måndag, juni 27, 2016

Det här köpte jag i börsfesten

Idag öppnade svenska börsen första handelsdagen efter Storbritanniens Brexit och som väntat var det rena feststämningen. Well, för mig som lugn, harmonisk, långsiktig nettoköpare var det feststämning för vissa var det kanske ångest vad vet jag. Jo jag vet en del, jag har rätt och de gör fel =)
En sådan här nedgång är inget som skall ge ångest för den som sparar på lång sikt. Börsen går alltid upp och de aktier man redan äger kommer stå högre i kurs om 15 år.
Om dagens börs gav dig ångest kan det vara läge att se över din strategi.

En utmärkt strategi är att spara på mycket lång sikt via regelbundna köp i stora bra bolag.
Nog om det.
Detta köpte jag idag:

Handelsbanken a 97 kronor
Hennes & Mauritz 235 kronor
Investor A 260 kronor
NCC b 179,5 kronor
Skanska b 165 kronor
Telia 35,6 kronor
Xact OMXSB Utd 338,55 kronor

Flera av mina köporders lade jag innan börsen öppnade och fick avslut direkt i öppningscallen. Skanska tex fick jag till lägre kurs än jag var villig betala, tack för det. I morse skrev jag om mina orders jag lagt innan öppning. Länk till det här: http://petrusko.blogspot.se/2016/06/jag-har-lagt-in-koporders.html 

Telia och Investor är nya innehav för dagen och medan jag planerar vikta Investor tungt på lång sikt är jag väldigt försiktig med Telia och planerar en viktning om max 1%. Jag vill hellre ha potentiell utdelningstillväxt.

Jag är nöjd med mina köp idag men hoppas att festen fortsätter imorgon och köper gärna mer NCC och Investor framförallt.


16 kommentarer:

 1. Hej!
  Hur stor del av portföljvärdet består av lånade pengar?

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym,
  Strax över 8%.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Var går gränsen för rimlig belåningsandel enligt dig?

  /Mikael

  SvaraRadera
 4. Riktigt fina nivåer! Köpte HM, SHB och lite Investor här innan lunchen. Så aningen dyrare. Hoppas dock på mer röda siffror i veckan.

  SvaraRadera
 5. Hej Mikael,
  Cirka 8% som jag har just nu tycker jag är för mycket egentligen men jag är ju en försiktig general. Under kortare period kan jag ligga med nuvarande belåning men jag har för avsikt att beta av den ner till i vart fall 6-7%

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 6. Hej Anonym,
  Ja någon krona hit eller dit har ju ingen betydelse, fina bolag du köpt. Vi håller tummarna för mer rött då =)

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Fina köp. Även om det här inte är någon botten, vilket jag inte tror att det är, är det på flera års sikt säkert bra köp. Stort önsketänkande från mitt håll i och för sig då jag köpte i fem av dina åtta idag :)

  Någon har liknat aktiemarknaden vid en man med en jojo som går uppför en trappa. Många fokuserar på jojons rörelser upp och ned och inte på rörelsen upp för trappan. Att utnyttja sådana här dippar till att öka tror jag är en långsiktigt vinnande strategi.

  SvaraRadera
 8. Är det verkligen värt att belåna sig till aktieköp när börsen går ner var och varannan dag? Tycker det liknar ett riskfyllt spel. Själv månads sparar jag och har jag en buffert jag tänkte satsa om börsen når under 1100 i index. Är det inte en risk att man även kan få tvångssälja aktier om man inte får in pengar som säkerhet för lånet?

  SvaraRadera
 9. Så länge du håller dig runt max 20 % belåning och använder superlånet (1,2 % efter ränteavdrag) så ska det en hel del till att du strular till det. Men det beror ju på hur din ekonomi ser ut i övrigt. Har du en sparkvot på minst 50% av lönen, en sambo som drar in lön, låg övrig belåning och dessutom en passiv inkomst i form av utdelningar som tids nog kommer betala tillbaka belåningen av sig själv så kan du sitta still i båten om du frågar mig.

  SvaraRadera
 10. Igår slängde jag in några köporder, som jag tyckte var mycket låga. Till min förvåning så gick dessa igenom innan stängning. Vad sägs om SHB A för 95,50 eller Nokia för 42,75? I skrivande stund är SHB A upp strax under 4% och Nokia är upp över 5% från mitt köp. Nu har jag ett verkligt lyxproblem, ty jag köpte dessa för pengar som jag inte hade. Skall jag behålla eller sälja och göra mig oskyldig? Jag har superlånet så kostnaden är 1,75% på årsbasis, vilket inte är så mycket pengar.

  ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 11. Hallå där,

  Hade varit intressant att höra din tankar kring Telia-köpet. Bolaget har på grund av mutanklagelser varit näst intill tvingade att sälja stora delar av bolaget. Vidare så har dem även börjat sälja av dotterbolag i europa. Tror verkligen bolaget kommer ha möjlighet att fortsätta den goda utdelsningstillväxten post alla försäljningar? Bolaget har också valt att dela upp utdelningen till två utdelningstillfällen per år. För mig signalerar det att bolaget är rädda för att investerare till stor del äger Teila just för utdelningen och man var rädd för ett stort kursfall efter att investerare fått utdelningen.

  Ser fram emot att få höra dina tanken.

  ///

  AlphaAnders

  SvaraRadera
 12. Hej Robin/AlphaAnders,
  Telia säljer av verksamhet i vissa delar av världen för att fokusera på kärnan för dem, Norden och härikring. De är inte tvingade att sälja något, det är en strategi de valt.
  Den goda utdelningstillväxten du nämner måste du tänka på något annat bolag för Telia har ingen sådan, god utdelningstillväxt alltså. På fem år har Telia höjt utdelningen från 2,75 kronor till 3 kronor vilket ger en i princip obefintlig tillväxt i snitt per år.
  Att dela upp utdelningen på året är något flertalet svenska bolag gjort de senaste åren och fördelen med det är att det tär inte lika hårt på kassaflödet/finanserna vid utdelningstillfället. Ett upplägg som gynnar bolagen då de blir mer kapitaleffektiva.
  Väldigt många äger Telia just för utdelningen, även jag. Det är ingen tillväxtraket det där inte och utdelningen kommer sannolikt sänkas på sikt. Nästa år räknar jag med en ordinarie utdelning om 2 kronor.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 13. Hallå igen,

  Tack för det snabba svaret.

  Jag håller med dig att Telia gör helt rätt när dem fokuserar på Norden med omnejd, men jag är orolig för det du just säger om utdelningen. Jag är rädd att när beslutet kommer om sänkt utdelning kommer slå så pass hårt mot aktien att det kommer ta lång tid innan den når upp på nivåer som vi har sett tidigare och kanske t o m ser idag.

  Jag, precis som du, äger aktier i Telia men vet inte hur länge jag kommer stanna kvar. Inte som ett utdelningscase iallafall.

  Mvh

  Robin/AlphaAnders :)

  SvaraRadera
 14. Hej! Varför köper du inte andra storbanker än SHB? Kanske har du något inlägg med resonemang om banker, länka gärna i så fall.

  SvaraRadera
 15. Hej Anonym,
  HAndelsbanken är Europas finansiellt starkaste bank. Det är Europas bästa bank! De har en försiktigare strategi och verksamhet än övriga banker, de bhövde tex ingen räddning/stöd i finanskrisen.
  Jag satsar på kvalitet och äger den bästa banken av dem alla.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 16. Tack för ditt svar Petrusko (om "varför ingen annan bank än SHB"). Jag kan för lite, och lyssnar mycket på vad de som lever på kapital säger. Jag har ingen förmåga eller tid att undersöka alla företag på alla de rätta sätten. Men om alla som lever på kapital har vissa aktier, så kan jag ju dra vissa slutsatser. Därför frågar jag så dumma frågor också :P

  SvaraRadera