Castellum rapportkommentar, jättebra fokus

Idag släppte Castellum sin bokslutskommuniké för 2016 och det ser ju bra ut. Det finns väldigt mycket siffror och information i en sådan rapport och jag är helt vimmelkantig av att läsa den. Jag hade planerat att titta på deras presentation också som de brukar göra i samband med denna rapporten men de verkar inte ha gjort någon i år. Finns inte där den skall vara på deras hemsida i vart fall.

Anyhow, jag tänkte reflektera över en enda sak faktiskt. Något som inte syns i siffrorna man normalt tittar på och något som kanske många varken snappar upp eller reflekterar över.

Jag syftar till arbetet de gjort och gör för att minska exponeringen mot butiker där man ser e-handeln som ett hot och utmaning på sikt. 2013 var andelen butiker i beståndet 12 procent och nu är det nere i 10 procent. Castellum arbetar fortsatt på att minska exponeringen.

Det här är vaket och det är viktigt anser jag, att snappa upp trender som denna och minska exponeringen mot dem då detta är en uppenbar risk.
Ett annat fastighetsbolag som jag äger arbetar likadant med att begränsa exponeringen mot "butiksdöden" nämligen Realty Income. De pratar öppet om den här risken och investerar inte i den typen av fastighet, de äger heller i princip inga fastigheter med den här typen av hyresgäst.

Bra jobbat Castellum, fortsätt med det här arbetet, snabba rentav på det till och med. Låt andra bolag äga den typen av fastigheter. Det finns gott om fastighetsbolag som inte är så nogräknade så det blir lättsålt.
Det här är ett jättebra fokus och viktigt som sagt. En tydlig kvalitetsstämpel att Castellum är på den här pucken.

Annons:
Bli grymt rik på aktier. 
Köp den mycket populära boken av Anders Haskel och läs hur just du kan lyckas med att spara ihop miljonbelopp på börsen. Lär dig hur man bygger en bra portfölj och hur man undviker dåliga bolag.

4 kommentarer:

 1. Castellum är ett av mina största innehav och ja utdelningen är grym på 5 kr, men många tittar blint på utdelningen. Den är hög för att utdelningsandelen vart 57% istället för 52% som den brukar ligga på. Om vi skulle räknat ut utdelningen på 52% utdelningsande så skulle utdelningen legat på 4,58kr med utdelningstillväxt på 7,8%. Så själva höjningen speglar inte förvaltningsresultatet.......

  SvaraRadera
 2. Hej, kastar bara ur mig en tanke: Det pågår ju f n en nyemission i Diös p g a storköp av Castellums rester från Norrporten (tror jag det var) och där är nu diskussionen att det blir konstigt att man tar in pengar från ägarna för att sedan lämna tillbaka en del i utdelning. Var inte situation egentligen liknande i Castellum (med den skillnaden att det inte sammanfaller i tid med årsbokslutet)?

  SvaraRadera
 3. Bäste petrusko,
  tack för en trevlig blogg. Jag hör till en trogen skara av läsare, och som sådan har jag observerat vad jag anser vara en sänkning av kvalitetsnivån till förmån till kvantitet. Jag observerar även en ökning av frekvensen av ord som suveränt, coolt, jättebra samt en inblandning av engelska ord.
  Jag kan förstå behovet av ständig exponering för att maximera annonsintäkter, men skulle personligen föredra en lägre uppdateringsfrekvens med högkvalitativa inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Stort tack för värdefull feedback. Jag siktar på att skriva mer vardagligt och fritt här på bloggen än vad man kan förvänta sig på tex di.se. Jag vill ju heller inte att läsare skall tycka det är för mycket ord som de du nämner.

   Beträffande kvaliteten så skriver jag för att det är kul. Jag har mer tid nu och då blir det fler inlägg och de varierar i kvalitet naturligtvis. Jag har inte för avsikt att skriva mindre och försöka få till sylvassa inlägg varje gång.

   Man ska ju inte glömma bort vad det här är. En blogg, en småsparares aktieblogg. Då bör det finnas utrymme att sväva ut lite.

   Jag uppskattar din feedback och kommer anpassa mig lite på den. Kanske vässa upp språket lite och tänka en vända till innan jag skriver om vissa ämnen.

   Mvh petrusko

   Radera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...