Oscar Properties ansökt om notering av nya preferens serie b

Idag skickade Oscar Properties ut ett pressmeddelande på kvällen att de fullföljer sin nyemission av preferensaktie serie b till institutionella placerare. Det här är ju inga news i sig, precis som väntat.
I pressmeddelandet står det också att de avser notera preffen och har redan ansökt om notering.

Det här betyder att vi inom kort lär se ett erbjudande till allmänheten och ytterligare en emission av fler preffar. Anledningen är att i samband med en notering finns det krav på ägarspridning och det uppfylls inte utan att man gör en emission till småspararna.
Man har redan bemyndigande från extra bolagsstämman att göra detta.

Preffen skiljer sig från den andra Oscar Properties preffen och andra svenska preffar också för den delen.
Här kommer statsen för Oscar Properties preferens serie b (i korta drag)
Utdelning 35 kronor per år. Betalas kvartalsvis
Inlösenkurs 550 kronor vid begäran av bolaget. Som aktieägare kan man begära inlösen och då får man 500 kronor.

Just den här sista biten att man kan begära inlösen gör den här unik och det är en uppskattad egenskap. Det håller uppe värdet på preffen, den lär inte sjunka nämnvärt under 500 kronor för då kan ju aktieägarna hellre lösa in den än att sälja den. Det finns lite finstilt kring detta men det är inte så värstans, det är under en period per år man kan begära inlösen. 1-31 mars varje år kan man begära inlösen och då får man pengarna i juli.


Ett erbjudande till allmänheten lär bli 500 kronor per aktie vilket betyder 7% direktavkastning. Jag äger redan Oscar Properties preferens och kommer teckna preffen av serie b om jag får möjlighet.


4 kommentarer:

 1. När kommer man kunna teckna sig för preffen?

  SvaraRadera
 2. Jag är lite osäker på reglerna men jag undrar om det verkligen är krav på ägarspridning för varje enskilt aktieslag. Jämför t.ex med Hufvudstadens C-aktie, det är väl i stort sett bara Lundbergs som äger den medan A-aktien har bra spridning. Men både a- och c-aktien är noterade.

  SvaraRadera
 3. Hej Anonym,
  Det finns inte något erbjudande till allmänheten ännu men jag tror vi får se ett sådant inom kort.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 4. HEj Anonym 2,
  Jo det finns regler för varje enskild serie aktier som ett bolag ger ut. För att ett aktieslag ska få vara noterad måste minst 25% vara i "allmän ägo". Det finns undantag och det är i jättestora bolag där man kan anse att likviditeten ändå blir ok vid mindre spridning än 25%. I det sammanhanget är Oscar Properties ett pyttebolag. 25% av Oscar Properties preferens serie b måste vara i småsparares ägo för att de skall få notera den.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera

Axfood och jag

  Jag tycker att Axfood är ett fantastiskt bolag och har ägt det lejonparten av tiden de senaste 15 åren. Värderingen brukar vara hög i Axfo...