Vad har du för favorit bland amerikanska ETF:er?

Jag fick en fråga på twitter, enligt bilden här. Så vad har jag för favorit bland amerikanska ETF:er?
Låt mig börja med att nämna att för tillfället äger jag endast två st amerikanska ETF:er varav den ena inte är någon vidare favorit, nämligen SDIV från Global X. Det är en fond som äger aktier från vida världen med hög direktavkastning. När jag köpte den stod både dollarn och kursen relativt lågt. Avgiften är 0,58 procent och den ger en direktavkastning kring 7 procent. Det är inte direkt en låg avgift och innehaven är inte fantastiska. Jag tog in den på $17ish och den har givit mig en riktigt god avkastning senaste året. Anyhow, jag äger den men det är ingen favorit. Länk till ett inlägg jag skrivit om den här ETF:en: http://petrusko.blogspot.se/2015/01/global-x-superdividend-etf.html

En ETF som jag äger och som faktiskt är en favvo är PCN från Pimco. Den innehåller företagsobligationer och ger en direktavkastning kring 9 procent. Det var högt kanske du tänker nu och de uppnår så här höga nivåer genom belåning. PCN är egentligen en CEF som står för Closed End Fund, en stängd börshandlad fond. Det innebär att de pengar och de andelar som är utgivna är de som finns och gäller. Andra börshandlade fonder kan skapa nya och radera befintliga efter efterfrågan.
PCN har cirka 20 procent gearing/belåning och det är något de arbetat med från start 2001. Utdelningen har varit i princip den samma i över 15 år. Genom flera kriser har utdelningen varit intakt. Det inger förtroende att de kommer klara att betala utdelning även framledes. Den här fonden betalar utdelning varje månad.
Länk till PCN hos Avanza (adlink).

En annan favorit är samma som Valient kort och gott tipsar om som svar på frågan, SCHD Schwab US Dividend Equity. Den innehåller stora och bra bolag som stadigt höjer utdelningen. Avgiften är låga 0,07 procent. Det här är ett riktigt bra sätt att exponera sig i USA och amerikanska kvalitetsbolag. Direktavkastningen är strax under 3 procent och utdelningen betalas kvartalsvis.
Länk till SCHD hos Avanza (adlink).


11 kommentarer:

 1. Som tillskott till min SPP USA indexfond har jag en småbolags ETF som följer S&P Small Cap 600. iShares Core S&P Small-Cap ETF (IJR) som kostar 0,07% och är mycket större och billigare än Vanguards alternativ (VIOO).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nice, den har jag kollat in någon gång, en fin fond.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej petrusko
  Läste att du funderade på finska Sampo i september, vad är din syn på bolaget i dagsläget? köpvärt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Jag gillar Sampo och tror det är en hygglig placering på mycket lång sikt. Den var rena fyndet kring 36€ sensommaren 2016 men är köpvärd nu om man placerar på minst 5 år.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. EHI, som du tidigare skrivit om ser ut att ha sänkt sin utdelning, men trots detta har kursen inte gått ner. Det verkar vara otroligt svårt att hitta någon info överlag om denna fond. Vet du varför utdelningen sänkts, eller var man kan hitta mera info?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Yes de har sänkt utdelningen och anledningen är att de inte lyckats löpande göra nya placeringar till såpass hög avkastning. Framöver kommer räntor sannolikt stiga och kanske det medför att de kan höja igen, vi får se. Det är en riskabel placering och jag tror många var inställda på att utdelningen var risk sänkas.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Vad är din åsikt om att köpa amerikanskt just nu? kan det vara läge att avvakta en svagare dollar innan man går in och handlar amerikanska ERF:er?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är svårt att sia om valuta. Kan hända att dollarn står kring de här nivåerna i 1 år eller 5. ÄR man långsiktig tycker jag man skall fokusera på att köpa bra grejer och inte lägga så stor vikt i valutan. Fixed INcome däremot är jag försiktig till nya köp i dollarnoterat. Skulle dollarn gå ned är det ju mycket olyckligt om man skulle behöva sälja sin fixed income som ju inte har någon nämnvärd kurspotential.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Jag använder ETFer för trendföljning och mean reversion strategier. NGE, EPOL, PGAL, NORW, URA, GMOM. Har en liten post LIT, enkom för att jag tror på att elbilsmarknaden på allvar börjar ta fart. Ingen av dem har låga avgifter. I övrigt är jag mest värdeinvesterare.

  SvaraRadera
 6. Hur ser du på ETN:er med 2x hävstång, t ex MORL?

  SvaraRadera
 7. Jag kör SDIV, SHCD och IDV. Tycker det blir en rätt bra mix. PCN kanske skulle bli ett bra komplement där...?
  /Stormvarning

  SvaraRadera

Rejäl utdelningshöjning i Xact Sverige

Den börshandlade indexfonden Xact Sverige har precis informerat om årets utdelning och det blir en rejäl höjning mot föregående år då den...