söndag, januari 08, 2017

Jag köper den svenska noteringen av Pfizer

Titt som tätt skriver jag i mina inlägg att det är den svenska noteringen av Pfizer som jag köper men det är nog långt ifrån alla läsare som läser alla mina inlägg och jag får frågan ett par gånger i veckan. Köper du den svenska eller amerikanska noteringen av Pfizer?

Yes, jag köper alltså den svenska och anledningar till detta är följande:

Jag slipper valutaväxlingsavgift på köp/sälj samt på utdelningarna. Avanza tex tar 0,5 procent på utländsk valuta.

Minicourtaget är lägre för svenska aktier än för utländska vilket betyder att jag kan köpa för mindre belopp åt gången om jag vill. USA-noteringen är ej lämpligt att köpa för under cirka 4000 kronor åt gången för att courtaget inte skall väga tyngre än 0,25 procent.

Värt att känna till:
Det är ett amerikanskt bolag varpå man får betala 15% utländsk källskatt på utdelningen oavsett om man äger den svensknoterade eller USAnoterade aktien.

Omsättningen på den svenska noteringen är inte fantastisk men i långa loppet följer den USA-noteringen slaviskt. Från dag till dag kan det dock bli lite hackig kurs om någon flyttar större antal aktier. Något man skulle kunna utnyttja till sin fördel genom att ha inne orders några slantar under senast betalt. Jag såg tex en dag när den fladdrade ned från 300 kronor till 291,5 kronor för att sedan snabbt rassla upp igen när likviditet i aktien kom åter. Någon tömde mer eller mindre orderdjupet för att trycka ut sina aktier.
Länk till Pfizer hos Avanza (Adlink).

Så: petrusko köper den svenska noteringen av Pfizer.

7 kommentarer:

 1. Eftersom man betalar utlänskkällskatt på det så är det bättre att köpa aktie till en KF istället för ISK trots det är noterad på svenska börsen?

  SvaraRadera
 2. Tjena anonym,
  tack för din kommentar. Ja precis, utländska bolag som tex Pfizer och Astrazeneca är bäst att ha i en KF även om det är den svenska noteringen man äger. Detta eftersom utländsk källskatt dras på utdelningen. 15% på USA-aktier och 10% på brittiska som AstraZ.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. valutaväxlingsavgiften slipper du väl om du har ett usdkonto?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den blir betydligt lägre om man har valutakonto ja men det kan man främst ha till en vanlig aktiedepå inte ISK eller KF.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Vad är nackdelen med att ha aktien på ISK? bara lite mer avgift eller värre än så?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utländska aktier är bäst på KF om de lämnar utdelning. Googla petrusko isk så finner du mitt inlägg om detta.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Så om jag äger den svenska noteringen AstraZeneca (AZN) på mitt ISK borde jag sälja och köpa tillbaka den på mitt KF? Har inget större innehav, men lika bra att få det rätt från början :)

  Tack för en grym och lärorik blogg!

  SvaraRadera