Economista - Kvinnor som gillar aktier

Har ni hört talas om den här Facebookgruppen? Economista - Kvinnor som gillar aktier och privatekonomi. Det här är en helt suverän grej, ett gäng duktiga tjejer har startat en Facebookgrupp om aktier och privatekonomi. På kort tid har gruppen fått många medlemmar som lär sig nytt och delar kunskap med varandra. Tusentals tjejer lär sig mer om detta viktiga ämne.
Visst låter det bra!
Jag tycker det är suveränt och kontaktade en av tjejerna som ligger bakom fenomenet för en intervju och nedan har ni den.
Min intervju med Anna Svahn om Facebookgruppen Economista. Anna är en häftig och intressant aktietjej men den här intervjun kretsar kring Facebookgruppen som sagt. Kanske kan det bli en intervju vid senare tillfälle med mer om Anna.
Till intervjun med Anna Svahn:

1. Du är med och driver Facebookgruppen Economista - Kvinnor som gillar aktier och privatekonomi. När startade ni gruppen och hur många medlemmar är ni uppe i nu?
I skrivande stund närmar vi oss 25 000 medlemmar, vilket är helt fantastiskt eftersom att vi startade den för bara två månader sedan!

2. Kan du beskriva vad gruppen handlar om, vad får man ut av den?
Gruppen har ett fokus på aktier och privatekonomi. Våra medlemmar diskuterar allt från matkostnader, kostnadsfördelning i hem om man lever i samboförhållanden, barnsparande, försäkringar och generella spartips till vilka bolag de är intresserade av och vilka strategier de har för sina portföljer. Det absolut roligaste med gruppen är att den trots sitt stora medlemsantal är självsanerande och alla håller en väldigt god ton. Jag har aldrig tidigare sett det i en aktiegrupp, att alla är så positiva och ser till att hålla god stämning!

Economistagruppen är bra för den som vill komma igång med sitt sparande eller helt enkelt bara vill kunna vända sig till andra tjejer och diskutera aktier.

3. Vilka är ni som ligger bakom Economistagruppen och vad driver er att göra det här?
Gruppen startades av Isabella Löwengrip, Pingis Hadenius, mig och en tjej till som tyvärr hoppade av, nu har en fantastisk tjej som heter Linnea Schmidt hoppat in i hennes ställe! Det som driver oss är kunskapsspridningen och glädjen i att få fler kvinnor att ta tag i sin ekonomi, spara mer och bli mer ekonomiskt självständiga. Dessutom hoppas vi ju att fler kvinnor börjar handla på börsen, som det ser ut idag tillhör bara 31,8 % av portföljerna kvinnor, vi hoppas kunna jämna ut fördelningen något!

4. Det är en sluten grupp på Facebook, vad innebär det och hur går man med i den?
Det innebär att man måste ansöka om medlemskap som vi godkänner innan man har tillgång till gruppen. Gå med genom att ansöka via länken nedan:
https://www.facebook.com/groups/1600060006965248/

5. Under en tid nu har du nätverkat och främjat aktiespar bland kvinnor, Kan du berätta lite om responsen kring detta, vad säger kvinnorna som kommer in i aktiespar och börsvärlden?
Det började ju med att jag fick en hel del uppmärksamhet efter att ha legat på Sharevilles topplista, med en avkastning på strax över 300 procent var det många som ville att jag skulle börja skriva mer om min handel. Jag valde att lägga fokus mot kvinnor då vi är en underrepresenterad grupp. Att bloggen skulle få så stor uppmärksamhet som skulle leda till att skriva för Feminvest, arbeta med Nordnet och nu starta upp Economista kunde jag knappast tro från början men jag är väldigt tacksam för möjligheten. Strax innan jul arrangerade UA* en tjejkväll för Economista och jag blev nästan överväldigad över hur otroligt tacksamma tjejerna i gruppen var, hur många det var som kommit igång med sitt sparande på grund av Economista och hur sugna de var på att lära sig ännu mer om aktiesparande!
*UA är en förkortning för Unga Aktiesparare.

Tack Anna för intervjun, ni gör en jättebra grej som sprider kunskap och främjar aktiespar bland kvinnor. En grupp som är underrepresenterad på börsen och det är ju börsen som ger bäst avkastning på sikt! Om man istället sparar på tex bankkonto blir skillnaden enorm på lång sikt och de som gör det blir stora förlorare helt enkelt. Men kom ihåg att börsen också innebär ett risktagande, en risk som nästan helt elimineras på lång sikt som 10 år eller mer. Att spara till barn, pension eller vad det nu kan vara på lång sikt gör man bäst i fonder eller aktier. Det ger flera gånger mer än att spara på bankkonto. Ett snabbt exempel: 500 kronor månadsspar i 20 år ger på bankkonto med 1 procent ränta cirka 130.000 kronor totalt. Om man istället sparar i indexfonder som historiskt gett cirka 10 procent har man efter 20 år cirka 340.000 kronor. Vilken skillnad!

Är du kvinna och inte redan medlem i Facebookgruppen Economista så tycker jag du skall checka in den. Länken i fråga 4 ovan är klickbar.

9 kommentarer:

 1. Tjena Petrusko! Tänkte höra hur det är med utdelningen i Balder preff. för att få ta del av utdelningen va man tvungen att köpa i fredas som sista dag eller är det idag?

  Mvh Marcus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marcus,
   Balder pref har x datum idag och det står för att idag är första dagen den handlas exklusive rätt till utdelning. För att få utdelningen måste man äga aktien handelsdagen innan x datum.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Okej så med andra ord va man tvungen att ha köpt den i fredas då? Är det därför den rasade så idag pga utdelningen som är på väg ut?

  Mvh Marcus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis. Idag på x datum är normalfallet att aktien backar utdelningsbeloppet plus ordinarie kursrörelse.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tjenare Petrusko, hoppas du haft en bra helg!
  Mycket bra intervju måste jag säga. Anna har verkligen inspirerat mig en hel del då jag är flitig lyssnare av 25 minuter med Mikael Syding.

  Kul att fler tjejer börjar intressera sig av aktier. Då har jag större chans att få över sambon till härligheten också :)

  God avkastning på dig!

  SvaraRadera

 4. Suveränt bra initiativ. Det fick min sambo att engagera sig lite mer i det här med sparande, eftersom mitt "tjat" om pengar o börsen gick till överdrift där hemma. Så är inte fallet numera och jag känner att detta är delvis tack vare Economistatjejerna.  SvaraRadera
 5. Anna verkar dock inte ha samma syn på trading som du, om hennes depå avkastar 300 % (per år antar jag) så verkar ju hon vara en dags-/swingtrader, alltså inget för dig Petrusko.

  mvh Groda

  SvaraRadera
 6. Det är lite synd att inte "Tjejer som gillar aktier" inte omnämns i intervjun. Det som få kanske vet är att det är gruppen som fanns från början, som Christina Engelen startade för ett par År sen. Den fick "växtvärk" och för att bibehålla kvaliteten i gruppen stängde hon den för nya medlemmar efter att Isabella promotat den på sin blogg. Då startade ovanstående "Kvinnor som gillar aktier". Deras stora medlemsantal beror på många följare av "Blondinbella" och inte själva altieintresset. Därför tycker jag det är viktigt att lyfta fram förlagan som drivs av Christina.

  Själv var jag medlem i båda grupperna men gick ur "Kvinnor som gillar aktier" då jag tyckte det mest var en fanclub till Blondinbella.

  Oavsett min åsikt så tycker jag intiativet är bra, att fler tjejer/kvinnor lär sig om ekonomi och aktiemarknaden.

  /Aktieflickvännen

  SvaraRadera
 7. Det är otroligt, egentligen, hur mycket statistik google samlar in om de som surfar. Jag roade mig lite i helgen med att titta igenom vilka som besöker min blogg. Det fanns ju väldigt mycket olika data, t.ex. så blev jag lite överraskad över att hälften av mina läsare tydligen är kvinnor. Kul, för alla behöver ta hand om sina pengar. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera

Telia uppdaterar strategi

  Telia bjuder in till en presentation i samband med sin bokslutsrapport. De avser presentera ny strategi och skriver så här i ett pressmedd...