onsdag, januari 04, 2017

Årets andra köp

Idag har varit en riktigt rolig börsdag för min del. Jag har köpt massor med aktier. Tidigare idag blev det ju fler Skanska och nu har jag även köpt fler Pfizer.
Jag köper den svenska noteringen av Pfizer trots att omsättningen i den är långt ifrån fantastisk. Det är lite hackigt med avslut och ibland kan det bli slagsida åt endera hållet om någon flyttar ett "större" antal. På sikt jämnar det ut sig då den handlas slaviskt efter dollarnoteringen översatt i svenska kronor.

Pfizer är ett amerikanskt bolag och även om man köper aktien i Svenska kronor så dras det utländsk källskatt på utdelningen, precis som för Astrazeneca som är brittiskt. På Pfizer dras det 15 procent och på Astrazeneca 10 procent. Det skiljer beroende på vilket land bolaget hör hemma och hur skatteavtalet ser ut.
Därför är Pfizer och Astrazeneca bäst att ha i en KapitalFörsäkring. Läs mer i mitt inlägg om utländska bolag i ISK vs KF.

Pfizer pyntar nästa utdelning i mars till de som äger aktien 31/1, X-datum är alltså 1/2. Med X-datum eller X-date på engelska menar man första dagen aktien handlas exklusive rätt till utdelning.
Utdelningen nu i mars är den då Pfizer brukar höja och så gör de även denna gången. De höjer med cirka 7 procent till en kvartalsutdelning om $0,32. Direktavkastningen hamnar på 3,9 procent på kurser om drygt $33.
Fin tillväxt och god direktavkastning men nu är det ett helt år till de höjer nästa gång för höja lär de göra. Pfizer har fokus på stadigt stigande utdelning likt många andra bolag i USA.
Länk till Pfizer hos Avanza (Adlink).

Jag har fortfarande under 1 procent viktning i Pfizer och jag siktar på 1-2 procent bara. Det är endast ett komplement i min portfölj. Mitt top pick i sektorn är ju Johnson & Johnson som jag viktar desto tyngre kring 5 procent.

Imorgon tror jag att fler utdelningar trillar in på depån men jag sparar dem att använda till skatten på min kapitalförsäkring. Nästa vecka kommer utdelningen från Balder preferens och den däremot siktar jag på att använda till att köpa fler Investor.

Annons:
Investor 100 år, boken om Investor.
En mycket välskriven och intressant skildring av Investors och Sveriges historia. Sveriges äldsta och mest framgångsrika investmentbolag. 

4 kommentarer:

 1. Tack för en väldigt trevlig blogg och för att du delar med dig! Du är en stor inspirationskälla.

  SvaraRadera
 2. Hej Micke,
  Tack för din kommentar och tack att du läser min blogg. Det glädjer mig att få vara en inspirationskälla och jag skall kämpa för att vara det fortsatt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Hej Petrusko,
  Vad tycker du om de som ingår i Dividend Aristocrats? Är detta några bolag att investera i pga dess utdelningstillväxt? Även om historisk avkastning inte är en självklarhet för framtiden så tyder väl 25+ år av utdelningshöjning som ett bra val?

  SvaraRadera
 4. Hej Petrusko. Stort fan här, sedan tidernas begynnelse! Du nämner bra info så som att äga svensknoterade aktien i KF pga var moderbolaget är registrerat samt att den följer dollarn slaviskt etc. Men en fråga, finns det några direkta uppsidor med att handla i SEK? Jag tolkar det som att det är "same same" fast svårare att få till avslut?

  Forsätt bloggandet. Du är en av mina vardagshjältar :)

  SvaraRadera