6 mån 2016, Portföljen gick bra

Första halvåret 2016 är avverkat och det har varit en minst sagt spännande tid med jojobörs som gått ner mer än upp. SIX30RX (index inklusive utdelningar) ligger på -3,74% för perioden.
För min del stänger jag första halvåret på +6,51%.

Vissa USA-innehav har varit en stark bidragande faktor, tex Realty Income har gett en mäkta fin avkastning om cirka 35% exklusive utdelningar. Jag har en god del preffar som tickar in utdelning no matter what. Akelius preferens som numera är mitt tredje största innehav har kursmässigt gett 2,2% samt cirka 3,5% direktavkastning.

Börsen har gått knackigt första halvåret alltså och historiskt är juli-september inga vidare börsmånader. Det är en svag period vi är inne i och om historien upprepas backar börsen ytterligare innan vintern/senhöst. Det där är svårt att sia om, vi får se hur det blir.

Som vanligt är jag köpare av aktier, månad ut och in oavsett om börsen går upp eller ner. Under e tid har jag haft fokus på att köpa bla Skanska och Handelsbanken. Framåt siktar jag på att köpa fler NCC, Investor och preferensaktier. De sistnämnda för jag behöver få upp utdelningen i kronor räknat/direktavkastningen på portföljen.
Investor vill jag ha ett gött gäng utav, det är en fin komponent i portföljen som bjuder på riskspridning och relativt låg risk.

Brexit är avklarat på börsen och blickar vi framåt har vi bla ett USA-val som kan skaka om marknaden beroende på vad som prisas in och vad utfallet blir. Det är så det fungerar nämligen, om marknaden har prisat in något och utfallet inte blir på det viset då skall börsen/aktier korrigeras utefter det. Ofta med överreaktion som följd. Brexit blev ju bara ett jack i kurvan. Inför Brexit steg börsen lite och sedan kom raset som vi nu hämtat in igen.
Att spå utvecklingen på börsen vid sådana här händelser och generellt på kort sikt är inte lätt. Därför är den bästa strategin för småsparare att spara regelbundet, gärna i billiga indexfonder för att hålla det simpelt och till rimlig risk.


6 kommentarer:

  1. Hej Petrusko,

    Hur ser du på Betsson nu när dem vinstvarnat och kursen sjunkit till under 70 kr. Anta att utdelningen kan ligga kvar på 4,51 kr. Fin direktavkastningen och det borde finnas en uppsida för ett stabilt bolag där marknaden överreagerat en aning.

    //Joakim

    SvaraRadera
  2. Du verkar verkligen gilla Akelius. En hypotetisk fråga: Om Akelius stamaktie varit noterad, hade du velat äga den hellre än Castellum?

    SvaraRadera
  3. Hej Joakim,
    Betsson är verksamma i en bransch med bra cash flow men det är tu8ff konkurrens och politisk risk. Jag är inte intresserad att gå in i Betsson igen på de här nivåerna. Jag har ägt bolaget tidigare men är inte lika attraherad av det längre med anledning av risken.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  4. Tjena Erik,
    Kul fråga.
    Yes Akelius är ett jättefint bolag och jag gillar dess verksamhet bättre än Castellums. Man måste dock skilja på bolag och aktie och Castellumaktien har snart 20 år av fina nyckeltal och oavbruten utdelningstillväxt. Om Akelius hade varit noterad och haft lika fin historik till liknande direktavkastning hade den varit ett solklart val.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  5. Hej!

    Bara att gratulera till ett bra resultat!!

    Som du själv säger så har det varit jojobörs i år och det är
    som bekant svårt att träffa toppar/dalar.
    Köper man regelbundet för utdelningarna så planar kurvan ju ut lite.

    Hoppas det fortsätter gå bra för dig resten av året också!

    Med vänlig hälsning Jojje

    SvaraRadera
  6. Hej!

    Bara att gratulera till ett fint resultat!
    Har ju varit jojobörs i år men köper man regelbundet
    för utdelningarna så planar kurvan ut lite.
    Det har ju också varit ett flertal dippar där man
    kunnat fylla på innehaven.

    Lycka till resten av året!

    Med vänlig hälsning Jojje

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...