Att köpa utan djup analys. Sunt förnuft på börsen.

Idag surade börsen till lite extra och jag fick avslut på Handelsbanken A på 102 kronor. Det var ett litet köp och jag planerar fortsätta med småorders kring hundralappen och om den går en bit under slår jag till med större köp åt gången.

I år var ordinarie utdelning 4,5 kronor och räknat på den är direktavkastningen 4,4%. Det är klart tänkbart att den höjs nästa vår och jag tror inte den blir under 5 kronor.
Banker är svåra att greppa fullt ut tycker jag och jag förstår faktiskt inte allt jag läser om dem. Här tar jag en chansning men det är inte vind för våg...
Som jag brukar säga kan man komma ganska långt med sunt förnuft och försiktighet mm. Om man håller sig till de stora bra bolagen har man tagit ett stort steg mot att avskärma sig från de värsta  minorna. De bra bolagen med riktigt fin historik kommer sannolikt fortsätta vara bra bolag.
Handelsbanken är Europas finansiellt sett starkaste bank, det är Europas bästa bank!
De har lång och fin historik, de är försiktigare än konkurrenter som tex Swedbank och behövde ingen räddning i finanskrisen.

Att som småsparare lyckas sätta sig in i varje skruv och mutter i ett bolag och förstå alla nyckeltal hit och dit, det är få förunnat. Sannolikt få som faktiskt vill lägga den tiden att sätta sig in på djupet. Men räds icke aktier, med sunt förnuft, stora bra bolag kan man ändå placera i aktier. Klart man måste läsa lite siffror men det kan vara så enkelt som att se hur vinst, omsättning, utdelning mm utvecklats över åren. Om ett bolag man tycker verkar bra har en riktigt fin historik... Ja, då är det klart tänkbart att de fortsätter vara ett bra bolag.

Disclaimer: Jag äger Handelsbanken.


7 kommentarer:

  1. Tack för detta inlägget Petrusko!

    Det kändes verkligen skönt för mig som nybörjare att höra att sunt förnuft räcker en lång väg.

    Ibland känns inlärningskurvan verkligen grymt brant när man som gröngöling ska försöka sig på sina första investeringar på börsen! Då behövs den här typen av inlägg som kokar ned det på "sunt förnuft nivå".

    Tack igen!

    MvH Pengaregn

    SvaraRadera
  2. Att uppmuntra privatpersoner att inte analysera bolag och gå på så kallat sunt förnuft är en riktigt dålig idé. Om man inte vet vad man investerar i kan man heller inte lära sig av sina misstag och därigenom får man aldrig chansen att utveckla ett verkligt sunt förnuft. Dessutom är "sunt förnuft" utan djupare analys troligtvis den absolut sämsta typen av urvalsmetod för aktier som vi kan använda oss av. Istället är det två anomalier som en lat investerare kan använda sig av.

    1) Oviktat index slår viktat index. Indexfonder såsom Avanza Zero är viktade efter storleken på bolagen som ingår i indexet. Historiskt är en av de starkaste trenderna som finns att oviktat index slår viktat index. En bra idé för en investerare kan därför vara att exempelvis köpa 3 slumpvis utvalda bolag från midcap och large cap varje månad vilket snabbt leder till en diversifierad portfölj som motsvarar det oviktade indexet helt utan fondavgifter.
    Mer läsning: http://40procent20ar.blogspot.se/2012/06/oviktat-slar-viktat-index-med-12.html

    2) Enkla mekaniska strategier indikerar att billiga bolag presterar bättre än högt värderade "stabila" bolag.
    Mer läsning: http://investerarfysikern.blogspot.se/p/enkla-aktieportfoljen.html, http://investerarfysikern.blogspot.se/2016/03/billiga-fina-foretag.html

    Att på "sunt förnuft" köpa det dyraste och finaste bolaget inom en sektor har med andra ord mycket goda chanser att resultera i att aktieportföljen underpresterar alternativa investeringsmöjligheter. Istället bör man som lat investerare antingen läsa på och förbereda sig genom att konsekvent hålla sig till en konsekvent strategi eller hålla sig till fonder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jämför man OMX50EW med AvanzaZero så framträder det en ganska tydlig bild av att OMX50EW slår AvanzaZero. I alla fall de tidsperioder jag tittat på. Det är intressant. Har dock ännu inte hittat någon fond eller ETF som baseras på det indexet. Har dock en mindre ISK som man skulle kunna säga baseras på iden om oviktade innehav. Dock med mycket färre innehav. Egentligen skulle man väl dock kombinera oviktat med månatligt sparande och köp i alla de innehav där det behövs, men inte riktigt kommit dit.

      Radera
  3. Varför är A aktien så mycket billigare än B aktien? Är den sämre på något sätt?

    SvaraRadera
  4. Tycker du att det är fel att som nybörjare köpa aktier i mindre bolag om man försöker använda sig av sunt förnuft? HM, Ericsson m.fl. känns så tråkiga, och dyra är de också om man vill köpa flera olika för att sprida risken.

    SvaraRadera
  5. Varför skiljer sig priset mellan aktierna?

    SvaraRadera
  6. Tack för en bra blogg!
    Blir lite oroväckad av nivån på vissa kommentarer. Vet man inte vad man sysslar med men vill ha exponering mot aktier (vilket man bör ha)så föreslår jag en indexfond. Om argumentet är att man vill ha utdelningar och inte är beredd att sälja sin indexfond till motsvarande (3-5%) per år, så föreslår jag XACT OMXSB utd.

    Min åsikt,

    Adam

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...