tisdag, januari 31, 2017

Stark rapport av H&M som stiger på börsen

Idag presenterade H&M sin bokslutskommuniké och det var munter läsning. Rörelseresultatet för Q4 kom in klart starkare än analytikers förväntningar, 7354 miljoner mot 6896 miljoner kronor väntat. Även marginalen överraskade positivt på 57 procent mot väntade 56,5 procent.

Samtidigt presenterades omsättningen för januari och även den slog analytikers förväntningar, upp 11 procent mot väntat 10 procent.

Som bolaget meddelat på förhand så presenterades ett nytt tillväxtmål i samband med rapporten och så här säger VD Karl-Johan Persson:

"Fortsatt stark expansion - omformulerat tillväxtmål
Det är i ljuset av detta utvecklingsskede naturligt att omformulera vårt tillväxtmål. Det innebär att vårt tidigare mål om att öka antalet butiker med 10 till 15 procent per år istället blir ett försäljningsmål där både butik och online är inkluderade. Vårt nya mål som gäller för 2017 och framöver är att H&M-koncernens försäljning i lokala valutor ska öka med 10 till 15 procent per år med fortsatt hög lönsamhet."

Ett bra och tydligt mål, online kommer ha allt större betydelse framledes så självklart skall det vara med i målsättningen. Man poängterar att målsättningen gäller med start 2017 och vi skall således vänta oss minst 10 procent omsättningstillväxt.
Det nya målet med start omgående inger tro och hopp om framtiden.

Utdelningen blir oförändrad på 9,75 kronor och det är sannolikt inte många som blev överraskade av det beskedet. Nytt för i år är att den delas upp på två tillfällen, maj och november. En trend som verkar slå igenom brett i år och framåt tror jag det kommer vara standard. Det är en stor börda för ett bolag att dela ut en stor utdelning på ett bräde och det är positivt för dem att minska på bördan och istället dela ut vid två tillfällen.

Kring klockan 9:30 när handeln pågått 30 minuter var H&M-aktien upp cirka 5 procent på rapporten.
Länk till H&M hos Avanza (adlink).

H&M är ett av mina största innehav och jag har ägt dem i många år. De senaste åren har det dock varit en dålig placering men jag har varit uthållig. Några år av citroner måste man som långsiktig ägare kunna ta. Senast jag ökade var kring 235 kronor under förra året och då sade jag till mig själv att nu får det vara bra för ett tag. Nu köper jag inte mer förrän "vinden har vänt". Förvisso har H&M mycket att bevisa, de måste leverera nu men jag uppdaterar min inställning på den här rapporten och tillåter mig själv att åter öka i H&M.

8 kommentarer:

 1. Inköp HM! Det var allt.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 2. Ett sammanträffande att det var så mycket bitterhet och hopplöshet i marknaden just nu också, oavsett vem man pratade HM med? Men, vi får hoppas att det är som HM sagt också, att investeringarna nu ska övergå i genererade vinster. För det krävs att han levererar nu, den här vdn. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 3. När fastställs det om utdelningen delas upp på två tillfällen? För enligt rapporten är det bara ett förslag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utdelningen beslutas på årsstämman. Förslaget är lämnat med backning av ägarfamiljen som kontrollerar kring 70% av makten i H&M så just nu är det ett förslag men man kan räkna med att det blir så. Det är garanterat. Får bli jordens undergång först för att de skulle ändra sig.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Härligt att äga H&M idag :-) Jag är glad att jag ökat och inte tappat tilltron som många andra till företaget. Tack för en bra sammanställning. Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera
 5. Fast utdelning delas väl ut på förra årets resultat. Alltså borde pengarna redan finnas tillgängliga?

  Tänkte angående 2 uppdelade utdelning.

  SvaraRadera
 6. Köpte några fler idag. 5-10 år framåt bör innehålla en och annan utdelningshöjning.

  SvaraRadera
 7. Härligt med HM, men jag gillade Investors rapport också som dock hamnat lite i skymundan.

  SvaraRadera