måndag, januari 30, 2017

Abbvie välpositionerat läkemedelsbolag

Abbvie är ett läkemedelsbolag som har en kort börshistoria på sätt och vis. De knoppades av från Abbott Laboratories under 2013.
För något år sedan tipsade min gamle aktievän Apotek1arn om bolaget. Jag talade varmt om Johnson & Johnson som vanligt när han flikade in att Abbvie är bäst och det skall du kolla på. Vill minnas att han bjöd på några argument som inte längre ryms i mitt minne.
Jag slängde mig inte över Abbvie där och då men efter en kort tid kollade jag på det och sedan dess har jag kikat lite då och då. Nu har de några år på börsen på egna ben och det ser riktigt bra ut.
Abbvie har en hög och fin direktavkastning kring 4,3 procent och samtidigt har de en mycket sund payout ratio om 60 procent. Analytikers förväntningar är en vinsttillväxt bortåt 15 procent per år de närmsta åren och ihop med låg värdering och starka nyckeltal är det mycket lockande.
De har stort fokus på cancerläkemedel men även preparat mot andra sjukdomar som tex Alzheimer mfl. De har en stark pipeline med nya preparat samt bra tillväxt på befintliga.

Utdelningen betalas kvartalsvis i februari, maj, augusti och november och är på $0,64 eller totalt $2,56 per år.
Länk till Abbvie hos Avanza (adlink).

Jag är tacksam för att Apotek1arn nämnde det här bolaget, jag hade nog inte kollat på det annars. Inte många andra som har gjort det heller, bolaget har bara 161 stycken ägare hos Avanza.
Mitt top pick i sektorn är fortsatt Johnson & Johnson och jag har ju Pfizer som ett litet komplement. Jag kan gott tänka mig Abbvie som komplement i portföljen ihop med Pfizer. En hygglig chunk i JNJ om 5-6 procent alltså medan PFE och ABBV kommer ligga kring 1-2 procent som max.
Inga Abbvie inköpta alltså men jag är klart sugen.

9 kommentarer:

 1. Tycker Abbvie är mycket intressant också. Kikade lustigt nog lite på det igår och noterade precis som du att det är väldigt få på Avanza som äger bolaget. Tycker det ser starkt ut på alla sätt och vis, med en direktavkastning som är klart i topp bland aristokraterna. Inget köp än dock. :)
  Tack för en bra blogg också, kikar in allt som oftast.

  SvaraRadera
 2. Har också tänkt köpa abbvie.
  Men frågan är om man ska köpa abbot laboratories också på samma gång ?
  Vad tror du?
  Det är ju ändå abbot som är utdelnings aristokraten

  SvaraRadera
 3. Kul att du skriver om bolaget! Har själva bolaget under lupp. Mycket troligt att jag klämmer in några i depån inom kort.

  SvaraRadera
 4. Fint bolag. Tänker dock på att deras storsäljare Humira väl står för halva omsättningen och att patentet nu har gått ut.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Justdet Humira är det stora dilemmat.
  De behöver en ny storsäljare! Peter

  SvaraRadera
 7. Abbvie är riktigt bra! Köpte en större position (3.5% vikt) förra månaden.

  http://www.fiercepharma.com/pharma/aiming-to-shield-14b-sales-abbvie-smacks-amgen-a-patent-suit-over-humira-biosim

  Och Abbvie kommer försvara sina patent. Med tanke på "moder"-bolaget Abbot, som varit med på CCC under många år, är det ganska otroligt att man låter saker gå till spillo. Jag gick in mer för parkinson och cancerforskningen som ger goda resultat, men företagets patent och sales ser jag som ganska säkra för en tid framåt.

  Mvh
  Aktievargen

  SvaraRadera
 8. Tjena, Jag köpte in mig i Abbvie för några dagar sedan. Anledningen att jag skriver är min nyfikenhet på Apotek1arn. Har han en blogg? Jag ser att han är avstängd från Börssnack. Vore schysst med ett svar. Gällande Abbvie så har jag en skön känsla i magen, gött att investera i kvalitet!
  Somsagt, Var är Apotek1arn?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Fint bolag det där. Ja, gamle goa Apotek1arn vet jag inte om han är aktiv online på det sättet nu. Sedan Börssnack gjorts om har jag glömt mitt inlogg och vet inte ens om det finns kvar så jag är aldrig där längre. Apotek1arn kommenterar här ibland på bloggen och har vi tur läser han just detta inlägg =)

   Du är saknad min gode vän Apotek1arn.

   Mvh petrusko

   Radera