Semesterbörsen över

Juli har kommit till ända och nu kickar augusti börsmånad igång. För många svenskar är nu semestern över och det är åter till jobbet. Finansvärlden vaknar nog till liv så smått också men det är nog 1-2 veckor kvar innan det är full aktivitet på analytiker, fondförvaltare, tidningsredaktioner mm. Säkerligen hävdar flera i branschen att man aldrig riktigt är på semester men så är det ju inte i verkligheten.
Aktiviteten på börsen är lägre i juli men i augusti kommer det som sagt igång igen. Arbetet med IPOs kommer igång och om ett antal veckor kommer det tugget igång igen. Visst har det kanske varit någon IPO eller nyemission under sommaren men det är små pruttbolag. De lite större och kanske men inte nödvändigtvis mer seriösa introduktionerna kommer igång snart igen.

Jag har även noterat en lägre aktivitet på bloggen under juli månad. Förvisso har jag inte haft lika hög inläggsfrekvens i spåren av datorproblem men det har ändå synts via lite lägre antal sidvisningar och kommentarer på inlägg. En normal månad har bloggen +200.000 sidvisningar men under juli har den droppat till ca 170k. Bra där att ni har fokus på annat i semestertider!

Själv är jag mycket nöjd med min sommar, jag har haft det så bra med min familj och vänner. Vi har gjort utflykter, grillat gott, badat mm. I veckan som kommer planerar vi att tillsammans med goda vänner åka till en fräsig bondgård där man får träffa goa djur och lära sig om livet på gården. Superduperfräsigt för barnen, päronen tycker nog det är ganska kul också.
Veckan efter det blir det nog kräftskiva, jippi. Äta kräftor och leka lekar med barnen, the good life! Det är några av grejerna på schemat men det är länge kvar av sommaren så massa mer roliga grejer skall det bli.

Den 10 augusti dimper det in utdelningar från Akelius pref, Oscar pref, Volati pref mfl. Först då blir det allvar på börsen igen för min del, då planerar jag att öka i Skanska och eventuellt köpa Axfood. Vi får se hur börsen utvecklas till dess, skapas det fyndläge annorstädes kanske jag siktar in mig på det annars har jag min plan med Skanska, Axfood mm.
Just de här två är väldigt viktiga komponenter för utdelningstillväxt i portföljen. Både Skanska och Axfood har fin utdelningshistorik och bör vara pålitliga utdelningshöjare framöver. För att utdelningarna inte skall tappa köpkraft på sikt är utdelningstillväxt jätteviktigt. Antag att man får 100.000 kronor i utdelning årligen, om detta kommer från bolag som har en genomsnittlig utdelningstillväxt om 6% innebär detta att nästa år får man 106.000 kronor och om fem år får man cirka 134.000 kronor. Detta är utan återinvesterade utdelningar.

Tack och hej till juli, hej och välkommen augusti.

2 kommentarer:

  1. Tack för uppdateringen Petrusko!

    Vi får se om Augusti och hösten bjuder på lite fina köplägen som det har gjort historiskt. Jag är också sugen på Axfood och funderar på att initiera en position och sedan fylla på månadsvis. Man blev ju inte mindre sugen när man läste din fina analys för några dagar sedan.

    Må väl och lycka till framöver!

    SvaraRadera
  2. Din analys om Axfood är mkt bra. Jag har själv Axfood (ca 18 % av portföljen). Det är lite som H&M, gå in i vilken butik som helst: det är alltid fullt med folk. Sådana bolag måste det gå bra för.

    SvaraRadera

Aktiespararna Global Direktavkastning - Global exponering i sunda bolag till rimlig avgift

  För cirka 1 år sedan pitchade jag idén om en global version av Aktiespararna Direktavkastning för fondbolaget Cicero som driver den. De gj...