Handelsbanken utdelning och hårdare FI-krav

Idag rapporterade Handelsbanken och det var en bra rapport. I samband med rapporten kommenterade VD kommande hårdare kapitalkrav från FinansInspektionen. Detta är känt sedan tidigare att kraven på bankerna kommer bli hårdare, det är fortsatt inte helt klart till vilken grad.

Handelsbanken meddelar att de är övertygade om att de redan idag uppfyller de kommande hårdare kraven. 

Så här sade VD Frank Vang-Jensen under fredagsförmiddagens presskonferens:

"Vi bygger kapital för att vara 'compliant' så att vi har kapital för att växa. Vad som sedan finns kvar att dela ut får vi se under våren 2017"

Jag har sedan tidigare uteslutit bibehållen extrautdelning och hoppats på en utdelning kring 5 kronor. Jag noterade igår att analytikernas snittestimat för utdelning nästa vår har sjunkit från 5,1 kronor till 4,92 kronor.

Exakt vad det här betyder för utdelningen är svårt att säga i dagsläget eftersom de nya kraven inte är presenterade ännu.
Jag sänker mina förväntningar för utdelningen till oförändrad. Så klart hoppas jag att den höjs men det kan komma bli så att det är bäst för Handelsbanken att inte höja den.
Detta är mina spekulationer i ett bolag som likt alla banker är svårt att förstå sig på. Min bästa gissning, ta den för vad den är.

Disclaimer: Jag äger Handelsbanken.


2 kommentarer:

  1. Jag tror inte på en sänkning. Kommer kapitalkraven öka så kommer hela extra utdelningen ryka men man kommer gå över eld innan man sänker utdelningen.

    SvaraRadera
  2. Tjena Linus,
    Tack för din kommentar. Jag tror likt dig, att det skall mycket till innan de sänker ordinarie utdelning.

    Jag inser så här i efterhand att det inte var solklart att det är ordinarie utdelning jag syftar till när jag skrev att jag förväntar mig en oförändrad utdelning. 4,5 kronor utdelning alltså.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Cibus Q1 rapport 2024

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag släppte fastighetsbolaget Cibus sin rapport för det första kvartalet 2024. Verksa...