tisdag, september 27, 2016

Pluggen ur för Ratos som förvärvar Plantagen.

Idag meddelade Ratos att de förvärvar växthandlaren Plantagen. Vid en snabb anblick verkar det som en hygglig bransch som Ratos lyfter fram som ocyklisk. Plantagen som bolag är kanske inte så tokigt. Förmodligen ett rimligt förvärv.

Poängen med detta inlägg är inte det senaste köpet i huvudsak utan den senaste tidens köparspree (killing spree, ni dataspelsnördar förstår. Ni andra läser bara vidare så klarnar det). Den senaste tiden har Ratos gjort flertalet förvärv och det gläder mig.
Innan Ratos ändrade sin policy om 20% IRR så hade de en mycket lång tid haft mer eller mindre köpartorka. De hade stor kapacitet att förvärva men lutade sig tillbaka mot sin policy om 20% IRR och sade att vi är uthålliga, vi väntar till "rätt" läge uppstår...

Jo tjena! Jag har länge lyft fram detta som en tankevurpa och bristmässig strategi hos Ratos. Simply put: Bättre en fågel i handen än tio i skogen. Simply put igen: Bättre att få 15 procent avkastning än noll!

Ja så är det, Ratos måste omsätta sitt kapital för att skapa och skala av större värde. En stor kassa är inget att slå sig för bröstet för ett bolag som Ratos. Pengarna skall sättas i arbete och skapa mer pengar.

Mycket har hänt i Ratos det senaste året. Arne Karlsson har lämnat som Ordförande, Susanna Campbell har fått kicken. Sedan Susanna försvann har bolaget gjort ett flertal förvärv som om en stor bromskloss lättat. Samtidigt som Campbell försvann verkar bolaget förändrats. Det är nya branscher man köpt in och man har gjort det i en allt högre takt. Inget konstigt i det, det är ju en ny herre på teppan nu. Just nu är Lars Johansson tillförordnad VD i väntan på att Magnus Agervald skall ta över kring årsskiftet. Agervald kommer  från tjänsten som VD för börsnoterade Byggmax.

Ratos verkar ha blivit mycket mindre dåligt nu än de gjort sig kända för under en lång period. De har presterat genuint dåligt en lång tid och nu kan vi kanske se en vändning till det bättre. De har dock mycket att bevisa, ett solkat rykte repar man inte över en natt. Just nu har de inget förtroende i att de är duktiga i det de gör, de har inga bevis för att de skapar värde i en högre takt än andra. Snarare tvärt om.

Är det nu Ratos slutar vara genuint dåliga? Time will tell. Om fem år har vi en hygglig bild av vad Ratos går för. Tillsvidare har vi de senaste fem åren att gå på, aktiegrafen visar tydligt hur de presterat.

Marcus "Dodde" Wallenberg sade en gång dessa visa ord och kanske är de passande för Ratos:

"Det finns inte ett företag som är så dåligt att inte en god företagsledare kan vända på det och det finns inget företag som är så fint att det inte kan förstöras av fel ledare"

Jag hoppas och tror på Magnus Agervald, att han blir vändningen för Ratos.

Annons:
Allt om utdelningsaktier. Köp boken på svenska hos Adlibris
Hernhags nya bok, Bli rik på Aktieutdelning. En suverän bok på svenska om sunda aktieinvesteringar. Det mesta man behöver veta om att investera i utdelningsaktier.

13 kommentarer:

 1. Plantagen är ju riktigt trendigt företag. Alla odlar någonting nu. Även i städer. Får se hur länge den trenden varar. Plantagen kan i alla fall göra det lätt för balkongbönder. Kan bli en intressant börsintroduktion så småningom.

  SvaraRadera
 2. Tjena Anonym,
  Tack för din kommentar. Trendigt absolut och som du säger tror jag också att en börsnotering är en klart tänkbar exit för Ratos framöver.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Hej Petrusko.
  Köpte mer Ratos idag. 80tusen kr har jag i Ratos just nu. Gav ca. 42,8. Hoppas på en fin resa på 10-20 årssikt. Funderar att köpa mer! Vad tycker du?
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
 4. Ratos köper och det tycker jag som aktieägare är bra, jag ser fram emot att se vad de kan göra med sina nya förvärv. Däremot är jag lite oroad över den låga exitfrekvensen. Det är ju på lyckade försäljningar som Ratos ska göra sina vinster. Redan i vintras var det tal om att sätta Arcusgruppen på börsen men sen hördes inget mer om det. Kanske pågår fortfarande processen, vem vet? Hursomhelst - mellan 2012 och 2015 gjorde Ratos elva exits, eller närmare tre per år. Hittills under 2016 är siffran noll. Under 2015 sålde man två bolag (bortsett från aktieförsäljningar i Inwido), varav ett (Hafa) var en s.k. surdeg som man sålde med förlust. Vi får gå tillbaka till april 2015 för den senaste lyckade exiten - det var när NCG såldes med god förtjänst. Det är ett och ett halvt år sedan.

  Med Plantagen inräknat äger Ratos 22 bolag. Utgår man från en jämn förvärvstakt och en tioårig utvecklingsperiod bör man kunna räkna med 2-3 exits per år. Jag hoppas att vi snart får se det igen. Troligtvis skulle Ratos kunna återvinna en hel del av marknadens förtroende om man gjorde ett par snygga exits nu under hösten och vintern. Frågan är dock vilka kandidater som finns, förutom Arcus?

  SvaraRadera
 5. Hej Anonym,
  Tack för en bra och intressant kommentar. Det är ju som du säger på Exits vi får kvittot om Ratos gör bra affärer. Det har varit torka på förvärv en tid och det medför ju på sikt färre exits men som du är inne på kan man tycka att de borde ha ett gäng exits på gång nu.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 6. Tack för ett bra inlägg, det har ju snackats en del om att Ratos ska återköpa sina PREFF aktier i början av 2017, kommer det finnas pengar för detta?

  Om Ratos köper tillbaka PREFFEN vad kommer då hända med stamaktien, kommer de att öka i värde?

  /M

  SvaraRadera
 7. Helt ointressant förvärv och dessutom försvinner utdelningen nästa vår, sälj är mitt råd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du värkar vara på många bloggar och forum med din negativa inställning till det mesta. Men så länge du mår bra av detta får du hålla på så här. Har aldrig läst något positivt från dig med din nick arajs. Klart din negativa inställning till allt kan man inte ändra på.
   Jack

   Radera
 8. Besök en Plantagenbutik så ser ni tydligt att ngt fattas, tror inte Ratos har lösningen på det utan snarare är frågan hurl änge Plantagen kan hållas "flytande".

  SvaraRadera
 9. @Arajs

  Varför är Plantagen ett ointressant förvärv?

  Med vänlig hälsning

  J

  SvaraRadera
 10. Mr M

  Ratos har redan börjat återköpa PREF-aktier och ämnar fortsätta göra det.

  Arajs

  Möjligt att den sänks, redan delvis inprisat i kursen?

  Anonymous

  Plantagen genererar vinst, vilket nämns i dagens pressmeddelande. Det är snarare skuldsättningen som höjer åtminstone ett ögonbryn. Men man ska komma ihåg att det är ett riskkapitalbolag som äger det i nuläget. Att belåna bolag är riskkapitalbolagens sätt att plocka ut värden ur bolagen -Ratos gör också det (att genomföra exitvinster är således inte det enda sättet att generera avkastning).

  Plantagen genererar bra pengar från dag 1, tillskillnad från Aibel som suger pengar.

  SvaraRadera
 11. Om man kollar på deras investerarorganisation så känns det lite tunt med erfarenhet. Mestadels relativt unga management konsulter. Inte särskilt imponerande track-record hos dem. Är sannolikt en förklaring till resultatet.

  http://www.ratos.se/Om-Ratos/Vi-pa-Ratos/Investeringsorganisation/


  Eller?

  SvaraRadera
 12. Är ju en intressant koppling med Agervald, byggmax skånska byggvaror och plantagen.
  Skånska ha shop in shop hos plantagen men ägs av byggmax.

  SvaraRadera