för din kommentar och feedback.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Jag gillar dessa inlägg du kallar off topic. Jag tycker tvärtom att de ger liv i bloggen. Fortsätt så.

  För oss som fortfarande jobbar (i mitt fall i alla fall delar av året) skulle det vara kul med ett inlägg typ "En dag i Petruskos liv" för att se hur dagen används.

  Allt gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Vardagsekonomen,
   TAck för din kommentar och feedback. Riktigt kul att det uppskattas. Jag har fått en hel del positiv feedback på dessa nu och det tycker jag är jättekul. Bra tips där om inlägg, det kan jag nog få till något kul med vid tillfälle.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Håller helt med Vardagsekonomen - tycker också att dessa inläggen är riktigt trevliga att läsa. Det är liksom roligt att följa löpande tankar om sparande från vecka till annan och behöver inte vara djupa analyser varje gång.

   Keep up the good work!

   Radera
 5. Kommer snart att hända något med Tele2 så bevaka nyhetsflödet!

  SvaraRadera
 6. Hej

  Ska du sluta vikta upp Xact's udelande ETF?

  Du gillade väl den tidigare? Har du ändrat dig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Inte ändrat mig utan gillar den fortsatt. Köper nog mer tids nog.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej,

  Gillar din blog. Hade en fundering kring återinvestering av utdelningar. Investerar du de i samma bolag? Om du har skrivit om detta så vill jag gärna få länken. Sen hade jag en annan fundering om att slå index. Det enda som är säker på börsen är utdelningar. Då måste det vara säkrare att investera i typ dividend aristocrats men dem går inte upp typ 1000 percent som fingerprint. Så varför pratar man hela tiden om att slå index.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Numera lever jag delvis på mina utdelningar men en del köper jag mer för. Inte nödvändigtvis i det bolag jag fått från utan det som passar mig bäst för stunden.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Hej! Blir lite nyfiken, anser du att den form av common-sense-investing som du ägnar dig åt slår index på sikt? Eller nyttjar du dina aktiva investeringsbeslut främst som ett sätt att hantera din portföljs volatilitet och kassaflöde?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har kommit till en punkt där en del av strategin är att bevara värde. Jag har en hög andel fixed income och på lång sikt kommer jag sannolikt underprestera mot index därav.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Varför? Hade förstått om du vore en pensionär på ålderns höst, men om jag fattat rätt är du någonstans kring 40. Vad beror det på att du medvetet investerar på ett sätt som kommer att underprestera index?

   Radera
 9. Någon speciell anledning till dina förväntningar på medioker avkastning? Rent psykologiskt, så brukar hjärnan påfallande ofta se till att leverera det man önskar sig. Med din syn på det omöjliga i att skapa bra avkastning, så kommer du med hög sannolikhet få en rätt medioker avkastning över tid. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 10. Hej

  Ville endast skriva att jag blir glad över din förändrade syn på Telia. Delvis för att jag inte sålt(köpt kontinuerligt under "fallet") och anser aktien(bolaget) spännande framöver och den relativt fina utdelningen som tickar in.Hoppas vi belönas med en fet x-utdeln när debacelländernas-innehaven är sålda :-)

  Mvh
  Pensionären

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Hej,
  Ny i den här svängen men försöker lära mig mer. Du kanske har skrivit om det tidigare men hur kommer det sig att du vill hålla nere exponeringen mot utländsk valuta?

  Mvh Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jonas,
   Om du äger USA-aktier som ger 100.000 kronor i utdelning och dollarn minskar 30 procent i värde så är din utdelning nu endast 70.000 kronor.
   För en långsiktig investerare är det kanske inte hela världen, valutan går ju upp och ned.
   Om du däremot lever på utdelningarna så är det stor skillnad på att få 100.000 eller 70.000 kronor.

   Mvh petrusko

   Radera