iShares OMX Stockholm ETF

Världens största kapitalförvaltare Blackrock har med sitt iShares bjudit Xact på konkurrens på indexinvestering på svenska börsen.
Nyligen lanserade de en börshandlad fond (ETF) som handlas på LSE, London Stock Exchange.
Fonden följer de 80 största bolagen och har en avgift på 0,1 procent. Att jämföra med Xacts fond som följer de 30 största bolagen med en avgift om 0,1 procent eller fonden Xact OMXSB Utd som också följer de 80 största men med 0,15 procent avgift.
Fonden betalar ingen utdelning utan återinvesterar mottagna utdelningar.

En värdig konkurrent med andra ord men det är inte för oss småsparare. Den här ETF:en är för institutionella och internationella placerare. Eller snarare, den är inte för svenska småsparare eftersom Londonbörsen inte är värst tillgänglig för oss och det innebär valutakostnad för oss att köpa denna som handlas i GBP, brittiska pund.

Fondförmögenheten är 3,2 miljarder kronor och den kan nog ta en del av Xacts kaka. I internationella mått är ju Xact en nobody medan iShares är känt för alla kapitalförvaltare värda titeln.

För oss svenska småsparare kan vi hoppas att den ökade konkurrensen leder till större utbud även för oss och att avgifterna hålls nere.

Länk till iShares sajt med info om iShares OMX Stockholm: https://www.ishares.com/uk/individual/en/literature/fact-sheet/ishares-omx-stockholm-capped-ucits-etf-retailvap1.pdf?siteEntryPassthrough=true&locale=en_GB&userType=individual


8 kommentarer:

 1. Hur går den jämfört med IDV (iShares International Dividen ETF) som finns åtkomlig på Avanza ?

  SvaraRadera
 2. Tjena,
  Det är ju två fonder med helt olika inriktning. De kommer prestera olika. Sverige har historiskt varit en av de bästa börserna i världen och jag tror fortsatt på Sverige så om jag skall gissa något tror jag en Sverigefond presterar bra på lång sikt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. EWD kan man dock handla men den kostar tyvärr 0,49%.

  SvaraRadera
 4. Hej Petrusko,

  Vad tycker du om Baltic Horizon fond?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte intressant öht. Handelsfastigheter i öst. Liknar svenska AGORA fast ännu sämre för de är i öststater och allt negativt som hör till det.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Den är även listad i Tyskland vilket gör den lätthandlad via exempelvis nordnet. Ser ut som att den eventuellt till och med handlas i SEK där, men ej säker då jag inte ser ordentligt via mobilen. Bloomberg ticker OM3X GY.

  SvaraRadera
 6. Det här ETF'en måste vara helt rätt om man vill investera i svenska bolag och tror att pundet kommer stärkas mot kronan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej nu blev det nog lite tokigt. Det är ju svenska aktier den innehåller och värdet i svenska kronor är ju vad det är oavsett vilken valuta du tar omvägen kring. Om pundet stärks backar kursen i den här ETFen eftersom den blir mindre värd i brittiska pund. Växlar du tillbaka den till svenska kronor är det ingen skillnad. Kursen har backat men du får fler kronor för pundet.

   Mvh petrusko

   Radera

3 favoriter bland investmentbolagen

Jag fick en fråga vilka mina favoriter bland investmentbolagen är och det tycker jag är en intressant fråga. Här kommer 3 favoriter bland...