lördag, juni 11, 2016

Jag sålde HCP och något annat

HCP är fastighetsbolaget som höjt utdelningen varje år i över 30 år. På senare år har det varit en del om och men kring bolaget. En av deras hyresgäster har haft finansiella och operationella problem vilka lett till att HCP tvingats sänka hyran för dem. Samtidigt har marknaden blivit påminda om risken i att lägga för många ägg i en korg. När krånglet började så vägde den här dåliga hyresgästen över 30% av HCPs hyresintäkter och det är ju inte en sits man vill vara i egentligen.
Det har poppat upp flera följdproblem kring det här och just nu är HCPs hyresgäst under utredning av amerikanska staten för eventuellt fiffel.
Samtidigt har HCP blivit stämda av aktieägare men det bedömmer jag som "golddiggers" med ringa chans i förlust för bolaget. Det är ju så i USA att det ligger stora pengar i stämningar och när det är fuffens i bolag tar advokater chansen och ber folk stämma bolaget för att de förlorat pengar på sina aktier eller what ever. Jag har inte läst exakt vad stämningen består i mer än att jag snappat upp att det rör sig om sådana här golddiggers-advokater som uppmanar folk att stämma bolaget.
Jag har varit uthållig men idag tryckte jag på knappen. Dels fick det vara nog nu, det har pågått länge och poppat upp mer grus i maskineriet och av erfarenhet tycker jag det ofta är så att börjar det grusa sig i maskineriet blir det ofta mer grus.
HCP planerar att göra en avknoppning av den "skruttiga" verksamheten som ett fristående bolag, jag gör ändå den här försäljningen.

Ett par andra anledningar att jag sålde just nu är att jag vill minska exponeringen i dollar för att få ned volatiliteten på mina utdelningar i kronor räknat. Dessutom siktar jag på att få upp utdelningen i portföljen och det för oss in på ett par andra sälj jag gjort idag.

Jag sålde mitt pyttelilla innehav i ETF:en SCHD som förvisso är en superfin ETF men den var av obetydlig storlek utan planer på att öka närmsta tiden. VF Corp var en annan som åkte på en haircut, det är innehavet med allra lägst direktavkastning i min portfölj och jag valde att minska i den för att vikta över till högre direktavkastning.

Istället planerar jag att köpa svenska preffar. Eftersom försäljningen skedde på amerikanska börsen måste jag vänta tre börsdagar innan jag kan köpa för pengarna på svenska börsen utan att behöva betala ränta (handlar om likviddagar). Skulle jag placera om på amerikanska börsen hade jag kunnat köpa idag utan att åka på ränta.
Något man kanske inte tänker på men bra att känna till.

Disclaimer: Jag äger VF Corp

7 kommentarer:

 1. Hej Petrusko,
  Tack för en läsvärd och bra blogg!

  Jag har en fråga jag gruvat på länge: Har också Avanzakonto och funderat på att investera i amerikanska aktier som dig. Men hur fungerar det att få utdelning i USD? Växlar Avanza in dem till SEK automatiskt? Och vilken växelkurs får man då, tar Avanza någon vinst på det!? Eller får man spotpriset rakt av, utan att avanza tar någon avgift?!
  Jag är rädd att man får betala någon extra procent på utdelningen varje år vilket ju inte är bra. Man har ju redan växlat SEK till USD och betalt för det, sen skall man växla tillbaka varje utdelning årligen...känns som det kostar mer än det smakar?

  SvaraRadera
 2. Amerikanska aktier 3 likviddagar, svenska 2 likviddagar. Det betyder alltså att vid sälj amerikanskt och köp svenskt behöver du vänta 1 dag för att sedan köpa svenskt. Inte 3 dagar som du anger i bloggposten.
  Ex du säljer amerikansk den 1 februari -> likviddag 4 februari
  du köper svenskt den 2 februari -> likviddag 4 februari

  SvaraRadera
 3. Hej Petrusko

  Läser din blogg med stora ögon och har börjat intressera mig alltmer för ETF:er! Tack för den!

  Letar efter ETF:er som kan komplettera min portfölj och söker nu exponering mot Sverige och/eller Norden. Nu har jag snubblat över en intressant sådan iShares MSCI Sweden ETF (EWD) som delar ut halvårsvis. Tänkte höra din om du känner till den och framförallt om du har en åsikt om den. Jag är ute efter kontantutdelande etf:er så därför passar inte Avanza Zero in tyvärr i min portfölj. EWD verkar ha en väldigt osäker utdelningspolicy då den vid flera tillfällen ställt in.

  Vad tror du Petrusko om att köpa in EWD i portföljen? Eller har du möjligtvis annat förslag?

  Med vänlig hälsning,

  Alexander

  SvaraRadera
 4. Hej Petrusko

  Läser din blogg nästan dagligen och det är kul att följa dina tankar kring investeringar. Du har verkligen inspirerat mig till att börja investera i utdelande etf:er. Tack!

  Jag är i uppbyggnaden av en kontantutdelande portfölj innehållande endast etf:er och ska täcka många olika regioner o följa index. I dagsläget består portföljen av MDIV, SDIV och SPFF. Saknar m.a.o exponering mot bl.a. Sverige och Norden. Nu har snubblat över två stycken som eventuellt skulle passa in och är ute efter din åsikt. De jag funnit är iShares MSCI Sweden ETF (EWD) och Global X FTSE Nordic Region ETF (GXF).

  Vad tror Petrusko om att plocka in dessa i min portfölj?

  Med vänlig hälsning,

  Alexander

  SvaraRadera
 5. Preffar? Intressant. Hittar du inga vettiga köp bland stamaktier? Positionerar du dig för nedgång?

  SvaraRadera
 6. Tjena Alexander,
  De ETF:er du nämner är utgivna i annat land än Sverige vilket medför källskatt på utdelningen vilket du förvisso kan få åter om du äger den i en Kapitalförsäkring. Avgiften för EWD är 0,48% vilket är väldigt mycket högre ändet alternativ jag tycker är bäst nämligen:

  Xact OMXSB Utd. Den är utgiven av HAndelsbanken i Sverige och avgiften är endast 0,15%. Utdelningen betalas årsvis i juni. Denna äger jag själv.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Blodbad på börsen imorgon efter helgens terrordåd? Ännu säkrare med Brexit nu... Det kommer vara stora nedgångar fram tills omröstningen tror jag.

  SvaraRadera