tisdag, juni 07, 2016

Så stor blir utdelningen i Xact OMXSB Utd 2016

13,31 kronor blir utdelningen i den börshandlade fonden Xact OMXSB Utd. Det är en rejäl sänkning mot föregående år då man fick 17,65 kronor. Bakgrunden till detta är att utdelningen är kopplad till NAV:et (substansvärdet) i fonden. Utdelningen skall vara cirka 3-4% av NAV årligen.
Börsen har backat ordentligt sedan förra utdelningen och då är alltså NAV:et rejält lägre nu.

För några dagar sedan meddelade man att utdelningen fastställts till 3,5% av NAV per 7/6 (idag tisdag) och med ett NAV om 380,21 kronor ger det utdelningen 13,31 kronor.

X-datum för utdelningen är 9/6 och sista dag att köpa den inklusive rätt till utdelning är alltså 8/6.

Normalt sett avskyr jag utdelningssänkningar men den här placeringen har jag överseende med. Det är ju en indexinvestering och som sådan följer den index sett till totalavkastning. En sådan här kraftig sänkning slår dock ganska hårt för mig varpå jag noga kommer tänka över framtida viktning av denna placering. Jag har planerat att vikta upp den tungt men jag vill inte utsätta mig för en så här kraftig utdelningssänkning framöver i ett innehav som väger tungt i min väska. Är man inte beroende av utdelningarna så har det dock ingen betydelse, totalavkastningen följer index som sagt.

Disclaimer: Jag äger Xact OMXSB Utd.


9 kommentarer:

 1. Hej! Grym blogg, läser den varenda dag!
  Undrar bara varför den inte delar ut samma summa utdelningar den får in istället för 3-4%? Vart går de andra pengarna?

  SvaraRadera
 2. Tycker fondens utdelningspolicy är lite märklig då jag gissar att utdelningarna i de underliggande aktierna faktiskt är större än förra året (iaf för OMXS30-bolagen). Som utdelningsinvesterare är utdelningen viktigare än kursutvecklingen även det i praktiken blir samma totalavkastning och man kan tycka att fonden borde dela ut de faktiska utdelningarna men det kanske tekniskt är lite knepigare? O andra sidan tycks utländska ETF:er klara av det.

  En svensk ETF med kvartals- eller månadsutdelning tror jag skulle bli en succé men Xact och andra verkar måttligt intresserade tyvärr.

  SvaraRadera
 3. Hej Intresserad,
  Om fonden tar emot mer utdelning än de betalar ut (vilket blir fallet i år) så återinvesteras den i fonden. Man går inte miste om några pengar. Det enda man går miste om är avgiften som är 0,15%. Inga andra avgifter förekommer och inga pengar "trollas" bort.

  Mvh Petrusko

  SvaraRadera
 4. Tjena Stefan,
  Jag tror också att Xact skulle göra succé med ytterligare någon utdelningsorienterad ETF, gärna med månad eller kvartslsutdelning. Jag har mailat dem någon gång om det men det har varit svalt intresse. Men men, förr eller senare kommer det! Om det blir från Xact eller någon annan får vi se. ETF-marknaden lär växa kraftigt här i Sverige framöver, precis som den gjort i USA.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Hej

  Jag har också mailat till Xact några gånger, och den senaste gången var nog för ca en månad sedan, och då fick jag intrycket av att de börjar vackla lite från sitt tidigare svala bemötande. Känslan är nu att det finns en möjlighet att de kan tänkas bättra sig på detta område. Så det är bara att fortsätta maila och skriva till dem :)

  /A

  SvaraRadera
 6. Hmm. Jag hade tänkt att ha denna fond som grund i min utdelningsportfölj och har börjat köpa på mig andelar, men nu blir jag högst tveksam. Investor är kanske ett bättre val?
  /S

  SvaraRadera
 7. Ja, det vore önskvärt att det kom fler svenska utdelande ETF:er!

  SvaraRadera
 8. Hur funkar det med skatten på Svenska ETF:er, återinvesterar inte Svenska fonder i sig själva för att slippa betala extra skatt?

  SvaraRadera
 9. Hej Anonym,
  Vanliga fonder lämnar ingen kontant utdelning efter regelverket uppdaterades för ett antal år sedan. ETF:er har inte samma problematik och kan pynta utdelning bäst de vill.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera