Xact Norden 30 billig nordisk fond

Xact är ett svenskt fondbolag specialiserat på ETF:er*, de ägs av Handelsbanken.

Den här ETF:en innehåller som namnet antyder de 30 största nordiska bolagen. Ett intressant komplement till tex en vanlig svensk indexfond som Avanza Zero. I den här fonden får man ju även exponering i flera fina nordiska bolag, bla nordens största bolag Novo Nordisk som väger tungt i denna fond.
Novo Nordisk är störst i världen på diabetesmedicin och väger hela 17% i detta nordiska index. Det är ett väldigt fint bolag och bör ha mycket god potential på lång sikt i spår av ökat välstånd, fetma osv. Några andra nordiska bolag som ingår: Sampo, Kone, Telenor, Statoil, Vestas, Pandora, Carlsberg.

Avgiften är på rimliga 0,15% vilket är svårslaget för en fond med den här inriktningen med nordiska innehav.
Flera innehav i fonden finns ju  även i en vanlig svensk indexfond men det är inget jag tänker två gånger på. Jag tycker det här är en fin fond lämplig för ett långsiktigt sparande. Har pitchat den för min fru och hennes spar samt överväger köpa den till barnens spar.
Fonden lämnar ingen utdelning utan alla mottagna utdelningar används i fonden för att investera i mer aktier.
Länk till fonden hos Avanza.

Disclaimer: Jag äger inte Xact Norden 30.

 *ETF är förkortning av engelskans Exchange Traded Fund, börshandlad fond på svenska.


3 kommentarer:

 1. Jag tycker det finns många rimligt prissatta och intressanta ETFer, dock tycker jag inte om att man inte kan automatiskt spara i dem. Jag vet att nordnet har några ETFer man kan månadsspara i men utvalet är alldeles för tunt.
  Detta är en funktion jag skulle älska!

  SvaraRadera
 2. Du ligger väl back nu i Skanska...läge att fylla på?

  SvaraRadera
 3. Vad är fondens utdelningspolicy, och hur ofta delar den ut? Jag är ju van om att läsa om utdelningsperspektivet när jag läser dina poster, men du verkar ha glömt det denna gång.

  SvaraRadera

Telia uppdaterar strategi

  Telia bjuder in till en presentation i samband med sin bokslutsrapport. De avser presentera ny strategi och skriver så här i ett pressmedd...