Utdelningstillväxt och varför du vill ha den

För den som tänkt leva på sina utdelningar är utdelningstillväxten väldigt viktig om man inte har ett enormt kapital. Det är dock inte bara dessa utdelningslevare som bör intressera sig för utdelningstillväxt. Nej, utdelningstillväxt är en viktig parameter för alla som söker bästa möjliga totalavkastning på lång sikt.

Endast de bästa bolagen klarar av att leverera god utdelningstillväxt på lång sikt. Redan där har man tagit ett bra steg mot god avkastning, att bara investera i de bästa bolagen. Men vilka är dessa bolag och hur hittar man dem?
Ja, klart är att det föds nya fina bolag för var dag men det tar tid och det är få som växer till ett bra bolag med en fin och uthållig verksamhet med god outlook. Därför är det stora väletablerade bolag man lättast finner dessa parametrar som pålitlig utdelningstillväxt.

För att nämna något som ger stöd i mitt påstående att bolagen med god utdelningstillväxt ger en god avkastning kan jag nämna att S&P500 Dividend Aristocrats, bolagen i S&P500 som höjt utdelningen i minst 25 år i följd uthålligt slår det bredare indexet S&P500. Både på kortare sikt och på 10 år har utdelningshöjarna slagit S&P500. På tio år är det över 3 procent överavkastning per år för de så kallade Dividend Aristocrats och det är en rejäl skillnad.
Genom att sortera bort bolagen som inte har lika fin utdelningstillväxt håller man sig till riktigt bra bolag och det ger god avkastning.

Om ett bra bolag höjer sin utdelning med 7% har också vinsten ökat med minst det samma. På lång sikt betyder det också att värdet på aktien blir 7% högre. Enkelt uttryckt om utdelningen blir 7% högre är investerare villiga att betala 7% mer för aktien. Året efter höjs utdelningen med 7% igen och aktiekursen skall upp ytterligare 7%.
Ja, det är ju teoretiskt, det är ju så många andra faktorer som påverkar en aktiekurs men på mycket lång sikt är det högre vinst och högre utdelning som marknaden värderar och förr eller senare får man betalt för det.

Nu finns det ju inget liknande index i Sverige, med fokus på utdelningstillväxt så man får själv lägga lite energi på att hitta utdelningshöjarna. Castellum är Sveriges främsta höjare och har höjt varenda år sedan de noterades 1997. I snitt brukar de höja kring 7% per år, jämför det med hur mycket din lön ökar per år. 7% mer år ut och in det är fina grejer. Om du tycker att det inte låter så värst upphetsande kan jag nämna att om du får 100.000 kronor i utdelning och har 7% årlig utdelningstillväxt så får du efter fem år 140.000 kronor och det utan att återinvestera utdelningen. 40% mer efter bara fem år, wow!

En annan pålitlig höjare är Atlas Copco som aldrig sänkt ordinarie utdelning. Senaste höjningen var från 6 till 6,3 kronor. Bara 30 öre men det är 5% och ge det ett antal år så blir det stor skillnad. Efter fem år får man nästan 128.000 kronor

Om du inte redan tittar efter utdelningstillväxt kan det alltså vara en mycket bra parameter att börja spana efter. För att det skall vara bra och pålitligt skall bolaget ha lång historik av positiv utdelningstrend och utdelningsandelen skall inte vara för hög. Delar ett bolag ut bortåt 100% av vinsten finns det litet utrymme för tillfälliga svackor osv. Under 60% utdelningsandel är att föredra men det är olika från bolag till bolag hur finanserna ser ut.

Utdelningslevaren som jag nämnde i början av inlägget är beroende av utdelningstillväxten för att köpkraften inte skall minska pga inflationen.

Disclaimer: Jag äger Castellum och Atlas Copco.


2 kommentarer:

  1. Kloka ord! Och återinvesterar man utdelningen så ökar utdelningen lavinartat.

    Lycka till med investeringarna!

    Med vänlig hälsning

    Loongrun

    SvaraRadera
  2. Det blir väl en logisk cirkel här. När man tittar på hur det gått för "Dividend Aristrocats" de senaste 10 åren så behöver man kolla på de som var Dividend Aristocrats 2006, inte på de som är det idag.

    Speciellt 2008 (den amerikanska finanskraschen) blev väldigt plågsam för en handfull av dem.

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...