måndag, januari 30, 2017

Ny vecka, nya möjligheter. Superhet aktietwittrare.

Det blev inget traditionsenligt söndagsinlägg igår. Varje söndag summerar jag min börsvecka och länkar till en del coola bloggar mm som jag läst men inte igår. Näe för igår kryssade jag det till förmån för bad och led med mina barn. Hela dagen gjorde vi roliga grejer och på kvällen däckade jag ihop innan kl 21.

Anyhoot, Den här veckan får jag in lite utdelningar från bla den amerikanska ETF:en PCN som pyntar utdelning varje månad. Länk till ett inlägg jag skrivit om denna ETF från Pimco.

I veckan lämnar några portföljbolag rapport bla H&M och Investor imorgon tisdag och den 3/2 på fredag alltså kommer Skanska med sin. Den sistnämnda är mest spännande att se vad utdelningen blir. Investor har höjt en krona i många år nu och gör sannolikt likadant i år. H&M har cementerat sin utdelning på 9,75 kronor och jag tror att det blir först nästa år de höjer. Då är stora investeringsprogrammet för E-handelsystem mm över. Det har ju dragit ned dem i några år.

Jag gjorde många läsare besvikna i morse då jag inte hade något nytt inlägg på bloggen.... Förra veckan frågade jag er hur när och var ni läser min blogg och väldigt många läser den på morgonen. Länk till inlägget med +60 kommentarer.

Idag uppmärksammade Günther Mårder mig på att jag nämns i en artikel på Di.se om twittrare som småsparare tar rygg på. http://www.di.se/nyheter/smasparare-tar-rygg-pa-superheta-aktietwittrare/
Det är "ta rygg på" i sin normala betydelse ogillar jag då det sällan leder till något gott på lång sikt. Men om småsparare tar till sig mitt budskap om långsiktighet, stora sunda bolag, utdelningar, indexinvestering osv ja då gläds jag.
Jag vill verka för att fler sparar på börsen. För de allra flesta är indexfonder ett utmärkt val och sannolikt det bästa. Kräver ingen tid eller engagemang och faktum är att på lång sikt är det ytterst få förvaltare eller småsparare som slår index.
Historiskt har börsen gett klart bäst avkastning på lång sikt och jag är övertygad om att det fortsätter så. Nyckeln är just att vara långsiktig, mer än 5 år. De senaste 100 åren finns det inte många 5 års perioder där börsen gett negativ avkastning.

Var långsiktig, håll dig till sunda bolag som tjänar pengar. Indexfonder är utmärkt för ett långsiktigt spar.

5 kommentarer:

 1. Morning Petrusko, jag tycker som du att man inte ska 'ta rygg' på folk hit och dit men om osäkra investerare ska ta rygg på någon så är du en av de bästa. Detta sagt trots att jag inte delar din förkärlek till preferensaktier ;).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, tack där och bra för preferensaktier är egentligen ett otyg. På lång sikt ger det nästan garanterat sämre avkastning än börsindex. För de flesta är det nog bäst att hålla sig ifrån preferensaktier.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Då delar vi ju samma syn på preferensaktier i alla fall. I alla fall delvis. ;)

   Radera
 2. Inte ta rygg på men inspireras..:)
  IndexJägaren

  SvaraRadera
 3. Grattis till din uppmärksamhet. Kul att du lyckas sticka ut i bruset.

  Allt gott!

  SvaraRadera