Axfood, dyr men stadig utdelningshöjare

Axfood är en stor aktör inom dagligvaruhandeln via främst Willys och Hemköp. De är näst störst på svenska marknaden efter ICA. Om man skall lyfta fram en enda sak som utmärker bolaget, något som de gör riktigt bra så väljer jag deras jobb med Egna MärkesVaror (EMV) där de har en andel på 26,8% av totala försäljningen enligt Q2-rapporten 2016. Detta är en hög och bra andel och dessa varor har generellt högre marginal än övriga sortimentet (Märkesvaror/Partner Brands).

Axfood räknar med en matinflation om 1-2 procent för 2016. Priserna på mat stiger sakta men säkert över tiden. Ingen fet tillväxt men en trevlig faktor som bidrar till stadigt stigande försäljning.
Något som gynnar Axfood är också befolkningstillväxten och närmare bestämt invandringen. Vi bli snabbt fler i Sverige och jag tror Axfood fångar upp en större del av nysvenskarna jämfört med ICA och COOP. Detta tack vare ett tydligt lågprisfokus hos Willys.

I spåren av de låga räntorna har Axfoods aktiekurs pressat upp till historiskt hög värdering, den är rent ut sagt skitdyr nu. Axfood med sitt pålitliga kassaflöde och stadiga utdelningar har lockat kapital som söker yield. Aktien har nästan fått en obligationsvärdering tack vare de de här faktorerna.
För 2015 blev vinsten 6,48 kronor per aktie och på dagens kurs om 153,8 kronor ger det p/e 23,7. Räknat på en antagen vinst om 7,27 kronor (SME direkt prognos) för 2016 är p/e cirka 21. Galet dyrt för något man förr i tiden kunnat köpa för p/e 10-15.
De låga räntorna lär vara kvar en lång period och Axfood lär fortsätta öka vinsten och höja utdelningen. Förr eller senare kommer bolaget värderas till forna nivåer men jag tror det blir senare snarare än förr. För att greppa hur högt värderat Axfood är nu räknar vi på årets vinstestimat med p/e 15 och får fram aktiekursen 109 kronor.

Well nu kan man ju inte bara titta i backspegeln, allt är ju högre värderat nu pga det ränteläge som råder. Att köpa Axfood på p/e 15 lär vi få vänta länge på. Man bör vara mycket långsiktig i en placering i Axfood till nuvarande värdering. Man bör vara medveten om att aktiekursen kan mycket väl vara betydligt lägre om 2-3 år trots en avsevärt högre vinst.
För 2018 har SME.direkt en vinstprognos om 7,81 kronor* och om vi antar att bolaget har värderats om drastiskt till dess och marknaden sätter priset 15 gånger vinsten så handlas den då i 117 kronor. Så trots en mycket högre vinst kan alltså aktien stå i mycket lägre kurs utan att det är något konstigt med det.

Nu i våras var ordinarie utdelning 5 kronor vilket ger en direktavkastning om  3,25 procent på kursen 153,8 kronor. Nästa vår är prognosen från SME.direkt 5,54 kronor vilket ger en utdelningstillväxt på goda 11 procent och en direktavkastning på 3,6 procent.

En konjunkturokänslig verksamhet med starkt kassaflöde, stadigt stigande vinst och utdelning. Axfood är ett bolag jag verkligen vill äga. Sålde för några år sedan för att köpa åter billigare... Jo tjena det gick ju bra. Ett misstag jag lärt mig av och fått mig sluta med den typ affärer. Att köpa Axfood nu kan bli en urusel affär på 1-5 års sikt men jag är långsiktig och ett så här fint bolag tänker jag en placeringshorisont i decennier, för evigt kanske. Det blir nog inte en fantastiskt placering men en okej på mycket långsikt.
Länk till Axfood hos Avanza.

*man kan diskutera hur relevant eller träffsäker en vinstprognos så långt fram i tiden är men det är en helt annan diskussion. I det här fallet tar vi siffran för vad den är, en bästa gissning. Även om utfallet blir 25 procent högre blir aktieutvecklingen ändå negativ. 

Disclaimer: Jag äger inte Axfood när detta publiceras men jag överväger börja köpa regelbundet för att växla upp till större köp om värderingen går ned.

 

8 kommentarer:

  1. Jag sitter just nu och skriver på en uppdatering om brittisk detaljhandel som är i fullständig kris och ser stora likheter med Sverige. Där satsade man under 2000-talet stora summor på expansion vilket netto gav mycket så försäljningsintäkter då man i princip stal varandras kunder. När sedan Lidl och Aldi fick till sina koncept för den lokala marknaden blev det riktigt tungt för de stora bolagen som nu handlas rejält under tidigare värdering.

    Just Axfood har jag inte så bra koll på men man bör nog se till att ha en säkerhetsmarginal på kassaflödet när man investerar. Vinster kan se höga ut tack vare investeringar i nya butiker men avkastningen på dessa blir kanske inte lika bra som man kan önska.

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Var nånstans hittar du SME Direkts utdelningsprognoser?

    /Mikael

    SvaraRadera
  3. Själv har jag gjort iakttagelsen att bolag av den här kalibern inte brukar vilja gå just ner. De har en tendens att vilja gå upp.

    Bloggaren Lundaluppen tittade för några år sedan på JNJ aktien kostade då runt 67 dollar. Bolaget fick ett högt betyg. Priset var dock mycket högt. JNJ kostar idag 125 dollar. Så länge jag har läst aktiebloggar har Axfood alltid upplevts som för dyrt. Aktien har dock hela tiden stigit i pris.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
  4. Märks att affärerna tjänar bra med pengar. Dom smyghöjer priserna och vi måste ju betala för maten. Willys har vart billigt här men sen dom byggde nytt här höjdes priserna rejält på vissa varor. Hemköp går jag inte ens in på. Nog kommer både Ica och Axfood fortsätta tjäna bra med pengar. Många bryr sig inte heller vad maten kostar. Har kommit en hel del nya utlänska butiker i stan men känns inte som dom lockar till sig medelsvensson.

    SvaraRadera
  5. Hej Mikael,
    SME direkt är en betaltjänst, fråga efter den hos din mäklare.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  6. Tjena Lars,
    Det ligger mycket i det. Riktigt fina bolag blir aldrig billiga. Det finns ett uttryck relaterat till det där. "Buy Quality cry once". Jag gillar det och försöker tänka mer o mer på det viset. Det kanske svider att betala dyrt för ett jättefint bolag men det är värt det IMO.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  7. Glöm inte att dom betala ur en bonusutdelning förra året också på 4 kr per aktie. :)

    SvaraRadera
  8. Axfood dyr??
    Du har 0 koll Petrusko.
    Axfood har ständigt varit fund undervärderad.
    Jämför med likn aktier i kategorin low risk consumer defensive.
    Ex.vis större bolag;- Kraft Heinz, coca cola osv så har axfood en brutalt syor småbolagsrabatt.
    Det finns inga likn bolag på sv börsen jo Ica-gruppen då. Men det bolaget är tokhögt värderat i jämf.
    Titta på skuldsättning axfoods nettoskuld=0.
    Unikt bra finanser.
    Gör om gör rätt, axfood är ett mkt starkt köp. På 10 år räkna med 5ggr insatsen.
    Obs det är fund. Värderat som om det stod still. Men det växer, snöbollen rullar nedför backen.
    Mvh Gunnar

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...