torsdag, december 29, 2016

Rysslandsfonder klassiskt misstag

Tundra Rysslandsfond har stigit över 50 procent under 2016 och det är inte unikt för just den, Rysslandsfonder generellt har stigit kraftigt under året.
De senaste veckorna har det varit en del artiklar om de här fonderna starka utveckling och här är nog starten för många till ett klassiskt misstag.
Statistik från mäklare visar att vi köper dyrt och säljer billigt. Vi köper alldeles för sent när det har stigit och vi säljer för sent när det redan har gått ned.

Snacket om de heta Rysslandsfonderna tror jag tyvärr kommer leda till större inflöden i de här fonderna. Småsparare som vill vara med på den heta uppgången. Med lite tur fortsätter det gå upp och blir en bra placering. Låt oss hoppas på det.
Avanza brukar bjuda på statistik och jag hoppas de kan bjussa på siffror för handeln i Rysslandsfonder om ett par veckor. Jag tänker fråga dem det kostar ju inget.

Det är en förlorarstrategi på sikt att jaga de "heta" fonderna. Någon gång kan man ha tur men på sikt kommer man vara en del i mönstret köp dyrt sälj billigt.
Ett klassiskt misstag!

7 kommentarer:

 1. Mycket sant. Tack för att du påminner oss som "vet" och informerar de som inte "vet".

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
 2. Den är dyr för att den gått upp mycket? Moskvabörsen avkastar 4-5%, är relativt lågt värderad jämfört med de flesta andra börser och Ryssland kan förväntas få lättade sanktioner. Jag äger mycket hellre en Rysslandsfond än en USA-fond idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du missar poängen i inlägget vilket är synd för du blir en bättre investerare om du känner till faktan jag delger ovan.

   Om Ryssland är dyrt eller billigt är egalt.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Håller med Anonymous, kolla in data från Starcapital.de t ex. Förväntad avkastning för Ryssland bör vara långt högre än USA eller Sverige.

  SvaraRadera
 4. Du ska kanske hålla dig till utdelningsinvesteringar Petrusko. Om man tittar på grafen över tex RTS över en femårsperiod ser man att index fortfarande är ner med 20% men att det ser ut att ha vänt nu.

  Jag har gradvis ökat min position i Ryssland under året och som det ser ut nu finns ingen anledning att sluta med det.

  Mvh
  Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas,
   Som du uttrycker dig känner du dig uppenbarligen träffad även om du inte lyckats förstå riktigt vad det är jag skriver.
   Om Ryssland är dyrt eller billigt är osagt. Däremot visar mäklarnas statistik att sparare ofta gör den här tabben som jag skriver ovan. Köper dyrt och säljer billigt.

   Det är fakta.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Jag förstår poängen med inlägget men jag tycker du väljer ett dåligt exempel.

  Om man sätter rubriken "Rysslandsfonder klassiskt misstag" och pratar om att undvika att köpa dyrt och sälja billigt så bör man ha koll på om Ryssland är dyrt eller billig just nu historiskt sett.

  Mvh
  Andreas

  SvaraRadera