Stor osäkerhet i spelbolagen

Betsson och övriga spelbolag står inför en reglering av spelmarknader. Innebörden av detta är att de antingen kommer behöva börja betala skatt och avgifter på sin omsättning och verksamhet i landet eller att de helt enkelt blir förbjudna att bedriva sin verksamhet.
I Sverige, Norge och Tyskland väntas nya regler införas de närmsta åren och sannolikt blir det en avgift på 20 procent av omsättningen likt reglerna i Danmark. Om de får fortsätta med sin verksamhet, det lär bli en ansökningsprocess där det inte är givet att alla aktörer får ett "Ok".

Man skall ha med i beräkningarna att visa marknader kan komma anta regler som gör att Betsson mfl tvingas lägga ned.

Jag ser positivt på detta, att marknaderna regleras och bolagen får tydliga regler att spela efter. Då är osäkerheten borta och bolagen kan bedriva sin verksamhet på lika villkor och framför allt kända villkor. Vinsten kommer ju minska som följd av nya skatter och avgifter men det blir ju en smäll aktiekursen får ta och sedan är den avklarad och bolagen värderas på nya premisser.

Spel är en mycket lukrativ bransch och även med skatter och avgifter kommer de här bolagen ha fina kassaflöden. Just nu handlas de dock med denna nämnda ovisshet.

Disclaimer: Jag äger inte Betsson eller något annat spelbolag.

Annons:
3,5% ränta på konto hos Akelius Spar
Akelius Spar AB är registrerat hos Finansinspektionen enligt Lagen om inlåningsverksamhet (2004:299). Insatta
medel används för finansiering av Akelius Residential Propertys verksamhet. Insatta medel omfattas inte av
Lagen (1995:1571) om insättningsgaranti och kan förloras i händelse av företagets obestånd.

5 kommentarer:

  1. Marknadsföringsbudgetarna har svällt ganska mycket bland spelbolagen på senare år. Ser inte speciellt lovande ut. Konsolideringar/konkurser lär komma snart. Jag håller mig borta från dessa bolag.

    SvaraRadera
  2. Gör som jag, bojkotta spelbolagen, bättre att investera i bolag typ Starbreeze de håller spelberoendet borta det pengamässiga menar jag!

    SvaraRadera
  3. Spelbolagen själva ser fram mot regleringar. Då kan de arbeta med/mot klara regler framöver och anpassa sig därefter.

    Jo, jag har c:a 60% spelbolag i portföljen men har minskat min handel i dem rejält i år. Jag avvaktar ett tag och tar istället in banker under tiden.

    SvaraRadera
  4. Vi kan titta på hur regleringar slagit på försäkringsbolag, banker, telekom. Det har entydigt drivit fram en kraftigt minskad konkurrens och konsolidering. Det finns inte många tillfällen som är så extremt lönsamma som just oligopol. Dessutom kan man fråga sig om du får bra inköpspris på aktier då alla tecken pekar rätt, eller då osäkerhet råder?

    SvaraRadera
  5. Låt oss fundera på hur regleringar fungerat i andra branscher, t.ex. bank/försäkring/telecom. Det har över tiden i hög grad bidragit till stora oligopol, allt mindre konkurrens och därmed allt högre lönsamhet för de kvarvarande.
    I övrigt ska man väl snarare fundera på att köpa akter när osäkerheten verkar hög, eftersom priset garanterat blir lägre på aktierna, som nu. När allt pekar "rätt", då är det däremot oftast för dyrt att köpa.

    SvaraRadera

Cibus Q1 rapport 2024

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag släppte fastighetsbolaget Cibus sin rapport för det första kvartalet 2024. Verksa...