Caterpillar lägger ned, gynnar Atlas Copco

För några dagar sedan meddelade Caterpillar att man överger businessen som tillverkar maskiner för bruk under jord i gruvor. Man försöker sälja verksamheten men har redan sagt upp alla cirka 150 anställda och tar inte emot några nya orders på denna typ av maskiner. CAT ser inte tillräckligt stor potential i segmentet framöver och premierar övrig verksamhet där de bedömer att de når en högre tillväxt.

Visst är det beklagligt att massa människor förlorar jobbet men skall vi ändå försöka hitta en positiv vinkling i den här nyheten så är den att detta kan tänkas gynna Atlas Copco som konkurrerar med ett brett modellprogram av maskiner för bruk i gruvdrift under jord.

Atlas Copco tillverkar en rad andra produkter utöver nämnda maskiner som konkurrerar med CAT. De tillverkar tex ventilation för bruk under jord. Atlas Copco tillverkar kompressorer och flera andra prylar som används i gruvdrift. En mycket bred leverantör för gruvan helt enkelt.
Länk till Atlas Copco hos Avanza.


Disclaimer: Jag äger Atlas Copco.

Annons:
3,5% ränta på konto hos Akelius Spar
Akelius Spar AB är registrerat hos Finansinspektionen enligt Lagen om inlåningsverksamhet (2004:299). Insatta
medel används för finansiering av Akelius Residential Propertys verksamhet. Insatta medel omfattas inte av
Lagen (1995:1571) om insättningsgaranti och kan förloras i händelse av företagets obestånd.

4 kommentarer:

  1. Även Sandvik borde väl vara en Caterpillarkonkurrent här och gynnas av att Caterpillar lägger ner, men om det handlar om 150 personer så har de nog aldrig varit stora.

    SvaraRadera
  2. Satte kaffet i vrångstrupen när jag läste rubriken innan jag insåg att det bara är en liiten del av Caterpillar som läggs ned. Inte skrämmas, Petrusko!

    SvaraRadera
  3. Hej Daniel,
    Yes, även Sandvik gynnas av det. Jag vet inte CATs marknadsandel i segmentet men det här är stora prylar som fabriker inte sprutar ut i parti o minut.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  4. HEj Anonym,
    haha, sorry för det. Rena rama rubrikmakaren skulle man kunna säga =)

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Sålt Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility

  Jag har haft en liten slant i fonden Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility B . Det är snart ett år sedan jag tog in fonden och...