Ny fond med fokus på utdelning

Med inriktning på de 15 storbolag med högst direktavkastning är Aktiespararna Direktavkastning en unik fond. Avgiften på 0,3 procent är inte utmanande dyr.

Att satsa på bolagen med högst direktavkastning är generellt inte en fantastisk strategi då det ofta finns en anledning att aktien värderas på ett sätt att direktavkastningen är hög.
Tittar man närmre på de 15 innehaven i fonden så ser det helt okej ut. Som väntat egentligen, en hel del bank och telekomoperatörerna.

Fonden startar 3/10 och kommer sannolikt gå att köpa där man kan köpa Aktiespararnas andra fond; Topp Sverige. Till exempel hos Avanza.

Jag tycker det är ett kul initiativ men kan inte låta bli att tänka; Varför gjorde de inte en ETF (börshandlad fond) utav den istället och på allvar skapade en utdelningsinriktad fond som även betalar utdelning, cash.

I den här typen av fond som denna är, en stenåldersfond så återinvesteras utdelningen i fonden och man får naturligtvis del av utdelningen den vägen. Tanken god som sagt men jag tror denna vore fulländad i form av en ETF, då hade den dragit än mer intresse!


Disclaimer: Jag äger ej fonden och har inga planer att köpa den.14 kommentarer:

 1. Lite roligt initiativ. Men varför skulle fonden behöva betala cash? Behöver man pengar är det ju bara att sälja andelar. Jag upplever ibland att svenska finansbloggar är lite väl förtjusta i själva utdelningsmomentet.

  SvaraRadera
 2. Spännande produkt och rimlig avgift men hade också hellre fått pengarna direkt. Också lite tveksam till flera av de ganska ospännande bolagen som ingår och deras framtidsutsikter som utdelare - en fond har ju lättare att göra stora strategiska köp i utländska utdelare än vad vi småsparare har.

  Vet du om den kommer ingå i PPM? Känns som ett ganska intressant alternativ där.

  SvaraRadera
 3. Listan ser ut som halva OMXS30, så det kan vara lika bra, eller bättre, att köpa Avanza Zero som har hela listan.

  Jag har lite svårt att se poängen med den fonden. Svenska industribolag, finansbolag och telekombolag. Som alla svenska indexfonder med storbolag. Kanhända är den bättre än många existerande fonder men den är också sämre än en del och då kommer få pålästa personer välja den. De som inte är pålästa kommer ta sin egen banks fonder. :-/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycks gå bättre än Avanza Zero om vi ska tro: http://langsiktiginvestering.se/2016/10/flera-mer-eller-mindre-likaviktade-satt-att-sla-omxs30gi-och-omxs30.html

   Radera
 4. Vad tyckte du om artikeln om Pandox? Utan att ha kollat något mer på bolaget så känns upplägget rätt bra med uthyrning av hotellfastigheten i dagens klimat. Folk har mycket pengar, mycket weekends och känns som de borde kunna öka utdelningen successivt framöver :)

  SvaraRadera
 5. Hej! Har också lite svårt att se den stora poängen med denna fond- låg förvaltningsavgift, men hur mycket aktiv förvaltning tänker man sig?
  Saknar hm i fonden, tankade in ett gäng idag. Själv tyckte jag att fallet i hm har varit oväntat stort efter augustirapporten , men det kanske är normalt?


  Mina topp 3 fonder är nordnet superfond sverige, avanza zero och spiltan investmentbolagfond.

  Det som jag saknar på den svenska fondmarknaden är en fond som endast består av
  preffar. En sådan fond skulle ju mycket väl kunna lämna månadsvis utdelning huruvida den ska vara etf eller ej tycker jag är mindre väsentligt även om jag helst hade sett etf.

  Trevlig helg!

  JFG

  SvaraRadera
 6. Hej,

  Jag har läst en väldigt massa på din blogg och på diverse privatekonomihemsidor (rikatillsammans osv), samt lyssnar på aktiepoddar som Sparpodden och Börspodden. Detta ger en otroligt bred och bra bild av hur man ska tänka när det kommer till sin privata ekonomi. Men det som jag har fastnat mest för är just din strategi med att ha ett riktigt bra kassaflöde i sin portfölj, dvs divident bombing (utdelning varje månad).

  Det jag nu sitter och funderar på är hur mycket detta egentligen påverkar rent procentuellt, dvs månadsutdelning eller en klumputdelning som oftast sker mars-maj i Sverige. Jag är idag 30 år och planerar att spara i minst 10-15 år framöver och väljer självklart buy n hold taktiken som W. Buffett alltid nämner för att undvika onödiga avgifter :D

  Har du något humm om detta?
  15 årsprocenten månadsvis utdelning vs 15 årsprocent årsvis utdelning?

  Hoppas på svar!

  /Tommy

  SvaraRadera
 7. Jag förstår att frågan är ställd till Petrusko men du kan ju räkna ut det ganska enkelt.

  Säg en 5% utdelning ger dig 5 kr på en hundralapp om den har utdelning 1 gång om året.
  En 5% utdelning som är utspridd månadsvis ger dig i slutändan ca 5,11 i utdelning om du återinvestera varje månad och allt annat lika. Så det ger bättre effekt. I detta fallet 2,2% mer :)

  SvaraRadera
 8. Hej Utlandsutdelaren,
  Aktieinvest kontaktade mig och meddelade att fonden enbart kommer gå att köpa via dem initialt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 9. Aktienovisen:
  Tjena,
  Jag gillar Pandox och deras inriktning i fastighetsbranschen. Det är en bra verksamhet och något jag tror på långsiktigt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 10. Sicken onödig fond... Förvaltningsavgiften för denna typ av enkla fond där de bara köper de aktier med högst utdelning borde snarare ligga på 0,1%. Men framförallt så tillför den inget nytt. Bara ännu en fond som ovana privatpersoner måste välja bland.

  SvaraRadera
 11. Den här fonden i ETFformat och månadsutdelande vore perfekt! Som den ser ut nu lockar den inte tyvärr.

  SvaraRadera
 12. Jag kan bara hålla med, för min egen del håller jag på med en egen pref-etf, 15 pref-aktier som sänker risken och ger ca 6%. I och med att det är så pass många aktier blir det garanterat månadsutbetalningar.

  SvaraRadera
 13. Hej,

  Jag tror det bl.a. beror på skatteskäll att man inte har utdelning på svenska fonder, SEB tog bort det på en massa fonder för manga år sedan.

  Västkustbo

  SvaraRadera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...