Högre ränta är bra för Castellum


Jag har sagt det många gånger och här har ni det på video, högre ränta är positivt för Castellum och vissa andra fastighetsbolag också för den delen.

Högre ränta betyder att det går bra för Sverige och det som är bra för hyresgästerna är också bra för Castellum. I avtalen finns det clausuler om hyreshöjningar. I bättre tider är det större efterfrågan på lokaler. Jag har babblat nog, checka in intervjun med Castellums VD Henrik Saxborn. Det är tänkt att den skall synas ovan och att det bara är att klicka play. Här kommer ändå en länk till EFN.se om ni inte ser videon ovan.
https://www.efn.se/bors-finans/intervju-henrik-saxborn-castellum/

Lite av en sidopuck men ändå på ämnet kan jag nämna något kring det här med fastighetsbolag och ränta. En vanlig missuppfattning är att högre ränta är dåligt för att det blir dyrare för fastighetsbolagen som generellt har mycket lån. Det som främst är negativt för dem är att avkastningskravet ökar med högre ränta. Detta betyder att värdet på deras fastigheter pressas. Aktiekursen kan åka på extra press av detta också då fastighetsaktier globalt värderas till större del utefter ränteläget än vad tex ett industribolag.

Om ni inte känner till efn.se kan jag verkligen rekommendera att kolla in dem. De gör jättebra ekonominyheter med fokus på rörlig media/video.

9 kommentarer:

 1. Känns som du kopierar mycket av VD orden från senaste Q4 rapporten ;) Kanske bara är slumpen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad menar du? I detta inlägget skriver jag om videon jag också länkar till. Det berör ett ämne jag skrivit om långt innan Q4-rapport kom eller ens Henrik Saxborn blev VD.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Det du skrev igår om E handel och nu om ränteläget är två av spalterna i VD kommentaren i Q4 rapporten. Okej :)

   Mvh

   Radera
 2. Men stigande ränta och därmed direktavkastning kommer det bli sänkta värden o urholka eget kapital. Hävstången fungerar åt båda håll. Visst kompenseras detta med hyreshöjning. Låt säga 0,5% stigande yield ger 15% lägre värden. Med 50 % belåning försvinner 30% av börsvärdet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mycket talar faktisk för att vi kommer att få en konkursvåg bland de noteradede fastighetsbolagen om ett par år. Kanske överlever Castellum, men det är lång ifrån säkert.

   Radera
  2. Jag antar att du skojar...

   Radera
 3. Din blogg har blitt en reklambomb - tyvärr...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Tack för din kommentar. För att bättre förstå och eventuellt kunna åtgärda skulle jag uppskatta om du kan utveckla. Är det någon särskild reklam du stör dig extra på.

   Jag använder mig av samma reklamnätverk som andra stora etablerade sajter och har siktat på att det skall hållas något sånt där rimligt. Senast jag jämförde hade tex sajten privata affärer.se betydligt mer reklamexponering än vad jag har på min blogg.

   Jag behöver reklamintäkterna men det är ju ni läsare som är allra viktigast. Utan den är ju det här bara en fancy dagbok för eget bruk =)
   Jag uppskattar feedbacken.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Oavsett så tror jag höjd ränta kommer göra så att aktiekursen dippar. Vilket gör att jag väljer att avstå investeringar i Castellum på nuvarande nivåer trots att värderingen är låg sett till förvaltningsresultatet.

  http://fuckyoufonden.blogspot.se/2017/01/kopvarda-aktier-vecka-3.html

  SvaraRadera

Mot alla odds - Hans Wallenstam

  Jag har precis lyssnat färdigt på boken Mot alla odds av Hans Wallenstam. Den handlar om fastighetskrisen på 90-talet i första hand och de...