Börsveckan som gått. V38 2016

En vecka med stadig uppgång har passerat och OMXS30 stängde +2,29 procent för veckan. ABB som har kapitalmarknadsdag inom kort *gick ut och meddelade att man inte har för avsikt att knoppa av Power Grids. Investor gick samtidigt ut och meddelade att man stöder ABB i detta beslut. Gardell via Cevian har länge vurmat för att ABB skall delas upp och senaste året har bolaget gjort en stor genomlysning som man kommer presentera på kapitalmarknadsdagen.
Investor har cirka 10 procent av rösterna i ABB och Cevian har hälften av det, sedan är det ett stort hopp ned till nästa storägare som är diverse fonder.
Jag började läsa boken Investor 100 år och är helt tagen av den. Det är en otroligt intressant bok om Investor, Wallenbergsfären och industri/företagssverige de senaste 150 åren. Snart har jag avverkat 1/3 av boken.

*Uppdatering. Jag läste lite fort där. Det är obekräftade uppgifter att ABB kommer agera så här och att Investor stödjer beslutet.

Några av mina inlägg i veckan:

Jag var på föreläsning av aktieoraklet Karin från Växjö och skrev ett inlägg om det. Hon skriver dagligen på Facebook, länk finns i mitt inlägg. Länk till inlägget.

Oavsett vad livet bjuder på måste man leva också. Jag skrev vitt och brett om att spara, spendera och att leva livet. Länk till mitt inlägg.

Volati gjorde en omvänd split och jag förklarade kort vad som gäller nu. Till inlägget.

Artiklar och bloggar jag läst i veckan:

Motley Fool skrev om Johnson & Johnson och lyfte fram diverse ting som talar för den.
Länk till artikeln.

Stefan Thelenius har en ganska fräsig rutin där hans barn själva får välja vad de skall investera i. Läs hans inlägg om hur de placerade senaste månadssparet. Länk till inlägget.

Många är negativa till H&M vars vinst inte växer men en som köper är Miljonär innan 30. Länk till hans inlägg.

Apropå H&M så släpper de 9 mån rapport på fredag 30/9. Förväntningarna hos analytiker har justerats ned i spåren av kända faktorer som försäljningen som rapporteras månadsvis samt CAPEX/investeringar som H&M flaggat för tidigare som väntas hålla nere vinsten även nästa år för att sedan ta den mot nya höjder.
Själv har jag en ganska tung viktning och är redan "nöjd" med min stek i H&M men det hindrar mig inte att köpa fler. De senaste dagarna har jag inte köpt, jag köpte ju kring liknande kurs vid Brexit. Nu är det en eventuell negativ reaktion på rapporten jag är taggad på, då köper jag kanske.


2 kommentarer:

 1. Tack för ett - som vanligt - intressant inlägg.

  Har ABB verkligen sagt att man inte ska knoppa av Power Grids? Jag trodde det var typ "inga kommentarer" kring då fram till kapitalmarknadsdagen. Jag skrev ett inlägg om just detta tidigare idag, men verkar ha missat denna information.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
 2. Tjena Egon,
  Tack för din kommentar. Jag har uppdaterat inlägget nu, det gick lite fort i både läsandet och skrivandet där =)
  Det är obekräftade uppgifter.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera

3 favoriter bland investmentbolagen

Jag fick en fråga vilka mina favoriter bland investmentbolagen är och det tycker jag är en intressant fråga. Här kommer 3 favoriter bland...