Därför stiger preferensaktier nu

Under flera veckors tid har preferensaktier generellt stigit ganska mycket och anledningen till det är att investerare generellt blivit mer benägna att äga preffar men framförallt är det allmänna ränteläget som satt fart på aktiekurserna.

Preferensaktier värderas likt obligationer utefter det allmänna ränteläget och riskbilden i bolaget. Ju lägre räntan är desto lägre direktavkastning kan investerare tänka sig.
Svenska tioåringen (10 årig statlig obligation) har backat kraftigt på kort tid och det har alltså sänkt investerares avkastningskrav vilket leder till att man kan tänka sig betala än högre pris för preffarna som i sin tur får en lägre direktavkastning.

Så här fungerar det med preferensaktier och vill ni läsa lite mer om hur de värderas rekommenderar jag detta inlägg på ämnet.

Något som är viktigt att hålla koll på när det gäller preferensaktier är inlösenkurs och datum det kan ske osv. Det står i respektive bolags bolagsordning men jag har samlat infon i ett inlägg här på bloggen. Länk till mitt inlägg med inlösenkurser för preferensaktier.


3 kommentarer:

  1. Tack för intressant artikel med bra länkar. Finner preferensaktier intressanta då de genererar fint cashflow i en långsiktig portfölj och dessutom sprids utdelningarna ut över hela året. Räntenedgången medför dock stigande kurser på preffarna och sämre direktavkastning. Hann dock fylla på med både Akelius pref och Heimstaden pref innan senaste veckornas rusning!

    Lycka till med investeringarna!

    Loongrun

    SvaraRadera
  2. Jag har börjat kolla mer på preffar. Vilka rekommenderar du om jag köper idag?

    SvaraRadera
  3. Finns ett inlägg om det lite längre ner.

    http://petrusko.blogspot.se/2016/07/3-preferensaktier-jag-gillar-just-nu.html

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...