torsdag, juni 23, 2016

Bra 6 mån-rapport från H&M

Igår presenterade H&M sin rapport för de första 6 månaderna, de har brutet räkenskapsår och ligger någon månad före alltså. Rapporten sträcker sig över december till och med maj, H&Ms 6 första månader på räkenskapsåret.

Generellt var rapporten bättre än väntat och jag tycker även bolaget bjöd på en del positiv information going forward. Man meddelade tex att COS snart omsätter 10 miljarder och har potential på 50 miljarder om ett antal år.
En annan positiv faktor är att H&M upplever ett mycket gynnsamt klimat att skaffa lokaler. Just nu får man tag på bra lokaler till bra förutsättningar, något som alltid är viktigt men nu måste man tolka det som att de får till kontrakt på lokaler som kommer generera bra omsättning och lite bättre lönsamhet.

Under året har man öppnat 9 nya onlinemarknader och är nu uppe i 32 stycken. Ytterligare 2, Sydkorea och Kanada tillkommer i höst som nya onlinemarknader.
Butiksantalet är cirka 4000 stycken och man planerar under året att öppna 425 stycken nya.

Kommentar av Karl-Johan Persson, vd
"Kombinationen av starka varumärken, ett stort och bra butiksbestånd och en framgångsrik onlinehandel ger oss en unik marknadsposition att växa vidare från. Även om onlinehandeln växer snabbt så ser vi en stor potential för H&M-koncernen att fortsätta expandera med fysiska butiker – så för oss är fortsatt fokus att växa både med fysiska butiker och online samt integrationen av dessa båda försäljningskanaler. Butik och online kompletterar varandra väl och nyckeln framåt är att fortsätta integrera kanalerna allt mer för att göra det så enkelt som möjligt för våra kunder."


H&Ms omsättning ökade under perioden med cirka 5% i svenska kronor (7% i lokala valutor) och landade på ungefär 105 miljarder kronor. Det är många strumpor och tröjor det.
Marginalen och lönsamheten backar som en följd av tunga investeringar i framtida tillväxt, tex onlinehandel. Först 2017 väntas investeringsökningarna hamna på en nivå att vinsten ökar mer än den. Potentialen för H&M är enorm på lång sikt, trots att de redan är stora. Världen är ännu större!
Aktien steg 1,2% på rapportdagen medan OMXS30 gick upp 0,74%
Läs mer om H&M och rapporten hos Avanza.


Disclaimer: Jag äger Hennes & Mauritz


5 kommentarer:

 1. Skönt med lite goda nyheter från H&M, tycker dom tagit onödigt mycket stryk den senaste tiden.

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 2. Trodde också på kassa nyheter, så blev positivt överraskad! :-D

  SvaraRadera
 3. What about the fact that H&M had to rely on short-term debt? Is this the first time ever.

  SvaraRadera
 4. HEj Anonym,
  COS är ett av H&Ms koncept. De har flera och alltså inte enbart "vanliga" H&M-butiker. De har ju tex konceptet med det fantastiska namnet: And other stories. (yes jag är ironisk, jag tycker namnet är kass)

  Mvh petrusko

  SvaraRadera