Stadiga utdelningar

I fredags ökade jag i mitt portföljbolag Johnson & Johnson och likt det mesta jag köper nu för tiden har den en mycket pålitlig utdelning. De har höjt utdelningen varje år i över 50 år nu och allt pekar mot att de kommer fortsätta i många år till. Bortsett från valutarisken i dollarn är utdelningen i JNJ mycket stadig.

Nu när jag skall leva på utdelningar är det av yttersta vikt att utdelningen totalt för portföljen sakta men säkert stiger. Utdelningssänkning är ju svettigt men med diversifiering kan man ju klara sig något sånt där ändå.

Några saker jag gör för att främja en stigande utdelning för portföljen:
Jag äger och investerar i bolag med stigande utdelningstrend, pålitliga utdelningshöjare som tex Castellum, Atlas Copco och Skanska.
En annan faktor som ger stigande utdelning är att jag kommer köpa mer aktier framöver även när jag lever på utdelningar. I min budget har jag alltså med att det skall månadssparas och köpas fler aktier regelbundet.

Har du missat att jag sagt upp mig? Länk till mitt inlägg om det.

Annons:
Allt om utdelningsaktier. Köp boken på svenska hos Adlibris
Hernhags nya bok, Bli rik på Aktieutdelning. En suverän bok på svenska om sunda aktieinvesteringar. Det mesta man behöver veta om att investera i utdelningsaktier.

13 kommentarer:

  1. Hur stor andel återinvesteras? Kommer man upp i 10% är man så gott som odödlig...

    SvaraRadera
  2. Diggar hårt att du tagit steget. Jag är omåttligt nyfiken på att se min utdelnigängsökning nästa år. Vad brukar du ligga på i ökningstakt? Jag har inget värde som är rättvisande förrän nästa år.. Nu ligger jag på humoristiska 15800% :)

    SvaraRadera
  3. Hur ser du på en vinst för Clinton och JNJ? Om jag förstått det rätt så är det inte bra om hon vinner. Förväntningarna kanske ändras kanske så det inte drabbar JNJ-aktien speciellt mkt?

    SvaraRadera
  4. hej!

    tack för en intressant blogg!

    En fråga från en nybörjare:
    Säg att du köpt en post på en av dessa stadiga utdelare och du ligger +20%. Fortsätter du köpa regelbundet ändå? eller väntar du tills värdet gått ned något?
    Jag tänker att om man fortsätter köpa så minskar ju den initiala +20% om aktien fortsätter öka i värde.. kanske konstig fråga :)

    SvaraRadera
  5. Glöm inte vinsttillväxten som i långa loppet ligger till grund för utdelningarna och utdelningstillväxten. Ingen vinst, ingenting att dela ut. Ingen vinsttillväxt, ingen utdelningstillväxt.

    Fördelen med att fokusera på hög vinsttillväxt är att den också ger en enorm effekt på aktiekursen, ett nästan linjärt samband över lång tid. Jag tänker på bolag med stabil tvåsiffrig vinsttillväxt som Bahnhof och Vitrolife vilka båda har flerdubblats mycket tack vare detta sen 2013 när jag började följa dem. Man kan fråga sig om risken verkligen är så mycket större i små fantastiska bolag än i stora halvdöda jättebolag utan tillväxt som Ericsson..

    MVH

    SvaraRadera
  6. HEj Anonym,
    SÅ länge jag tror på bolaget och ser potential så köper jag gärna mer. Vad mitt GAV är sedan tidigare är ointressant.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  7. Jag är nyfiken på "dina belopp" som du tror krävs för att du ska klara dig på din direktavkastning? Hur har du räknat, hur mycket marginal har du?
    Jag har full förståelse om du inte vill prata i kronor och ören, men vore rackans intressant om du kunde beskriva lite kort i procenttal.
    Vilken direktavkastning räknar du med? 4 %? Om du tex räknar med 4 %, hur mycket av det kommer du leva för (3 %?) och hur mkt kommer du återinvestera (1?)

    Om jag behöver 180 000 kr/år för att klara alla mina utgifter, är det då rimligt med att jag behöver 6 000 000 i portföljen? 4 % på 6´´ ger 240 000 i direktavkastning, jag lever för 3 % (=180´) och återinvesterar 1 % (=60´). Är denna kalkyl rimlig?

    Hade varit så intressant att höra dina tankar kring ovan.

    Tack på förhand!

    Mvh Fredrik

    SvaraRadera
  8. @Jonas: Jag antar att du tänker på att Clinton vill göra något för att förhindra ockerpriser inom medicinbranschen vilket kan påverkar vinster på läkemedelsbolag, speciellt oseriösa sådana. Jag vet inte i vilken grad, om alls, det skulle påverka Johnson & Johnson och det vet nog ingen förrän det finns mer än en målsättning.

    Å andra sidan så är många företag och företagsledare rädda för att Trump ska bli president. Osäkerhet är något folk som planerar för framtiden tycker illa om, och just nu är det ingen som vet vad en Trump som president skulle försöka göra.

    Trump har pratat om att sänka skatterna för rika och företag och införa strafftullar på utländska produkter (förslagen finns på hans hemsida om man kollar hans skatteprogram) vilket borde göra amerikanska företag glada, men ändå så verkar ingen vilja stöda honom. Antagligen för att de vet att han sällan tänker igenom förslag innan han presenterar dem, och dels vet att protektionism brukar slå mot tillväxten efter några år.

    Wall Street Journal skrev en artikel häromdagen just om hur Trump har svårt att attrahera företagsledare:: http://www.wsj.com/articles/no-fortune-100-ceos-back-republican-donald-trump-1474671842. Artikeln är rätt torr och tråkig men källor är ju bra.

    SvaraRadera
  9. -Vet du hur det fungerar med den amerikanska arvsskatten? Om man som svensk äger tillgångar, som tex USA-aktier, och avlider dras upp till 40% i skatt av USA (med ett avdrag på de första 60.000 USD), enligt vad jag har hört. Detta drabbar då ens dödsbo/arvingar. Vet du nåt mer om detta? Något du tänker på? 60.000 USD är i dagsläget ca en halv miljon kronor.

    SvaraRadera
  10. Hej Anonym, Jag skriver ett separat inlägg om det där med arvsskatten i USA.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  11. Hej Petrusko, är fortfarande en newbie när det gäller utdelningar men tänkte fråga dig en hyffsad viktig fråga.

    Jag antar att du har koll på interfox och avtalet som är på väg att ske, när företaget sedan väljer vad utdelningen blir, kommer aktiekursen då sänkas?

    Om vi säger att jag innehar ca 500 aktier till ett värde av 10 000 kr. Utdelningen blir 5 kr/aktie.

    Alltså får jag då 5*500 = 2500 kr i utdelning totalt.

    Är mina aktier fortfarande värda 10 000 eller mer efter utdelning? (Skulle säga mer) eller kommer aktierna att hamna under 1 krona i värde efter utdelningen? I sådanafall varför?

    SvaraRadera
  12. Hej anonym,
    Interfox har jag ingen vidare koll på. Jag har främst hört negativt om bolaget, att det inte är ett seriöst bolag om jag ej minns fel.

    Om en aktie ger x kronor i utdelning så tappar den lika mycket i värde och aktiekurs allt annat lika.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  13. Hej Petrusko, jag gillar din strategi med jakt på stadiga utdelningar. För min del har jag snöat in mig lite på preferensaktier det senaste året och är hyfsat införstådd med både dess fördelar och nackdelar. En aspekt som jag dock funderat en hel del på är vad som händer med preferensaktierna om företaget i fråga skulle köpas upp? Ofta skiljer sig ju priset mellan stamaktier och preferensaktier rejält så säg att en köpare erbjuder ett attraktivt pris för de röststarka stamaktierna, men ett riktigt skambud på preferensaktierna - kan det ske? Eller gäller tidigare kommunicerat inlösenpris? Det finns ett par börsnoterade företag med preferensaktier där denna frågeställning känns högst relevant och det skulle glädja mig mycket om du kan bringa klarhet i vad som gäller!

    Mvh Jonas

    SvaraRadera

Utdelning spikad (på ett ungefär) i Aktiespararna Global Direktavkastning B

  Här är en trevlig överraskning; Fondbolaget har redan meddelat utdelning för december. Det här är ett nytt förfarande och jag skall höra m...