fredag, juni 24, 2016

UK har röstat för Brexit!


Yes, ni läste rätt, lämnasidan har fått flest röster och vunnit. Twitter fullkomligt flödar över av korta inlägg om Brexit, konsekvenser av utfallet osv.

Vad händer nu direkt på världsmarknaderna? Valutamarknaden är blixtsnabb och det brittiska pundet har tappat kring 4% mot svenska kronan. Kapitalet drar sig till dollarn istället och den är just nu upp cirka 6% och står i 8,66 kronor.

Terminerna pekar på att amerikanska börserna skall öppna på -5 procent senare idag. Marknaderna i Asien har backat. Terminen för OMXS30 pekar just nu på nära -7%.

Det blir onekligen en spännande dag att följa utvecklingen och dialogen. På måndag öppnar svenska börsen igen och då är det på riktigt här också.
Om vi skulle få en rejäl nedgång på -7% som det pekar på just nu kommer jag ta i lite extra när jag köper fler aktier på måndag. Man kan ju hoppas på flera dagars nedgång och jag är laddad för att köpa i flera omgångar.

Stora bra bolag som Investor, Skanska, NCC, Handelsbanken mfl fortsätter att vara bra och tjäna massvis med pengar oavsett. Om det då blir REA på aktien är jag naturligtvis tacksam.

Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

 Ett bolag som jag är jättesugen på att äga är Axfood men inte ens med 7% avslag är det fyndläge på den. Den är fortfarande tokdyr även om den skulle backa så mycket. Kanske blir det ändå ett okej läge att påbörja ett mycket långt regelbundet spar i aktien, vi får se.

Sälja på Brexit? Nej varför skall du göra det? Då kliver du in bland alla dem som säljer billigt och köper dyrt. Historik visar nämligen att det är så småspararen agerar. Säljer när börsen backat 7 procent och senare köper tillbaka när den stigit en hel del.
Är man långsiktig skall man inte låta sådana här jack i kurvan påverka/locka att sälja. På lång sikt går börsen alltid upp!
Kom dessutom ihåg att skilja på bolag eller aktie. Det är aktiemarknaden som är negativ och skakig nu i spåren av Brexitomröstningen. Bolagen, ja i många fall tuffar de på och går bra som om inget hade hänt.

Disclaimer: Jag äger Skanska, NCC och Handelsbanken.14 kommentarer:

 1. Inte orolig för hur Handelsbanken påverkas med sin satsning i UK?

  SvaraRadera
 2. Hej Aktienovisen,
  inte det minsta. Handelsbanken själva har gått ut och sagt att det påverkar dem föga.

  Kortsiktigt händer det naturligtvis grejer, valutor och börser skakar men det är inte av intresse, jag är en långsiktig ägare och på lång sikt är det nog inte så mycket att oroa sig för. UK kommer klara sig alldeles utmärkt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. 100% investerad och 8% belånad för någon vecka sedan. Är du verkligen så förberedd och laddad för köp?

  SvaraRadera
 4. @petrusko: Can you provide a link or something to a statement from SHB where they stated that Brexit would have virtually no effect for them in the long term?

  Long SHB.

  SvaraRadera
 5. Till anonym:

  aktiespararna.se/analysguiden/Hitta-Bolag/Bank-och-forsakring/SHB/Nyheter/2016/Handelsbanken-Brexit-paverkar-ej-koncernen-i-storre-utstrackning---PC/

  SvaraRadera
 6. SHB är ett av dom bolag som är mest exponerade mot Storbritannien!
  Du kommer få massa fina lägen nu att tanka mer Petrusko!

  Ses långt långt ner i index i höst!

  SvaraRadera
 7. Har du nåt tips på nått bra Utdelande bolag på londonbörsen.

  SvaraRadera
 8. Hej Anonym,
  jajjemen jag är riktigt laddad för köp på måndag och har resurser att tanka stort om det bjuds på möjligheter. 100% investerad är jag alltid, belåning kommer jag allt som oftast ha till en liten del i vart fall.

  Är man inte fullinvesterad sysslar men förmodligen med spekulation och försöker tajma marknaden. Något som är dömt att misslyckas. Inte ens 9/10 lyckas med det på lång sikt.
  Har man tur går det vägen på kort sikt men jag gör hellre sunda, rationella placeringar än har tur.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror vi är överens om mycket, det mesta kanske, när det gäller 'the big picture', men, för ett sådant ska det ju alltid komma: om du nu är övertygad om nedgång idag, måndag, varför inte köpa imorgon? Då köper du ju till ännu bättre reapriser. Och Mvh/MaxDahl

   Radera
 9. HEj Long SHB,
  Länken är redan inklistrad i en kommentar ovan men här är den igen:
  http://www.aktiespararna.se/analysguiden/Hitta-Bolag/Bank-och-forsakring/SHB/Nyheter/2016/Handelsbanken-Brexit-paverkar-ej-koncernen-i-storre-utstrackning---PC/

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 10. HEj Anonym,
  Ja vi får hoppas på fint köpläge i SHB framöver. Backar den bortåt 10% handlas den kring 97 spänn där jag köpte för någon vecka sedan bara.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 11. Hej Anonym,
  Jag har någon gång kollat snabbt på Diageo som även är noterat i USA. De är från UK. Sysslar med öl och sprit. Verkar vara fint bolag men såg inte billigt ut när jag kollade. Kanske billig nu?

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 12. Hur ser du på Clas Ohlson nu i raset Petrusko?

  SvaraRadera
 13. Hej!
  Petrusko tror du att Realty Income Corp kan komma ner i pris nu efter Brexit? Är den för dyr att köpa på dagens pris 65.75 ? När man kollar på kurskurvan så har den gått upp i flera år.
  Mvh Mia

  SvaraRadera