3 preferensaktier jag gillar just nu

Som ni kanske känner till gillar jag utdelningar och preferensaktier. I min portfölj ingår en hel del "preffar". Nedan är 3 stycken som jag gillar just nu.

Balder preferens
Fastighetsbolaget med 64 procent hyreslägenheter som är den fastighetstyp med allra lägst risk. Belåningsgraden är sunda 51 procent. Förmågan för Balder att betala utdelningen på preferensaktierna är mycket stark/pålitlig. Preffen skall sannolikt ses som evig men inlösenkursen är 350 kronor och kan lösas när som. Givet att man placerar långsiktigt kan man bortse från att aktiekursen kommer svaja upp och ned i takt med att allmänna ränteläget går upp och ned. Då har man endast utdelningen kvar i form av potential/risk och som vi konstaterat är den mycket pålitlig. Utdelningen är 20 kronor per år och på kursen 330 kronor är direktavkastningen 6 procent.
Länk till Balder pref hos Avanza


Oscar Properties preferens serie b
Projektbolaget i byggbranschen som satsar på lägenheter i "high end" segmentet. De har mycket goda tider nu men risken i den här preffen är avsevärt högre än den i tex Balder preferens.
Den här preffen är unik bland de svenska preffarna eftersom man själv kan begära inlösen. Om bolaget begär inlösen är den 550 kronor och om man själv begär inlösen är den 500 kronor. Detta kan man göra vid ett visst tillfälle i början av varje år.
Det här medför att denna preffen håller sig kring 500 kronor. Normalt sett är ju ingen intresserad av att sälja nämnvärt under 500 kronor eftersom man kan få det om man begär inlösen.
Utdelningen är 35 kronor per år och direktavkastningen cirka 7%
Länk till Oscar pref hos Avanza

Akelius Residential preferens
Fastighetsbolag som bara äger bostadsfastigheter och är verksamma i Sverige samt i diverse andra storstäder i världen, tex New York och Berlin. Akelius har en sund belåningsgrad kring 50% och är ganska försiktiga av sig. Unikt med Akelius är att de har tillgång till finansiering via egna inlåningsverksamheten.
Inlösenkursen är uppbyggd som en trappa och lägsta nivån är 330 kronor efter maj år 2024.
Utdelningen är 20 kronor totalt per år och ger en direktavkastning om 6,6% på kursen 302 kronor. Hos Akelius Spar är högsta räntan just nu 3,5%. Rent räntespar tilltalar mig men den högre "räntan" på preffen är mer lockande. Dock skall man vara medveten om att aktiekursen på preffar går upp och ned och styrs främst av det allmänna ränteläget. Enkelt förklarat så kommer Akelius aktiekurs backa när räntan går upp. Vill man inte riskera en kursförlust om/när man skall sälja så är sparkontot med 3,5% något att överväga.
Länk till Akelius Spar med mer info om 3,5% ränta

Disclaimer: Jag äger Balder preferens, Oscar Properties preferens b, Akelius Residential preferens.


17 kommentarer:

 1. Hej!

  Vad har du för åsikter kring att köpa preffar innan utdelning och sedan sälja efteråt? Kurserna verkar ju inte påverkas så mycket av utdelningen så skulle detta vara ett sätt att tjäna lite pengar kortsiktigt?

  Mvh Fredrik

  SvaraRadera
 2. Jag äger Sagax preferens, vad tycker du om den?

  Micke

  SvaraRadera
 3. Ta en titt på Högkullens pref,som är en av mina favoriter.
  Håller nästan uteslutande på med omsorgsfastigheter som hyrs
  ut på långa kontrakt till kommuner och landsting.
  Delar ut ca 7,5%


  Med vänlig hälsning Jojje

  SvaraRadera
 4. Jag förstår fortfarande inte riktigt skillnaden på preffar och vanlig aktie. När jag söker info med hjälp av google verkar det mest handla om "i händelse av konkurs" är man säkrare "allt annat lika".

  Att det kan vara en bättre direkt avkastning på ena aktien än andra må så vara (och ingår som en parameter när man väljer), en när du skriver om preffar, så verkar det också handla om annat. Varför kallar du dem t.ex. "fixed income"? Och bland varnar du allmänt för preffar. Jag har inte vågat köpa någon preferensaktie för jag vet inte riktigt vad jag ger mig in på.

  SvaraRadera
 5. Hej Fredrik,
  Det finns ingen gratis lunch brukar man ju säga och det är inte bara ett påstående. Långsiktigt är det sannolikt nära omöjligt att skapa överavkastning genom att köpa innan utdelning och sälja efter.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 6. Tjena Micke,
  Jag tycker att Sagax är ett bra bolag och således gillar jag preffen men på nuvarande nivåer är den för dyr. Jag köper tex hellre Balder med lägre risk till liknande pris.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Hej Jojje,
  Jag var skeptisk till Högkullen när den var ny men har läst lite mer om den sedan dess och har mjuknat lite. Den är kanske inte så tokig.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 8. Hej Anonym,
  EN preferensaktie har en fast utdelning och värderas enkom på just den utdelningen. Oavsett om bolaget går bra som en raket och har extrem tillväxt och god lönsamhet så påverkas inte aktiekursen i preffen utav det.

  En preff tar ej del av ökade vinster osv. PReffen tar bara del av den fasta utdelningen, inte en krona mer eller mindre.

  Således är det alltså en jättestor skillnad i preffar och stamaktier på det viset att stamaktier kan stiga rejält i kurs i takt med att bolaget växer och tjänar mer pengar.

  En preferensaktie kan inte stiga rejält för att det går bättre i bolaget.
  Jag har skrivit ett inlägg om preffar. Googla petrusko introduktion preferensaktie
  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Till er som gillar preffar och har Avanza som nätmäklare. Kan ni inte hjälpa till att påpeka att deras preffar visar fel direktavkastning. Jag tycker det är intressant att se min portföljs genomsnittliga direktavkastning också men den måste jag ju göra själv i excell för att det är fel på preffarna. När jag kommenterar det så får jag till svar att de vet om det men inte har prioriterat "den tekniska frågan". Men om alla som tycker det är irriterande skriver så får de nog det gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur ser du din genomsnittliga direktavkastning på Avanza?

   Radera
  2. Gå in på min sidor - kontoöversikt - (välj konto du vill kolla) - nyckeltal - Yoc%. Där ser du genomsnittlig direktavkastning, men som sagt många preffar visar fel.

   Radera
 10. Hur står sig Volati jämfört med ovan?

  Bör jag se preffar som en något större risk än indexfonder? Har idag Volati och SAS men är inne på att gå in i någon av ovan. Hur stor vikt bör pref utgöra?
  //Pontus

  SvaraRadera
 11. Hej!
  Håller med dig om att det är 3 fina preff aktier, dock tycker jag att balder preff har lite väl hög kurs nu.
  Ligger närmast köp med nuvarande kurser i volati preff eller klövern preff

  Vänligen JFG

  SvaraRadera
 12. Flera preffar handlas på samma nivå som för 2-3 år sedan eller t o m lägre, trots att långräntorna fullständigt havererat. Tycker särskilt de med bostadsexponering är intressanta, Balder, Akelius, Heimstaden. Långräntorna är i princip nollade. Bostadsrelaterade bolag lånar extremt billigt, säkert långt under 3%. Investerare jagar stabila företagsobligation på 1,5%. Och här ligger preffarna som ger 6-7% ränta och väntar på att få uppmärksamhet. Tycker mig se ett mönster där preffarna handlas alltmer stabilt på börsen. Akelius föll rejält vid årsskiftet men vid börsdippar därefter har preffen varit väldigt stabil. Undrar om det inte år institutionella pengar på väg in. Inlösenkurserna är inget problem heller. Mycket talar nog för att Balder lösen in sina preffar så småningom. Han lånar väl i bank på 2-2,5% jfr med 6% på preffarna som dessutom inte är avdragsgillt. Heimstaden är det nog få som känner till men efter Alecta-affären ska den värderas upp rejält tycker jag. Enbart bostäder där vakansrisken är i princip noll de närmaste 5-10 åren. Inte svårt att se 6% yield här, dvs kurs 333.

  SvaraRadera
 13. Hej
  Jag har flera preffar och har noterat att dom börjar stiga igen.
  Som någon skrev,så går det liksom mode i dom.

  Oskar A tycker jag är billig på 250kr.
  Finns det nån förklaring på det ??

  Mvh

  SvaraRadera
 14. Hejsan har inte handlat några preffar än men läst på endel och tänkte börja köpa på mig lite och lutar åt denna 3 men tycker den har stigit endel. Kollat mest på Akelius preff men den har stigit endel och ligger ju runt 315kr är det värt att köpa på sig i dagsläget eller vad anser du en rimlig kurs? Sen har dem utdelning snart är det bra då om man är med och få den eller tror du den kommer sjunka mycket efter utdelningen?

  Tacksam för svar :) Väldigt bra och spännande blogg

  SvaraRadera
 15. Jag har lånad en million kronor till 1,75 % och placerad denna i preffar till 7%. Skuldräntan är avdragsgill, inkomsträntan beskattas enbart med ISK Kontos avkastningsskatt.
  Är jag dum eller tar jag för stor risk? Det känns i alla fall skönt att tjäna några tusenlappar per månad utan att röra ett finger.......

  SvaraRadera

Jag sålde mina WPC

  Inget varar för evigt och denna gången var det fastighetsbolaget WPC som fick lämna portföljen. Bolaget har idag kommit med ny info som fö...