Sagax stamaktie serie D

Idag meddelade fastighetsbolaget Sagax att de kommer göra en nyemission av ett helt nytt aktieslag efter godkännande på extra bolagsstämma om en månad.
Det är en ny typ av aktie för oss på svenska börsen, en vanlig stamaktie med en fast utdelning. Den är precis som en preferensaktie fast den har ingen preferens/förtur vid bolagets obestånd.
Anledningen till detta är hur kredit ratingbolagen bedömer skuldsättningsgraden i bolaget och hur de räknar preferensaktiekapital.
Det här nya aktieslaget stärker det egna kapitalet och håller ratingbolagen goa och glada vilket i sin tur leder till att man kan ge ut billigare obligationer och köpa ännu fler fastigheter.

Befintliga aktieägare kommer få erbjudande att köpa 1 ny aktie för var 15 man äger oavsett aktieslag. 26,5 kronor får man pynta för den nya aktien och 2 kronor utdelning ger den.

Man ber även på stämman om bemyndigande att ge ut ytterligare D-aktier till ett värde om cirka 100 miljoner kronor i en riktad emission. Totalt är det strax under 500 miljoner kronor i det nya aktieslaget.
Annons:
 


Vad tycker jag om Sagax stamaktie serie D?
Först och främst; Sagax är ett makalöst fint bolag men aktien är en av de dyraste i fastighetssektorn. Ni som har varit med ett tag vet ju att man för ett antal år sedan kunde köpa Sagax och övriga fastighetsbolag till en substansrabatt medan man numera betalar flera gånger det egna kapitalet för Sagax. Kanske rätt värdering nu med extremt låga räntor men det vore inget konstigt alls om Sagax i framtiden handlas till halva värderingen mot nu!
Bra bolag alltså men den vanliga stamaktien är tokdyr. Men nu var det ju den nya stamaktie serie D vi skulle titta på och då tänker jag följande:

Fint bolag med offensiv strategi, ändock lyckad hitintills. Läs mellan raderna en relativt riskabel verksamhet. Men kom ihåg att det är ändå fastigheter vi snackar här, så det är ju inte riskabelt som värsta sortens skruttbolag i den bemärkelsen.
Ingen förtur till utdelning, ja det kan jag leva med i ett seriöst bolag med storägare och ledning jag har förtroende för och det har jag när det gäller Sagax.
Att inte ha förtur har ju ett pris naturligtvis varpå den här aktien skall handlas betydligt lägre än Sagax preferensaktie som också delar ut 2 kronor och handlas kring 33-34 kronor.

26,5 kronor får alltså aktieägarna betala i företrädesemissionen men det riktiga priset på aktien har vi först när den börjar handlas på börsen. Kring 26,5 kronor tycker jag den är intressant och man kan ju bara hoppas på att den handlas där. Jag har inga höga förhoppningar dock.
Jag tittade på att köpa Sagax preferens för att få ta del av företrädesemissionen men jag såg två utmaningar;
Dels skulle jag behöva köpa väldigt många för att få köpa ett nämnvärt antal av stamaktie D eftersom villkoret är 1 ny för 15 gamla.
Det andra är risken i att äga den vanliga preffen enbart för detta ändamålet. Eftersom det är 1 ny på 15 gamla blir ju effekten en hävstång på 15 gånger! Om preffen backar en krona under tiden motsvarar ju det 15 kronor per stamaktie D, aj aj riskabelt.

Så nej, jag kommer inte köpa Sagax tillfälligt för att få vara med i företrädesemissionen.
Länk till Sagax hos Avanza.

Disclaimer: Jag äger inte Sagax.

8 kommentarer:

 1. Jag förstår inte riktigt. Hur får man del av bolagets vinst (framtida värdeökning) om utdelningen är fast? Det låter inte som en stamaktie utan snarare som en pref (utan preferens :). Har man rätt att stämpla om den kanske? Men då är det ju mer som en konvertibel istället.

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Helt klart ett nytt och spännande upplägg.
  Får kanske fler bolag att haka på trenden.

  Jag kommer inte heller att köpa några Sagaxaktier
  i dagsläget,men kommer att hålla koll på dem när
  de börjar handlas.
  2:- i utd på 26,50:- blir ca 7,5% och det är helt ok
  tycker jag.

  M.v.h. Jojje

  SvaraRadera
 3. Hej, tack för en grym blogg!
  Du har ju stenkoll på preferensaktier så det känns vettigt att fråga dig gällande de onoterade bolag som ger ut preferensaktier via tessin.se. Det är ofta erbjudanden som ger ca 11% i årlig avkastning, vilket i min värld är en ganska rimlig nivå. Nackdelarna som jag ser det är att det är svårare att göra en bedömning om hur seriösa bolagen är, det finns ingen handelsplats för aktierna så man får invänta inlösen / möjlighet till begäran om inlösen och det finns inget belåningsvärde i aktierna. Av dessa är det egentligen bara det faktum att jag inte kan bedöma om det finns bedragare i dessa företag som stör mig. Ser man på de närmaste åren så finns det ingen anledning att dessa bolags verksamheter ska gå riktigt dåligt, men vad har man för garantier för att det inte finns bedragare som har för avsikt att plundra bolagen på allt av värde? Senaste månaderna har Aligera sökt kapital två gånger, dels för fastigheter och nu senast för en investering i vindkraftverk. Hela strukturen är dock sådan att aktierna ges ut i de olika dotterbolagen (som det verkar finnas oändligt många av...) vilket fått mig att fundera på om inte det kan vara ett perfekt upplägg för att få in kapital, flytta runt det i koncernen, och sen konka dotterbolagen med störst skulder / utgivarna av preferensaktier. Har du någon åsikt kring detta? Jag vet att du brukar vara noga med att skaffa dig en åsikt om olika företag och är därför väldigt nyfiken på hur du skulle resonera.

  Mvh Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jonas!
   Jag kikade lite närmare på Aligera när det begav sig första gången. Allt kanske inte är 100 % rätt men det kanske ger en fingervisning om hur jag tänkte. 2 av 3 bolagsföreträdare hade dessutom haft eller har privata skulder hos Kronofogden.

   http://vagentillrikedom.blogspot.se/2016/07/investering-i-tessin.html?m=1

   Radera
 4. Tjena Erik,
  Eftersom Utdelningen i Sagax D är fast på 2 kronor så tar man ju inte del av stigande vinster. Det är 2 kronor per aktie man tar del av och aktien värderas därefter. Precis som en preferensaktie men den har alltså ingen förtur till något om bolaget går i putten.
  Den här aktien kommer röra sig upp och ned i ett spann runt 26,5 kronor men aldrig dra iväg nämnvärt. Vanliga stamaktier har ju oftast stigit hundratals procent på 20 år men det kommer inte denna göra, den kommer på ett ungefär vara oförändrad.

  Det är en stamaktie med ovan nämnda regler. INgen preferens eller konvertibel alltså.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. HEj Jonas,
  Ja det är ju en osäkerhet när man ger sig ut i pereferin och letar placeringar. Det finns inga garantier men man bör utgå ifrån att Tessin inte arbetar med uppenbara fuffensbolag. Det kan ju ändå vara så att bluffmakare lurar sig fram. Läser du på noga kanske du kan sålla bort sådant som inte är bra. Historiskt har deras olika erbjudanden fallit väl ut. Absolut ingen garanti för framtiden.

  MEd rätta är man försiktig med onoterat.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 6. Men vem vill köpa en sådan aktie? Ingen möjlighet att ta del av vinstökningar. Inte heller förtur som en preff. Missar jag något? Känns lite sunkigt att ge ut denna typ av aktie. Hoppas inte fler hoppar på denna trend.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pref har inte förtur. Däremot "garanterad" utdelning. Men utdelningen gör att ställa in

   Radera

Små försäljningar

  Härom dagen köpte jag ett nytt innehav till portföljen i form av Blackrock inc och jag slog till på hygglig size i ett slag. Bolaget väge...