tisdag, oktober 25, 2016

Därför köper jag de här 3 bolagen

Idag har jag ökat i tre portföljbolag och jag tänkte presentera lite kort varför. Ingen av dem är billiga men inget bra bolag är det, framför allt inte nu i detta ränteläget.

Skanska Byggsektorn är het, inte bara i Sverige utan även i övriga delar av världen. Skanska har en stark marknadsposition och en god historik. De har höjt utdelningen stadigt en längre tid. Goda tider i byggsektorn väntas bestå i flera år framöver i spåren av urbanisering mm. Snittestimaten hos SME direkt är en utdelning om 7,79 kronor till våren och en vinst om 13,01 kronor för innevarande år. Detta ger på kursen 205 kronor en direktavkastning om 3,8 procent och ett p/e på 15,8.

Investor Investmentbolagen som grupp har över en längre tid slagit index och det finns anledning att tro att Investor skall göra det även i framtiden. Oavsett är det en placering med mycket rimlig risk, dess många olika innehav ger en indexliknande riskspridning. Utdelningen har de höjt med en krona per år i många år och blir det så även nästa vår landar utdelningstillväxten på 10 procent. På kursen 320 kronor blir direktavkastningen 3,4 procent om utdelningen höjs till 11 kronor nästa vår.

Axfood Bolaget bakom Hemköp och Willys. Mat behöver vi oavsett allt annat, det är det absolut sista vi kan skippa. Matinflation gör att omsättning stadigt tickar uppåt. Återkommande kunder som måste ha mat dag ut och in ger ett makalöst pålitligt kassaflöde. Pengarna tickar in i Axfoods kassakista i ur och skur. Detta medför en mycket pålitlig utdelning. Matinflation och nyöppnade butiker ger en ökande omsättning med tiden. För innevarande år väntas en vinst om 7,24 kronor och till våren en utdelning om 5,82 kronor. På kursen 145 kronor ger det p/e 20 och en direktavkastning om 4 procent.

Alla tre är riktigt fina bolag med god historik och bra tider framför sig. De är pålitliga utdelningsaktier och jag avser fortsätta köpa mer i dessa framöver. Jag förväntar mig stadigt stigande utdelning och behöver nog inte bli besviken.


12 kommentarer:

 1. Hej kan du inte kolla på Indutrade AB?
  Sjunker idag 10% på Brexit frossa men det gjorde väl SHB oxå ett tag.
  Gillar affärsiden som ser ut som Warren Buffett's snöboll Berkshire Hathaway.
  Storägare Lundberg och Didner & Gerge.

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att du valde att köpa samma aktier som jag. Och samma dag!

  SvaraRadera
 3. har gav på 187 sek på skanska.. tycker du inte skanska är för dyr? berätta :)

  SvaraRadera
 4. Hej Petrusko,

  Det är mycket fina aktier allihopa.
  Här är mina egna tankar runt dessa, ur mitt perspektiv. Ta dom med en nypa salt :-)

  Investor
  Jag har köpt en hel del Investor under senaste månaderna, har sett det precis som du ett mycket bra sätt att minska risken i depån. Dom har faktiskt blivit mitt största innehav.

  Skanska
  Har jag ägt länge, känns ganska högt värderade just nu. Men vad är högt värderat? Marknadstrenden talar ju definitivt för byggsektorn och Skanska är ett väldiversifierat, globalt och mycket fint bolag med en fantastiskt fin direktavkastning under senare år. Jag har dock nyligen sålt halva mitt innehav efter den gamla "Stinsen" devisen "Har något gått upp över 100%, så kan du ju alltid sälja hälften. Så blir dom du har kvar gratis". Jag önskar att jag hade gjort detsamma med dom sorgliga Ratos, vilket jag inte gjorde och fick bittert ångra. Alltså försöker lära lite av gamla misstag, rätt, fel? Spelar faktiskt mindre roll en bra affär blev det ju. Fortsätter dom att gå bra, så finns hälften kvar.

  Axfood
  Har kikat länge på dom, ägde aktien för många år sedan. Säkerligen en mycket fin aktie att ha i portföljen för alla som följer utdelnings filosofin. Följer den noga.

  Tack för att jag/vi får vara med och dela dina tankar, vi har väldigt liknande aktieportföljer, förutom alla dina preffar som är något jag valt att inte investera i.
  Den aktie jag har valt att investera i nu är Autoliv, tycker att man får den till ett skäligt pris. Är man dessutom långsiktig, så tror jag den kan bli finfin. Vad var det du själv sa tidigare "som dom som tillverkade hackor och spadar i guldruschen", den liknelsen tycker jag var bra :-)
  Direktavkastningen är ingen höjdare men droppar in en gång i kvartalet.

  Vänliga Hälsningar
  /Rille

  SvaraRadera
 5. Fin sammanställning.

  Har inväntat en liten rekyl nedåt för att öka mitt ännu alltför blygsamma innehav i Skanska som hittills har stigit med 15 procent. Din analys visar att det ju egentligen är värt att öka även på nuvarande nivåer.

  5,82 kronor per aktie i Axfood vore mycket fint! Mina köp har utgått från en värdering på 5 kronor per aktie (ordinarie utdelning i år). Är sugen på att öka ytterligare men har redan ökat ganska mycket och min riktkurs för att öka ordentligt är egentligen 142,75 kronor (3,5 procent YOC mot årets utdelningsnivå). Tror dock att jag ska lägga in en liten köporder på vägen inför imorgon. Allt under 144 kronor är också mycket bra.

  SvaraRadera
 6. Indutrade of course men kolla även på Skånsk Energi, ett litet fint bolag!
  Lycka till!

  SvaraRadera
 7. Hej anonym,
  Indutrade fastnar inte på min radar tyvärr. Förmodligen för låg direktavkastning eller för dålig utdelningshistorik.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 8. HEj anonym,
  Jag har ett ännu lägre GAV på SKanska men det gör ingen skillnad i om den är köpvärd eller ej. Både vinst och utdelning lär fortsätta öka framöver. De kommer ha goda tider i flera år framöver. Jag tycker Skanska är köpvärt även på de här nivåerna.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 9. Tjena Rille,
  Vissa säger att det är ju aldrig fel att ta hem en vinst och det tänker jag inte argumentera emot. =) Yes, jag tycker Autoliv är bland mest intressanta bolagen i fordonsindustrin. Det finns ett svenskt litet bolag som sysslar främst med hydraulteknik och är väl mer inriktat mot tyngre fordon och anläggningsmaskiner, Concentric. Jag har tittat på det vid något tillfälle och tyckte det såg aptitligt ut.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 10. Ordet överprisat verkar inte finnas i den här församlingen. Evig tillväxt jahapp till PE 100

  SvaraRadera
 11. Jag tycker Axfood känns dyr på p/e 20 och med relativt låg historiskt vinsttillväxt (senaste åren möjligen undantagna). DA på 4% är också i underkant för vad jag normalt tittar närmre på. Samtidigt lockar en stabil och utvecklad verksamhet, men det gör också att jag grubblar lite över vilken tillväxt man kan förvänta sig i vinst och DA. Hur tänker du?

  Tack för en bra blogg!


  /Jakob

  SvaraRadera
 12. Hej, och åter tack för oerhört bra info på bloggen. Har haft bevakning på alla 3, köpt Axfood nyligen, kommer köpa Investor strax, men avvaktar lite med Skanska, även om jag gillar dem skarpt, då de enligt mig verkar lite halvdyra just nu.

  Sedvanliga högaktningsbetygelser,
  Dan

  SvaraRadera